Folkets Parti:

Søker politikere på Finn: - I oppløsning

Bergens tredje største parti søker nye politikere på Finn. Partiutbryter mener det kan være et tegn på en organisasjon i oppløsning. - Overhodet ikke, avviser partitopp.

SØKER KANDIDATER: I dag er Folkets Parti det tredje støtste partiet på rådhuset i Bergen. Samtidig søker de etter kandidater til valget i 2023 på Finn. Foto: Shad Madian / Dagbladet
SØKER KANDIDATER: I dag er Folkets Parti det tredje støtste partiet på rådhuset i Bergen. Samtidig søker de etter kandidater til valget i 2023 på Finn. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): I forkant av lokalvalget i 2019 var «bompengepartiet» FNB i medvind. En massiv motstand mot økte bompenger gjorde at partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger, stormet fram på flere meningsmålinger.

Særlig i Bergen gjorde partiet det strålende, og etter valgdagen i september kunne de kalle seg byens tredje største parti, med 16,9 prosent av velgerne i ryggen.

I dag er situasjonen imidlertid en helt annen.

UTLYSNING: Folkets Parti søker etter kandidater til valget i 2023 i en annonse på Finn. Skjermbilde: Finn.no
UTLYSNING: Folkets Parti søker etter kandidater til valget i 2023 i en annonse på Finn. Skjermbilde: Finn.no Vis mer

- Skjønner ikke hva de tenker

Partiet er knapt å syne på diverse meningsmålinger. I både Bergens Tidenes og Bergensavisens siste målinger, ligger partiet an til å miste samtlige representanter i bystyret.

Nå søker også partiet, som har endret navn til Folkets Parti, etter politikere på Finn. Initiativet kom fra lokallaget i Bergen, og siden har en rekke andre lokallag gjort det samme.

Det var Dagsavisen som først omtalte saken.

- Jeg skjønner ikke helt hva de tenker, sier tidligere partimedlem Trym Aafløy, som forteller at han så vidt har registrert Finn-annonsen.

Kritisk til utlysning

Aafløy ble for mange bompengemotstandens ansikt, og ble blant annet hedret med en mye omtalt skål på partiets valgvake i 2019.

Så skar det seg. Et drøyt år seinere forlot Aafløy og et par andre bystyrerepresentanter partiet.

Nå stusser han over at hans gamle parti tilsynelatende må ty til stillingsannonser for å finne engasjerte politikere.

- Jeg har egentlig ikke et veldig stort behov for å kommentere dette, starter Aafløy, før han fortsetter:

- Men det å drive politisk arbeid skal komme fra et idealistisk engasjement. Når du må avertere etter politikere, så bryter det med dette prinsippet. Og hva er det de skal tilby denne personen? Er det en stilling? Jeg skjønner det ikke helt.

KRITISK UTBRYTER: Trym Aafløy forteller at hans gamle parti sliter. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KRITISK UTBRYTER: Trym Aafløy forteller at hans gamle parti sliter. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Forteller om stor pågang

Gruppeleder for Folkets Parti i bystyret i Bergen, Cesilie Tveit, forteller til Dagbladet at partiet også i forkant av 2019-valget hadde en likelydende annonse på Finn, og at to av dagens bystyrerepresentanter kom i kontakt med partiet på grunn av denne.

- For oss handler dette om å få folk engasjert. Dette er et tema vi ofte diskuterer også i bystyret: hvordan få flere engasjert i politikken, sier Tveit, og avviser dermed kritikken fra Aafløy.

I annonsen til engasjementet lister partiet opp at de ønsker personer med kvalifikasjonene «være deg selv», «stå på-vilje» og «engasjert». De legger til at politisk og organisatorisk erfaring er en fordel.

Tveit kan fortelle at de hittil har fått over 1000 likerklikk på annonsen, og at hun den kommende tida skal ha et par samtaler med noen som har henvendt seg til dem. Hun legger også til at de gjennom Finn også når andre enn via sosiale medier, og at dette bidrar til mangfold i organisasjonen.

- De har slitt

Partiutbryter Aafløy er ikke den eneste som de siste åra har forlatt partiet.

- Jeg vet at de har slitt. Det er mange flere enn vi tre som sitter i bystyret. I fylkestinget har fire av seks medlemmer meldt seg ut. Jeg vet også at både bystyregruppen og fylkestingsgruppen har slitt med å finne vararepresentanter til å stille på møter i bystyre og fylkesting. Kanskje partiet holder på å gå i oppløsning, jeg vet ikke hva det er som skjer, egentlig.

- Er det vemodig, dersom partiet du var med på å bygge opp «går i oppløsning»?

- Nei, det er det ikke. Jeg var ferdig med partiet den dagen jeg gikk ut. Jeg har ingen følelser om hva de har gjort etterpå, sier Aafløy.

Avviser oppløsning

Gruppeleder Tveit erkjenner at de har behov for å være mer synlige i tida som kommer.

- Det er kjent at vi har mistet flere medlemmer. Nå ønsker vi å være mer synlige. Finn-annonsen er en del av dette.

- Så dette er ikke et tegn på et parti i oppløsning?

- Overhodet ikke. Jeg vil heller si at det er en styrke at vi viser oss fram flere steder.

Tror på snuoperasjon

Tveit forteller at partiet de siste åra har brukt mye tid på å bygge en mer robust partiorganisasjon i det fortsatt ferske partiet, og at de dermed går styrket inn i årets valgkamp.

Partitoppen har også tro på at meningsmålingene vil snu i deres favør.

- Vi får fortsatt mange henvendelser fra folk. Blant annet om bompenger, som fortsatt er vår store satsing. Mange kjenner de etablerte partiene, men jeg tror verden har endret seg. Jeg tror vi vil se mange småpartier i åra som kommer, sier Tveit.

Tips oss om Bergen!

Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor.

Hinter om ny valgliste

Folkets Parti er ikke de eneste som håper på et godt valgresultat.

De siste åra har Trym Aafløy og de andre FNB-utbryterne sittet som uavhengige representanter i bystyret. Aafløy avslører at han og flere andre nå jobber med et eget alternativ til velgerne. Denne gangen skal de ikke gjøre de samme «feilene» han mener ble begått under opprettelsen av FNB.

- Vi skal ikke starte et parti. Det blir i så fall en valgliste. De som står på den listen blir kjernen i organisasjonen. Det vil ikke være et partiapparat utenom som skal sitte og diktere politikken. Det vil bare gjøre det byråkratisk, og det var det som ble mitt problem med FNB. De oppførte seg mye mer som de tradisjonelle partiene enn det jeg var komfortabel med.

Aafløy vil ikke avsløre mer om dette arbeidet, foreløpig, men hinter til at det kan komme nyheter her innen kort tid. Dersom han skal stille med en egen liste, må dette være på plass innen 1. april.

- Vi har i den nye gruppen satt opp en liste med 20 punkter. Disse må alle være enige i, dersom de vil stå på lista. Det vil sikre at vi har den samme politiske plattformen. Et ordinært valgprogram vil selvsagt være lengre en dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer