Overgrepssaken i Bergen:

Ulike forklaringer: - Tilpasset

De tre mennene i 20-åra som alle er tiltalt for seksuell omgang med en 15-åring forklarer seg ulikt om hendelsesforløpet. Flere anklages for å tilpasse forklaringen sin.

OMFATTENDE: Den omfattende overgrepssaken i Hordaland tingrett går mot slutten. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
OMFATTENDE: Den omfattende overgrepssaken i Hordaland tingrett går mot slutten. Foto: Bjørnar Morønning / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): I januar 2020 hadde tre menn seksuell omgang med ei da 15 år gammel jente på en adresse i Bergen.

Alle tre erkjenner å ha hatt seksuell omgang med jenta, men samtlige nekter straffskyld. De trodde hun var eldre enn hun var.

Torsdag forklarte den siste av de tre seg i Hordaland tingrett.

- Da hun og jeg skravlet var det snakk om drikking og festing. Hun sa hun gikk på videregående skole. Vi kom inn på tema alder. Så dro hun opp legitimasjon som viste at hun var født i 2003, sa den tiltalte 23-åringen.

Kvinnen har selv nektet for å ha løyet om alderen sin, eller hatt noe form for falsk legitimasjon.

Seksuell omgang etter tur

De tre fornærmede bekrefter langt på vei hverandres og fornærmedes versjon av hendelsen denne natta, men forklarer seg samtidig ulikt om sentrale deler av hendelsesforløpet.

Fornærmede har forklart at hun hadde kontakt med 23-åringen på Snapchat, som svarte henne etter et spørsmål om noen kunne kjøre henne.

De endte så opp hjemme hos den tiltalte 25-åringen.

Hun har forklart at sex aldri ble et tema, før de til slutt endte på et soverom og alle hadde seksuell omgang med henne etter tur i samme seng. Hun forklarte videre at det skal ha blitt filmet under hendelsen på soverommet.

Dette har samtlige tiltalte nektet for at har skjedd.

- Følte seg presset

Den fornærmede motsatte seg ikke den seksuelle omgangen, men har forklart at hun følte seg presset.

I retten forklarer samtlige tiltalte seg også noe ulikt fra det de tidligere har fortalt i avhør. Aktor Bendicte Hordnes har derfor spurt både 23-åringen og 25-åringen om de nå tilpasser sin forklaring for at den skal stemme mer overens med de andres forklaringer.

Dette avviser de. De forklarer seg heller ikke likt.

Dette sier 24-åringen

24-åringen var den første som forklarte seg for retten. Her forklarte han hadde seksuell omgang med den da 15 år gamle på badet, og ikke har sett at de to andre også hadde seksuell omgang med henne. Det fikk han først vite seinere.

Den seksuelle omgangen skal ha vært planlagt i forkant av at de plukket opp fornærmede, forklarte han.

Han forklarte også at hun på et tidspunkt - enten i bilen eller i boligen - skal ha sagt at hun var 16 år og født i 2003, og ble i forbindelse med pågripelsen først klart over at hun var født året etter.

- Man tar folk på ordet når de sier at man er en viss alder, som regel.

Han forklarte også at den tiltalte 23-åringen også skal ha sett legitimasjonen hennes, og at den bekreftet at hun var 16.

Dette punktet, om legitimasjonen, skal han ikke ha sagt noe om i avhør, ifølge aktor Hordnes.

Endret fra avhøret

I retten forklarer han at han ikke definerer forholdet som «gruppesex».

I avhør har han forklart, ifølge aktor, at han hadde «gruppesex» med fornærmede og de to medtiltalte. Og at dette skal ha skjedd i senga på soverommet, ikke på badet.

Her skal han videre ha fortalt at det var den tiltalte 23-åringen som hadde hatt kontakt med fornærmede på Snapchat, og at han hadde «spurt henne om å pule». Det skal hun ønsket å være med på.

Tiltalte begrunner endingen i forklaringen om hendelsesforløpet med at han etter avhøret så en video av ham selv og fornærmede på badet, og at han må ha husket feil.

Dette sier 25-åringen

25-åringen, som også er tiltalt for en sovevoldtekt i 2018, har i retten forklart at det var han som hadde kontakt med 15-åringen på Snapchat den aktuelle natta.

Han forklarte at alle skal ha hatt seksuell omgang med fornærmede på soverommet.

- Jeg tror jeg spurte henne om å være med på sex eller trekant, forklarte 25-åringen.

Det var ikke planlagt lenge før, fortsatte han.

At hun var over den seksuelle lavalderen skal ha vært avklart før de gikk inn på soverommet. Han forklarte i retten at han skal ha sett et bankkort med en fødselsdato i 2003.

Dette skal han ikke ha nevnt noe om i avhør, ifølge aktor.

25-åringen nekter også for sovevoldtekten.

Dette sier 23-åringen

23-åringen er også tiltalt for å ha gruppevoldtatt en annen kvinne sammen med to andre tiltalte i januar 2021. Han forklarte seg om dette i rettens første uke. Også her nekter han straffskyld.

Han var torsdag den siste av de tiltalte til å forklare seg, og i retten forklarte han seg i stor grad likt som 24-åringen. Altså at 24-åringen hadde seksuell omgang med fornærmede på badet.

Det er noe annet enn det han har fortalt i avhør, brøt aktor inn. Her skal han ha forklart at alle var på soverommet.

- Nå har du helt tilpasset din forklaring til å passe han, fortsatte aktor.

23-åringen begrunnet dette med at han i ettertid var blitt kjent med et videoopptak fra badet.

I retten forklarte 23-åringen videre at han i en samtale med fornærmede på stua skal ha fått sett legitimasjonen henne, og at den viste at hun var født i 2003. I motsetning til de to andre medtiltalte, skal han også ha fortalt dette i avhør.

Han kan ikke huske hvem det var som hadde kontakt med fornærmede på Snapchat den aktuelle natta.

Torsdag var siste dag av bevisførselen i den omfattende overgrepssaken. Fredag starter prosedyrene. Bevisførselen har tatt lengre tid enn antatt, og dermed avsluttes saken først mandag 2. pinsedag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer