Budsjett for Bergen kommune 2023:

Ut mot prevensjonsparadoks:
- Urettferdig

Byrådet i Bergen vil fra neste år tilby gratis hormonell prevensjon for alle under 16 år, og tar samtidig til orde for en nasjonal ordning.

KREVER ENDRING: Helsesykepleier ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum, Agnes W. Giertsen, har lenge kjempet for at også jenter under 16 skal få gratis prevensjon. Nå får hun viljen sin i Bergen, dersom byrådets budsjettforslag får flertall. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KREVER ENDRING: Helsesykepleier ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum, Agnes W. Giertsen, har lenge kjempet for at også jenter under 16 skal få gratis prevensjon. Nå får hun viljen sin i Bergen, dersom byrådets budsjettforslag får flertall. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Det er paradoksalt at unge mellom 16 og 22 i dag får gratis eller sterkt rabattert prevensjon, mens de under 16, som vi i hvert fall må sikre at får en trygg seksuell helse, må betale. Engangskostnaden for en hormonspiral er høy, og da er det mange som dropper det, sier varaordfører i Bergen, Linn Kristin Engø (Ap).

I det varslede stramme budsjettforslaget for 2023, har byrådet i Bergen prioritert å bruke det de anslår til å være et par hundre tusen kroner på at unge jenter skal kunne få gratis p-piller og hormonspiral.

Dermed vil Bergen bli den andre kommunen i landet som tilbyr dette, etter Oslo.

Dropper hormonell prevensjon

Helsesykepleier ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum, Agnes W. Giertsen, synes det er på høy tid at dette kommer på plass.

Hver uke kommer det unge jenter til helsestasjonen som ønsker prevensjon, men som får beskjed om at de må betale for det, da de ikke faller innenfor den nasjonale ordningen.

- Det er ikke det vi får aller mest av, men det er veldig vondt å måtte fortelle dem at dette koster så mye penger som det gjør. Da er det veldig ofte at de velger å ikke bruke hormonell prevensjon, sier Giertsen.

Helsedirektoratet anbefaler bruk av langtidsvirkende prevensjon, som hormonspiral og p-stav. En hormonspiral koster rundt 1300 kroner.

- Det er et paradoks at det koster så mye for jentene under 16 år, når det er det Helsedirektoratet anser som den sikreste og beste prevensjonsmetoden, sier helsesykepleieren som har 25 års erfaring fra helsestasjon.

FREMMET FORSLAGET: Arbeiderpartiets ungdomskandidat i 2019, Leonora S. Hjelle. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FREMMET FORSLAGET: Arbeiderpartiets ungdomskandidat i 2019, Leonora S. Hjelle. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Underlig

Det er Leonora S. Hjelle, som var ungdomskandidat for Ap i Bergen ved valget i 2019, som har fremmet dette forslaget.

- Vi vet at rundt én av tre debuterer før de er 16 år. Det er en del. Og vi fratar jo disse jentene retten til prevensjon, hvis vi ikke gir dem det gratis. Fra et likestillingsperspektiv kan man også si at gutter i dag får gratis prevensjon, kondom, mens jenter ikke har det, sier Hjelle.

- Konsekvensene er også større for jenter, sier helsebyråd Ruth Grung (Ap).

- Hvorfor har det da tatt så lang tid før dette har kommet på plass?

- Det er vanskelig å si. Men det er underlig at man ikke tar innover seg den kunnskapen om at såpass mange debuterer før 16 år, og den forskjellen dagens ordning utgjør mellom gutter og jenter. Det er utrolig at Norge, som har løftet fram kvinner i maktposisjoner og sånn, henger etter på de helt grunnleggende tingene, svarer Grung, og viser til at hun nylig tok over helsebyrådsposten fra Krfs Beate Husa.

STORE KONSEKVENSER: Helsebyråd i Bergen, Ruth Grung (Ap), understreker at konsekvensene av mangel på gratis prevensjon er størst for jentene. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
STORE KONSEKVENSER: Helsebyråd i Bergen, Ruth Grung (Ap), understreker at konsekvensene av mangel på gratis prevensjon er størst for jentene. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Krever nasjonal ordning

Arbeiderpartipolitikerne tar til orde for at dette er en ordning som bør på plass nasjonalt, i likhet med støtten til de mellom 16 og 22.

- Det handler om å se på seksualitet som en naturlig del av det å være ungdom og voksen. Og det å anerkjenne at mennesker under 16 år har sex. Så kan vi velge å tenke at de er for unge, se vekk ifra det, eller så kan vi ta det innover oss og tilrettelegge for at det kan skje på en trygg måte, sier varaordfører Engø.

Helsesykepleier Giertsen har kjempet lenge for at dette skal komme på plass, også nasjonalt.

- Det er urettferdig at tusenvis av jenter i Norge ikke har dette tilbudet. Det må løftes opp, også med tanke på sosial ulikhet i helse. Sånn burde det ikke være i Norge i det hele tatt. Dette burde helt klart være et nasjonalt tilbud.

KREVER NASJONAL ENDRING: Arbeiderpartiets Leonora S. Hjelle og Linn Kristin Engø ønsker at gratis prevensjon for jenter under 16 også blir en nasjonal ordning. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KREVER NASJONAL ENDRING: Arbeiderpartiets Leonora S. Hjelle og Linn Kristin Engø ønsker at gratis prevensjon for jenter under 16 også blir en nasjonal ordning. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Åpenbare mangler

Giertsen understreker at tilbudet kan være med på å gi unge jenter et trygt møte med seksuallivet.

- Og til de som tenker at «nå kommer alle under 16 til å ha sex», så kan vi si at dette er det forsket på. Det er ikke det som skjer. Det som skjer er at de som trenger det aller mest, får det beste tilbudet, sier helsesykepleieren.

Varaordfører Engø mener denne saken illustrerer at det fortsatt er mange likestillingskamper som gjenstår i Norge.

- De siste dagers debatt har vist at vi har mye å gå på når det gjelder kvinnehelse. Det gjelder fra vugge til grav. Det er en del åpenbare mangler når det kommer til kvinnehelse, som forskning og kompetanse. Men det gjelder også tilbudene. Vi må greie å tette de smutthullene gjennom hele kvinnelivet, og det handler også om dette.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer