Vaksine-glipp: - Alvorlig

En e-post fra smittevernoverlegen avslører at pasienter i Bergen ble vaksinert med en coronavaksine som hadde gått ut på dato.

BEKREFTER GLIPP: Smittevernoverlege Marit Voltersvik i Bergen bekrefter at 47 personer fikk en vaksine som var gått ut på dato. Foto: Marit Hommedal / NTB
BEKREFTER GLIPP: Smittevernoverlege Marit Voltersvik i Bergen bekrefter at 47 personer fikk en vaksine som var gått ut på dato. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): 14. februar i år sendte daværende assisterende smittevernoverlege i Bergen, Kjell Haug, en henvendelse til Legemiddelverket.

Henvendelsen gjaldt at apotek i Bergen ved en feil hadde fortsatt å vaksinere med Pfizer-vaksine i inntil sju dager etter at vaksinen var gått ut på dato. Vaksinen har en holdbarhet på 30 dager i kjøleskap.

Det viser e-posten som Dagbladet har fått innsyn i.

Henvendelsen til Haug gjaldt blant annet hvorvidt pasientene kunne ta skade av dette, og om de måtte få en tilleggsvaksine.

Dagbladet har vært i kontakt med Haug, som viser til smittevernoverlege Marit Voltersvik.

- Det er riktig at vi sendte en forespørsel til Statens legemiddelverk i februar 2022. Vi oppdaget at totalt 47 personer som var vaksinert på to ulike apotek hadde fått Comirnaty coronavaksine fra Pfizer som var gått ut på dato med inntil sju dager. Vi hadde en dialog med Statens legemiddelverk, Folkehelseinstituttet og Pfizer om dette, sier hun.

Brudd på interne rutiner

Hun forteller at de hadde oversikt over batchnummer på vaksinene det gjaldt.

- Konklusjonen fra Statens legemiddelverk og FHI var at avviket ikke hadde noen negativ konsekvens for de personene som var vaksinert, men at avviket var å betrakte som alvorlig og et brudd på interne rutiner i apoteket, sier Voltersvik.

Ifølge smittevernoverlegen mente Pfizer at vaksiner som var satt inntil sju dager etter holdbarhetsdato, 37 dager etter at de var tatt ut av ultrafryser, var å anse som fullverdige, under forutsetning av at vaksineglassene var oppbevart forskriftsmessig i hele perioden.

På bakgrunn av dette avsluttet Bergen kommune den videre oppfølgingen av denne konkrete hendelsen.

- Ut fra de retningslinjer vi har til avvik og kvalitet hadde vi i videre oppfølging av dette avviket en gjennomgang med alle apotek som har samarbeidsavtale med Bergen kommune knyttet til covid-19-vaksinering. Her gikk vi igjennom rutiner og prosedyrer med fokus på holdbarhetskriterier og at dette må følge ut fra de retningslinjer som går frem av preparatomtalen.

Assiterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor det er viktig med oppfroskningsdose av coronavaksinen. Programleder: Vegard Krüger Vis mer

- Tar det alvorlig

På spørsmål om hva feilen skyldes, svarer Voltersvik:

- Apotekene meldte selv fra til oss om feilen, slik vi har bedt dem om å gjøre ved eventuelle avvik. Avviket skyldes svikt i interne rutiner hos apotekene. I dette tilfellet førte det ikke til noen helsemessige konsekvenser for pasientene, sier hun, og legger til:

- Dette er likevel en svikt som vi tar alvorlig.

Avviket skjedde i ett av apotekene til Vitusapotek og ved ett av apotekene til Apotek 1.

- Først vil vi gjerne si at det er beklagelig at denne feilen har skjedd. Avviket ble avviksmeldt til kommunelege i henhold til gjeldende regler, sier kommunikasjonssjef Camilla Tully i Vitusapotek.

Hun påpeker at både Statens Legemiddelverk og FHI, med sikkerhetsdata fra Pfizer-BioNTech, har konkludert med at disse dosene er å anse som fullverdige da det er gode sikkerhetsmarginer på holdbarhet.

- Avviket medførte heldigvis ingen effektmessige konsekvenser for de som har fått vaksinen.

Sikret rutinene

Tully forklarer glippen med at merkingen av vaksinene, i den første perioden med vaksinering, var på en slik måte at den kunne misforstås.

- Vi har etter hendelsen sikret våre interne rutiner slik at dette ikke skal kunne skje igjen. I tillegg har Bergen kommune tydeliggjort sin informasjon og merking. Kontinuerlige forbedringer og godt samarbeid med Bergen kommune har gitt gode løsninger som hindrer nye avvik, sier hun.

Pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1 sier at et fåtall av disse ble satt i Apotek 1, og at avviket er håndtert og lukket fra deres side. Hun understreker at apoteket er nøye med å varsle avvik på en trygg og god måte og at de har gode avvikssystemer.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer