BERGEN (Dagbladet): Den fornærmede kvinnen som mandag forklarte seg i retten, anmeldte først sovevoldtekten da hun oppdaget at den nå tiltalte 25 år gamle mannen også var tiltalt i en overgrepssak sammen med fire andre menn.
Dette forklarte kvinnen dagen etter at det ble klart at artisten Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent under navnet Kamelen, er anmeldt for hensynsløs atferd for å ha fulgt etter og hengt ut den tiltalte 25-åringen i sosiale medier.
Opptrinnet ble siste dråpen i begeret for partene i den pågående overgrepssaken i Hordaland tingrett. Mandag stilte samtlige forsvarere og bistandsadvokatene seg bak aktor Benedicte Hordnes´ begjæring om å lukke dører for tilhørere under resten av hovedforhandlingene.

Kamelen nekter å forklare seg
- Uheldig
- Det er på bakgrunn av alt det som har utspilt seg i sosiale medier i forrige uke og i helga, som selvfølgelig er svært uheldig for de involverte partene, fornærmede og tiltalte, sier Hordnes til Dagbladet.
Den siste uka har det vært levert en rekke anmeldelser fra advokatene i saken, etter at navn på tiltalte - og to av de fornærmede - har blitt spredd i sosiale medier.
Totalt fem menn står tiltalt for totalt tre ulike forhold. Alle fem nekter straffskyld.
- Vi fryktet for konsekvensene av resten av bevisførselen, med tanke på de fornærmede og vitnene som skal forklare seg. Disse har gitt uttrykk for at de nå vegrer seg for dette, fortsetter Hordnes.

Anmeldte etter Instagram-innlegg: - Klump i magen
- En viss positiv effekt
Samtidig var det nettopp spredningen av de tiltaltes navn i sosiale medier som førte til at den tredje fornærmede i desember valgte å anmelde en sovevoldtekt som ifølge tilleggstiltalen fant sted i juli 2018.
- Det var utrolig ekkelt å se. Jeg visste hva han var i stand til å gjøre, ut fra det han gjorde med meg, forklarte kvinnen i 20-åra om hvorfor hun til slutt valgte å anmelde.

Tilhørere stenges ute: - Kvier seg
Nettstedet Document.no publiserte i fjor høst en sak om tiltalen mot de fem mennene. De tiltalte ble navngitt i kommentarfeltet, og denne saken ble den gang delt av nettopp artisten Kamelen.
- Hva tenker du om at det var spredningen av navn på tiltalte som gjorde at den siste fornærmede valgte å anmelde?
- Du kan si at det kan ha en viss positiv effekt, ved at folk står fram med det de har opplevd, men nå ser vi også at det har den konsekvensen at folk ikke vil tørre å stå fram. Jeg er mer redd for det. At folk tenker at dette blir en for stor belastning, svarer Hordnes, og viser til at kvinnen selv forklarte at hun fryktet for belastningen en anmeldelse kunne føre med seg.
- Og det var ingen tvil om at det har vært en stor belastning, fortsetter Hordnes.
«Tiktok-sjokk»
Samtidig med den massive oppmerksomheten saken har fått i sosiale medier, har det pågått en debatt blant jurister om hvorvidt filming i retten og spredning av videoer, navn og tiltalebeslutning kan være straffbart.
Politisk redaktør i Bergens Tidende, Eirin Eikefjord, har uttalt at retten i denne saken har fått «et slags Tiktok-sjokk». Hun mener det norske rettsvesenet er maktesløse i møte med den massive spredningen.
Aktor Hordnes innrømmer at rettssystemet nok ikke er rigget for denne nye medievirkeligheten.
- Nei, den er kanskje ikke det. Ingen hadde sosiale medier i tankene da straffeprosessloven ble utformet. Så vi må kanskje tenke litt nytt her, sier hun.
Publikum stenges ute
Det skal tungtveiende hensyn til for at tilhørere stenges ute fra en rettssal. Likevel valgte dommer Stein Heinfjell å etterkomme begjæringen fra advokatene i saken.
Heinfjell begrunnet dette med argumentet om at vitner, tiltalte og fornærmede kan vegre seg for å forklare seg, i frykt for at dette vil spres i sosiale medier med «sjikanerende og tidvis feilaktige kommentarer».
Det vil bli vurdert åpne dører under forklaringene fra profesjonelle vitner, som politibetjenter.
Det ble gjort unntak for pressen.