Frykter milliardsprekk:

Varsler «kjipe kutt»

Bergen bønnfaller regjeringen om strømhjelp, og varsler flere «kjipe kutt». - Hvor store de blir, avhenger av regjeringen.

KJIPE KUTT: Bergenserne må forberede seg på kutt i budsjettet for 2023. Hvor store de blir, avhenger av regjeringen, sier finansbyråden. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KJIPE KUTT: Bergenserne må forberede seg på kutt i budsjettet for 2023. Hvor store de blir, avhenger av regjeringen, sier finansbyråden. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Bergensere må etter alt å dømme stålsette seg for et stramt kommunebudsjett det kommende året.

Nylig meldte Dagbladet at en potensielt firedoblet strømregning skaper hodebry for finansbyråden, som har varslet «et slags krisebudsjett».

Også byrådsleder Roger Valhammer har hintet sterk om dette vil medføre kutt.

- I løpet av de neste ukene kommer vi til å fortelle at vi må skyve på en del investeringer, som er en rein konsekvens av at økonomien er som den er, sa Valhammer i et intervju med Dagbladet.

Nå håper finansbyråd Per-Arne Larsen (V) på hjelp fra regjeringen.

- Vårt hovedbudskap er at regjeringen må finne en løsning for kommunene som sliter økonomisk på grunn av strømkrisen, sier Larsen.

Håper på signaler

Finansbyråden skal presentere «krisebudsjettet» 21. september. Det er over to uker før regjeringen legger fram statsbudsjettet. Larsen forteller at byrådet synes det er vanskelig å lage et budsjett, uten å vite hva regjeringen tar seg til.

- Vi kunne ønske regjeringen kom på banen før det med signaler om dette er noe de har tenkt å bidra til løsning på. Uavhengig av hva regjeringen foretar seg, vil det være et budsjett med kutt. Hvor store de blir, avhenger av regjeringen.

Dagbladet har viderebrakt denne bekymringen til Finansdepartementet, som igjen viser til Kommunal- og distriktsdepartementet.

De ønsker ikke å komme med noen lovnader i forkant av statsbudsjettet.

- Jeg har forståelse for at det kan være utfordrende å budsjettere i slike usikre tider som vi er inne i nå. Regjeringen vil legge fram sitt forslag til statsbudsjett for 2023 den 6. oktober, sier statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, Ole Gustav Narud.

Onsdag kunne Dagbladet også melde at kilder tett på budsjettforhandlingene, at nordmenn kan vente seg et historisk stramt budsjett.

KREVENDE BUDSJETT: Finansbyråd Per-Arne Larsen (V) varsler at årets budsjettforslag vil bli å betrakte som et «slags krisebudsjett». Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KREVENDE BUDSJETT: Finansbyråd Per-Arne Larsen (V) varsler at årets budsjettforslag vil bli å betrakte som et «slags krisebudsjett». Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Frykter milliardsprekk

Bakgrunnen for den krevende økonomiske situasjonen, er blant annet at utbyttet fra det delvis kommunaleide kraftselskapet Eviny ikke er i nærheten av å dekke inn de økte utgiftene i strøm. Tirsdag meldte også Bergens Tidende at Eviny går i minus i første halvår i år.

- For vår del peker de kostnadene neste år seg til å bli over en halv milliard dyrere enn budsjettet. Våre økte utbytter er ikke i nærheten av å dekke inn for tapet. Det har stor konsekvens for budsjettet vårt, og vil medføre flere kjipe kutt dersom det ikke kompenseres, fortsetter finansbyråden.

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram i vår, trakk regjeringen inn 11,5 milliarder i skatteinntekter fra kommunene. Det ble også satt en deflator, altså et anslag på prisendring i kommunesektoren, som KS og flere kommuner mente var for lav.

Krevende modell

Dagbladet har også skrevet om hvordan ordførere fra regjeringspartiene «skjelver i buksene» mens de venter på hva regjeringen vil legge på bordet.

Samtidig er det store forskjeller mellom kommunene. Kommunene nord i landet har lavere strømregninger enn dem i sør. Blant kommunene i Sør-Norge er det også store forskjeller i inntekter fra kraftnæringen.

- Strømkrisen rammer svært mange andre kommuner, og det er vanskelig å se for seg at ikke regjeringen skal kompensere. Vi anerkjenner likevel at de har en utfordring med å finne en modell som kompenserer de som er rammet, og samtidig ikke kompenserer de som tjener penger på egen kraftproduksjon, eller som har svært lave strømpriser, sier finansbyråd Larsen.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer