BERGEN (Dagbladet): Mandag startet rettssaken mot den 33 år gamle vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad», som hadde navigasjonsansvaret i minuttene før fregatten kolliderte med tankskipet «Sola TS» 8. november i 2018.
Etter at statsadvokat Benedikte Høgseth i sitt innledningsforedrag understreket hvorfor påtalemyndigheten mener 33-åringen har hovedansvaret for ulykken, slår nå forsvarer Christian Lundin knallhardt tilbake.
- Dette er «Ingstad-saken» i et nøtteskall. Tilnærmet alt som kunne gå galt, gikk galt samtidig. Han var bare et lite bidrag i hendelsesforløpet da «Helge Ingstad» kolliderte med «Sola TS», sier forsvareren.
Skylder på andre
Han anfører at klienten bør frifinnes. Mandag morgen svarte 33-åringen «nei» på spørsmålet om straffskyld etter tiltalen.
- Påtalemyndigheten har valgt å isolere saken til hva han burde og kunne gjort ut fra sitt utgangspunkt på brua. Vi mener at man må se helhetsperspektivet mye bredere og vil anføre at også andre aktører gjorde grove feil.

Forsvareren viser til de andre som var på brua på «Helge Ingstad», «Sola TS» og Fedje sjøtrafikksentral.
- Det er triangelet. Så må tingretten ta stilling til den egentlige årsaken til ulykken. Var det feil på individnivå eller systemnivå? Vi vil hevde systemfeil, sier Lundin og viser til at riksadvokaten tidligere har ilagt Forsvarsdepartementet en foretaksbot på 10 millioner kroner etter kollisjonen.

Kunne endt fatalt: - Nære på
- Kunne vært unngått
Flere personer og aktører har vært under lupen i etterforskningen. Saken mot «Sola TS», Kystverket og Fedje sjøtrafikksentral ble henlagt og det er bare vaktsjefen som er tiltalt i saken.
Han er tiltalt for å uaktsomt ha forårsaket sjøskade som kunne medført tap av menneskeliv samt for brudd på militærloven «for som befalingsmann å ha gjort seg skyldig i forsømmelighet eller skjødesløshet ved utførelse av sine tjenesteplikter».
- Andres atferd står helt sentralt. Ut fra hans totale situasjonsforståelse, mener vi i sum at han ikke kan straffedømmes. Kollisjonen kunne vært unngått om andre aktører gjorde som de skulle, mener forsvareren.
Lundin erkjenner at tiltalte også har begått en feilvurdering, men mener at han alene ikke har skyld i at de to fartøyene kolliderte.
- En annen ting er at en domfellelse av vaktsjefen personlig vil virke kontraproduktivt for sikkerhetsarbeidet etter ulykker. Systemsvikt er den overordnede årsaken til at ulykker skjer. Rutiner må forbedres, ikke at noen personlig skal straffedømmes.
De dramatiske minuttene
Klikk deg gjennom tidslinjen for å se de kritiske hendelsene før fregatten "Helge Ingstad" og lasteskipet TS "Sola" kolliderte.
Foto: Kartverket
"Helge Ingstad"
TS "Sola"
02:50
Kartet er kun for ment for illustrasjon og representerer ikke nøyaktige posisjoner for de ulike hendelsene.
Manglet AIS-data
Det var klokka 03.50.32 at et motgående fartøy ble synlig for «Sola TS» på radar. Men tankskipet kunne ikke se hvem som kom mot dem på grunn av manglende AIS-data (automatisk identifikasjonssystem) på «Helge Ingstad».
Forsvareren påpeker at det ikke var vaktsjefens beslutning at AIS-radaren skulle være i passiv modus. Han understreker også at tiltalte ikke tok over ansvaret på fregatten før klokka 03.53 - altså etter at «Sola TS» hadde tatt av fra Stureterminalen.

Statsadvokatene Benedikte Høgseth og Magne Kvamme Sylta viser på sin side til kommunikasjonen mellom «Sola TS» og «Helge Ingstad» etter at vaktsjefen kom på vakt, der tankskipet ba 33-åringen om å svinge styrbord med en gang uten at han gjorde dette.
- Tiltalte hadde både tid og anledning til å foreta seg noe som kunne ha avverget sammenstøtet. Det er vaktsjefens handlinger som er kjernen av denne saken. Den rettslige relevansen om andres atferd, er om deres opptreden skal ha en vurdering på aktsomhetsvurderingene til tiltalte, sa Høgseth i sin innledning.