«Uakseptabel høy risiko»

Sjøbunnen i Bergen er så forurenset at det advares mot å spise sjømat herfra. Kommunen vil rydde opp, men har møtt på en utfordring.

MÅ RYDDES: Sjøbunnen i Vågen må ryddes for miljøgifter. Men på bunnen ligger kulturminner. Foto: Shad Madian / Dagbladet
MÅ RYDDES: Sjøbunnen i Vågen må ryddes for miljøgifter. Men på bunnen ligger kulturminner. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Bergen havn er et av 17 kyst- og fjordområder i Norge som er så sterkt forurenset av miljøgifter at Miljødirektoratet har prioritert dem for oppryddingstiltak.

Det er Bymiljøetaten i Bergen kommune som har ansvar for opprydningsjobben gjennom Prosjekt Renere Havn Bergen. I prosjektet er det utført en risikovurdering som konkluderer med at det er «uakseptabel høy risiko for spredning av miljøgifter og negative effekter på økologi og human helse» ved dagens miljøtilstand.

Det er særlig Store Lungegårdsvann og Vågen som trekkes fram. I Puddefjorden ble det gjennomført tiltak i 2018.

- Så lenge Vågen er så forurenset, kan vi aldri få opphevet kostholdsrådene for sjømat. Vi bor i havbyen Bergen, men vi bør ikke spise sjømaten i byfjorden, og livet i byfjorden lever med uakseptable høye nivå av miljøgifter. Vi vil heve de restriksjonene og da er vi nødt til å rydde opp. Det har vært en suksess å etablere ny ren sjøbunn i Puddefjorden, men alle områdene må bli rene, siden fisken beveger seg gjennom hele fjordsystemet, sier Bymiljøetatens prosjektsjef for Renere Havn Bergen, Anne Christine Knag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer