Tar grep: - Ikke mat den

Flere har fryktet at den tamme reven på Buarøy ville lide samme skjebne som hvalrossen Freya. Nå har fylkeskommunen konkludert med at den ikke kan skytes, men tar likevel noen grep.

BUARØY-REVEN: Denne reven er nærgående på mennesker på øya Buarøy utenfor Bergen. Foto: Kjell Arne Steinsvik
BUARØY-REVEN: Denne reven er nærgående på mennesker på øya Buarøy utenfor Bergen. Foto: Kjell Arne Steinsvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): En innpåsliten og kontaktsøkende rev på Buarøy utenfor Bergen har skapt debatt.

Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) har mottatt flere bekymringsmeldinger om reven. Meldingene går ifølge BA på at reven er blitt så tam at den «oppfører seg som en katt eller hund» rundt mennesker.

En privatperson sendte i midten av august søknad om jaktløyve på statens eiendom, da reven ble opplevd som nærgående og aggresiv. Nå har Vestland fylkeskommune konkludert.

«Etter å ha drøftet spørsmålet om jakt med eksterne fagpersoner har vi, etter en samlet vurdering, kommet fram til at det ikke er ønskelig å tilltate jakt på de aktuelle eiendommene på nåværende tidspunkt», skriver fylkeskommunen i vedtaket, som Dagbladet har fått tilsendt.

Som et forebyggende tiltak har Vestland Fylkeskommune bedt Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) om å sette opp en infotavle, der besøkende oppfordres til å ikke mate eller oppsøke reven.

«Vi har også bedt BOF om å holde ekstra oppsyn med Buarøy på vårparten. Om reven ikke forsvinner fra øya på egen hånd, eller kommer tilbake til Buarøy når det nærmer seg båt og hekkesesong, kan spørsmålet om jakt vurderes på nytt om det eventuelt kommer en ny søknad», skriver fylkeskommunen.

«SOM EN HUND»: Kjell Arne Steinsvik har møtt reven, og beskriver den som forsiktig og nysgjerrig. Foto: Kjell Arne Steinsvik
«SOM EN HUND»: Kjell Arne Steinsvik har møtt reven, og beskriver den som forsiktig og nysgjerrig. Foto: Kjell Arne Steinsvik Vis mer

- Helt spesielt

Kjell Arne Steinsvik er blant dem som har møtt på den tamme reven. Han forteller at reven kom bort til turfølget da de ankom øya med båt vinteren for halvannet år siden.

- Den var veldig tam og gikk om bord i båten. Jeg måtte jage den ut. Det er sjeldent man ser så ville dyr på nært hold, sier han.

Steinsvik beskriver den som forsiktig, men nysgjerrig. Den var ikke truende og så frisk ut. Han forteller at den var veldig sulten, og fulgte etter dem som en hund.

- Det var helt spesielt. Jeg har aldri vært så nær en rev før. Det var nesten så man kunne klappe den, sier han.

Han synes det er trist om reven avlives, og påpeker at det er stor forskjell på hvalrossen Freya, som kan gjøre stor skade på mennesker, og reven.

- Om grunnen til å skyte, er at den er menneskekjær, ville det vært rart. Det skytes rev hele tida, og må de avlive, så må de. Det legger ikke jeg meg borti. Men da må det være et bedre argument enn at den er tam.

Begrunnelsen

I avgjørelsen skriver Vestland fylkeskommune at de har vektlagt følgende:

  • Båtsesongen er på hell og færre mennesker vil utover høsten gå i land på Buarøy. Ettersom det på denne tida av året trolig ikke er særlig mange alternative matkilder for en rev på ei øy som Buarøy, er det rimelig å anta at reven vil forlate øya når tilgangen på mat fra båtfolket går ned.
  • Det blir ikke vurdert å være en overhengende fare for at reven skal bite eller skade mennesker.
  • Årets kull med sjøfugl er nå flyvedyktige og reven utgjør derfor ikke en trussel for sjøfuglbestandene på denne tida av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer