Vil skrote fyringsforbud

Midt i den pågående strømkrisa vil byrådet i Bergen igjen tillate fyring i gamle, forurensende vedovner. Men luftkvaliteten i byen er langt fra friskmeldt, mener miljøbyråden.

FARLIG: Bergen har i perioder slitt med farlig høy luftforurensning, som på vinteren 2010, etter en lang periode med kulde og lite vind. Foto: Marit Hommedal / NTB
FARLIG: Bergen har i perioder slitt med farlig høy luftforurensning, som på vinteren 2010, etter en lang periode med kulde og lite vind. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Store deler av befolkningen i Sør-Norge frykter skyhøye oppvarmingskostnader i vinter.

De høye strømprisene fører til at mange derfor benytter ildsteder for å varme opp hjemmene sine.

Dette er likevel ikke mulig for tusenvis av bergensere, da det er forbudt å fyre i eldre, forurensende ovner og peiser.

Nå kan dette derimot endre seg.

Bedre luft

Byrådet i Bergen vil i løpet av høsten foreslå å oppheve hele forbudet.

Bakgrunnen er blant annet en fersk rapport fra Norsk institutt for luftforurensning (NILU). Her kommer det fram at luftforurensningen i Bergen er så lav at det inngripende fyringsforbudet ikke lenger kan rettferdiggjøres, mener byrådet.

- Det at mange har byttet til rentbrennende ovner, har bidratt til å få ned luftforurensningen. Og så har også panteordningen vært viktig, knyttet sammen med forbudet, sier byråd for klima, miljø og samferdsel, Thor Haakon Bakke (MDG), til Dagbladet.

BEDRE LUFT: Luften i Bergen er blant den beste i Europa. Det var den ikke vinteren 2010. Foto: Marit Hommedal / NTB
BEDRE LUFT: Luften i Bergen er blant den beste i Europa. Det var den ikke vinteren 2010. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

«Helhetsvurdering»

Fra 1. januar 2021 ble forbudt å bruke såkalte ikke-rentbrennende ildsteder i Bergen kommune. Dette, kombinert med en panteordning for gamle vedovner, skulle sammen med andre tiltak bidra til redusert luftforurensning i Bergen.

De skyhøye strømprisene er også en av grunnene til at byrådet nå vil oppheve forbudet.

Les flere saker fra Bergen her.

«Situasjonen med energikrise og utgifter til strøm gjør at byrådet mener at et forbud skal være svært godt begrunnet og nødvendig. Til dette kommer at kommunen har begrenset med tvangsmidler overfor dem som ikke respekterer forbudet. Etter en helhetsvurdering tilsier dette at forbudet oppheves. Byrådet vil levere en egen sak om oppheving av forbudet i løpet av høsten 2022,» står det i saksdokumentene til byrådet.

Hvor mange bergensere dette vil gjelde, er ikke sikkert. Tall fra brannvesenet viser at det i 2020 fantes i underkant av 30 000 ikke-rentbrennende ildsteder i byen.

Bevilget millioner til pant

Bergen kommune etablerte en panteordning i 2017 for utskifting av gamle vedovner til nye rentbrennende. Kommunen bevilget opprinnelig 50 millioner kroner til denne ordningen, og har kommet med noen tilleggsbevilgninger de siste åra. Den innebar at bergensere kunne søke om 5000 kroner i pant, ved utskiftning av vedovner.

- Denne ordningen har vært veldig populær, og det er nå begrenset med midler igjen i potten. Mer påfyll vil måtte avklares i videre budsjettarbeid, sier Bakke.

Panteordningen har samtidig vært omdiskutert.

Oslo kommune hadde en liknede ordning. Fra 1998 brukte kommunen 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner. I 2019 slo derimot NILU fast at utslippet reduseres med ny vedovn, men de fant ikke systematisk forskjell i reduksjon av utslipp mellom norske kommuner med og uten støtteordninger for utskiftning av gamle vedovner.

Forskerne tror en årsak kan være at folk som fikk støtte, valgte å fyre mer med ny ovn. En annen forklaring kan være at flere gikk over til vedfyring i stedet for annen oppvarming.

NILU-forskere advarte også om manglende effekt i Bergen.

Vil ikke friskmelde bylufta

Bergen kan samtidig skilte med en god byluft, og i fjor kunne bergenserne være stolte av å ha Norges reneste, ifølge EU.

Miljøbyråden vil likevel ikke «friskmelde» bylufta:

- Det å ha god byluft er ikke noe vi er ferdig med, for å si det forsiktig. Ikke minst når det kommer til svevestøv fra trafikken. Men når det gjelder perioder med særlig kulde og lite vind i Bergensdalen, kan det bli akutt dårlig luft, da vil vi fortsette å kunne bruke tiltak, som vasking av veier og datokjøring.

Byrådet vil derfor fortsatt at andelen ikke-brennbare ildsteder fortsetter å gå ned. I tillegg vil dette være et viktig brannforebyggende tiltak.

«Vedfyring i gamle ikke-rentbrennende ovner vil fortsatt gi negative effekter for deler av byens befolkning på de mest aktuelle periodene hvor det er kaldt og tørt. Ser en dette i sammenheng med høye strømpriser og energikrise, tilsier dette at kommunen fortsatt har en aktiv politikk for å sikre utskiftning av ikke-rentbrennende ildsteder», skriver kommunen.

Bystyret i Bergen vil behandle saken i oktober.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer