Gonoré:

Tar grep etter gonoréoppblomstring

Kjønnssykdommen kan få store konsekvenser, advarer helsesykepleier.

OPPBLOMSTRING: Det har over sommeren vært en markant oppblomstring av gonoré blant unge i bergensområdet, forteller helsesykepleier Agnes W. Giertsen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
OPPBLOMSTRING: Det har over sommeren vært en markant oppblomstring av gonoré blant unge i bergensområdet, forteller helsesykepleier Agnes W. Giertsen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Kjønnssykdommen gonoré har fått en markant oppblomstring over hele landet. Spesielt Vestland fylke har hatt en markant økning i antallet påviste tilfeller det siste året.

Så langt i år er det rapportert om 116 tilfeller i Vestland. I fjor var antallet 35, ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

- Nasjonalt har man sett en ganske stor økning av gonorétilfeller. Spesielt blant unge mellom 20 og 30, men også blant unge helt ned i 15-årsalderen. Det som er spesielt at økningen er i de heterofile miljøene, sier helsesykepleier Agnes W. Giertsen ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum.

STORE KONSEKVENSER: Gonoré kan føre til sterilitet hos kvinner. Foto: Sureerat niukoonchitt / Shutterstock / NTB
STORE KONSEKVENSER: Gonoré kan føre til sterilitet hos kvinner. Foto: Sureerat niukoonchitt / Shutterstock / NTB Vis mer

Tar grep

Hun viser til at gonoré tradisjonelt sett har smittet lettere gjennom analsex enn vaginalt samleie.

- Menn som har sex med menn er veldig flinke til å beskytte seg og teste seg, men nå ser vi denne oppblomstringen i en større andel av befolkningen. Vi har i en lengre periode testet alle som skal teste seg for klamydia, også for gonoré. Oppblomstringen vi nå ser startet litt før sommeren, og har fortsatt etter sommeren.

Nå går Helse Bergen og kommunene bredt ut for å informere om sykdommen.

- Smittevernoverlegen, poliklinikken for seksuelt overførbare infeksjoner, og helsestasjon for ungdom og studenter går nå ut med et skriv til både studenter og elever i VGS.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

Mange oppdager ikke smitten

Helsesykepleieren forklarer at veldig mange ikke er kjent med gonoré.

- Det er en kjønnssykdom mange unge ikke vet så mye om. Det kan skyldes at vi har vært for dårlige til å informere om den. Men den kan ha store konsekvenser for jenter, da det kan føre til bekkeninfeksjon og tette eggledere, som igjen kan føre til sterilitet.

Mange av de smittede oppdager ikke at de er smittet, forteller helsesykepleieren. Spesielt gutter opplever ikke symptomer.

BRUK KONDOM: Kondom beskytter mot gonoré. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
BRUK KONDOM: Kondom beskytter mot gonoré. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Kondom beskytter mot smitte. Uavhengig av dette oppfordrer norske helsemyndigheter om at alle bør teste seg for kjønnssykdommer mellom hver partner.

- Mange har flere seksualpartnere enn tidligere. Så konsekvensen kan være at én kan smitte mange andre. Vi anbefaler uansett at man tester seg mellom hver partner, sånn at man veldig enkelt kan gå tilbake å se når smitten skjedde, dersom man får påvist en kjønnssykdom. Det er svært viktig at man kommer for å teste seg.

Giertsen minner også om at testing og behandling er gratis.

Gonoré behandles med antibiotika.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer