Kollsnes prosessanlegg:

Stort hemmelighold: - Økt årvåkenhet

Sikkerheten er skjerpet ved store deler av Equinors anlegg i Norge. Selskapet selv vil ikke gå i detalj om hva dette innebærer. Dagbladet klatret over beitemarksgjerder, lyng og myr for å undersøke sikkerheten på et av landets største anlegg.

HEVET SIKKERHET: Dagbladet undersøkte sikkerheten rundt et av Norges største prosessanlegg for gass. Foto: Paul Sigve Amundsen, Reporter: Marie Røssland Vis mer
Publisert

ØYGARDEN (Dagbladet): Omkranset av hav, smale sund, beitemark og lyng, ligger et av Norges største prosessanlegg for gass.

Hver dag pumpes millioner av kubikkmeter med tørrgass gjennom Kollsnes prosessanlegg i Øygarden, og i ledninger til Europa. Rundt 40 prosent av norsk gasseksport går via anlegget i Øygarden, vest for Bergen.

UT I HAVET: Kollsnes prosessanlegg er bygget for å behandle inntil 143 millioner kubikkmeter med tørrgass hver dag. Gassen sendes ut igjen til Europa gjennom ledninger. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
UT I HAVET: Kollsnes prosessanlegg er bygget for å behandle inntil 143 millioner kubikkmeter med tørrgass hver dag. Gassen sendes ut igjen til Europa gjennom ledninger. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

Onsdag hevet Equinor sikringsnivået her, i likhet med flere andre anlegg i Norge, etter det antatte sabotasjeangrepet på Nord Stream-ledningene i Østersjøen.

Fotoforbud

Norske olje- og gassanlegg er et åpenbart mål for russerne, mener eksperter.

- Equinor følger utviklingen med økt årvåkenhet rundt all vår virksomhet og er i dialog med interessehavere, tillitsvalgte, verneapparat og myndigheter for utveksling av informasjon og felles situasjonsforståelse med tanke på ytterligere sikringstiltak, skriver pressetalsperson for prosjekter, anskaffelser og landanlegg, Gisle Ledel Johannessen, i en e-post til Dagbladet.

RØR: Rørledninger på norsk sokkel i 2020. Illustrasjon: Oljedirektoratet
RØR: Rørledninger på norsk sokkel i 2020. Illustrasjon: Oljedirektoratet Vis mer

Den økte årvåkenheten møtte Dagbladet i form av en sikkerhetsvakt utenfor hovedinngangen på Kollsnes fredag formiddag.

- Dere klatrer ikke over noen gjerder her, gjør dere det?, spør vakten.

Det er egentlig fotoforbud her, kunne vakten fortelle, men inngangsporten har de siste dagene blitt blant landets mest fotograferte.

- Nei vi har ikke klatret over noen gjerder, ikke her, presiserer Dagbladets reporter.

GODT KJENT: Inngangsporten til Kollsnes prosessanlegg i Øygarden kommune. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
GODT KJENT: Inngangsporten til Kollsnes prosessanlegg i Øygarden kommune. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

Ukjente, usynlige detaljer

Kollsnes er et massivt anlegg, og strekker seg utover store deler av øya Ona, nordvest i Øygarden kommune. Likevel er det vanskelig å se anlegget fra land. Knauser, sund, hav og beitemark gjør det tilnærmet usynlig. Det er også vanskelig å tilnærme seg anlegget fysisk, da det er godt beskyttet fra naturen sin side.

Langs veien er det meter på meter med lave gjerder. Noen er tydelig satt opp for å beskytte anlegget. «Adgang forbudt for uvedkommende» står det på noen. Andre bærer preg av å være satt opp for å hindre sau fra å stikke av.

Dermed er også vanskelig å få konstatert hvor godt sikret anlegget egentlig er.

Det ønsker heller ikke Equinor å gå i detalj om.

- Av hensyn til sikkerheten og effekten av tiltakene vi gjør, ønsker vi ikke å gå ytterligere inn på risikovurderinger og eventuelle sikringstiltak vi gjør i denne situasjonen, svarer Johansen i Equinor på spørsmål om hvorfor de ikke vil svare på mer spesifikke spørsmål.

Les flere saker fra Bergen her.

Forbud mot skytevåpen

Dermed tok Dagbladet beina fatt.

På en naboøy påberopte Dagbladet seg allemannsretten, og spaserte forsiktig over et lite beitegjerde ved siden av en låst port. Det var skiltet «Sikringsfelt - gassrørledning» som vekket interessen.

SIKRINGSFELT: Under bakken ligger en gassrørledning. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
SIKRINGSFELT: Under bakken ligger en gassrørledning. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

Skiltet informerte at gule varselskilt markerte sikringsfeltene for den nedgravde gassrørledningen, og at all bruk av skytevåpen og åpen ild var forbudt.

Sikringsfeltet, altså de gule skiltene, fulgte en grusvei ned til sundet som skilte denne øya fra Ona og Kollsnes prosessanlegg.

Gassledningen fortsatte videre, gjennom sundet, og i retning anlegget. Nedgravingen hadde skapt store sår i terrenget. Skog er erstattet med gress, og der står nå sauen og beiter.

Omringet av høye gjerder

Dagbladet spaserte rett over den nedgravde gassledningen, gjennom myr og lyng, og kunne se utsikten mot den østre delen av prosessanlegget.

FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

Her ble det tydelig at de lave beitegjerdene ikke er den eneste fysiske sperringen rundt anlegget. Langs en grusvei på eiendommen, står et flere meter høyt gjerde.

Nederst ved vannkanten er det imidlertid ingen synlig sikring.

Dagbladet kunne samtidig observere en fritidsbåt passere i sundet, bare meter over den nedgravde gassledningen.

Utover vaktene ved inngangsporten, var det få tegn til synlig sikkerhetspersonell i området. Dagbladet observerte verken sikkerhetsvakter, politi eller militært personell rundt anlegget.

- Høyest prioritet

Det hevede sikringsnivåer på Equinors anlegg i Norge, gleder alle kontorsteder, installasjoner, landanlegg forsyningsbaser, helikopterbaser og fartøy, opplyser selskapet selv.

FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

Equinor ønsker ikke å sette Dagbladet i kontakt med lokalt ansatte på Kollsnes, og ønsker ikke å svare på spesifikke spørsmål knyttet til sikkerheten rundt anlegget. Som om hvorvidt gående eller personer i fritidsbåter følges med på. Dette begrunnes med nettopp sikkerhetshensyn.

Pressetalsperson Johansen skriver følgende i e-posten til Dagbladet:

- Sikkerheten til våre ansatte, og de som jobber for oss, har høyeste prioritet.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen eller Vestland?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer