Budsjett for Bergen kommune 2023:

Ut mot prevensjonsparadoks:
- Urettferdig

Byrådet i Bergen vil fra neste år tilby gratis hormonell prevensjon for alle under 16 år, og tar samtidig til orde for en nasjonal ordning.

KREVER ENDRING: Helsesykepleier ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum, Agnes W. Giertsen, har lenge kjempet for at også jenter under 16 skal få gratis prevensjon. Nå får hun viljen sin i Bergen, dersom byrådets budsjettforslag får flertall. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KREVER ENDRING: Helsesykepleier ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum, Agnes W. Giertsen, har lenge kjempet for at også jenter under 16 skal få gratis prevensjon. Nå får hun viljen sin i Bergen, dersom byrådets budsjettforslag får flertall. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Det er paradoksalt at unge mellom 16 og 22 i dag får gratis eller sterkt rabattert prevensjon, mens de under 16, som vi i hvert fall må sikre at får en trygg seksuell helse, må betale. Engangskostnaden for en hormonspiral er høy, og da er det mange som dropper det, sier varaordfører i Bergen, Linn Kristin Engø (Ap).

I det varslede stramme budsjettforslaget for 2023, har byrådet i Bergen prioritert å bruke det de anslår til å være et par hundre tusen kroner på at unge jenter skal kunne få gratis p-piller og hormonspiral.

Dermed vil Bergen bli den andre kommunen i landet som tilbyr dette, etter Oslo.

Dropper hormonell prevensjon

Helsesykepleier ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum, Agnes W. Giertsen, synes det er på høy tid at dette kommer på plass.

Hver uke kommer det unge jenter til helsestasjonen som ønsker prevensjon, men som får beskjed om at de må betale for det, da de ikke faller innenfor den nasjonale ordningen.

- Det er ikke det vi får aller mest av, men det er veldig vondt å måtte fortelle dem at dette koster så mye penger som det gjør. Da er det veldig ofte at de velger å ikke bruke hormonell prevensjon, sier Giertsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer