Slår alarm: - Store konsekvenser

Verneombud er bekymret og frykter store konsekvenser som følge av de økonomiske kuttene i Helse Bergen.

RAMMES: Helse Bergen må kutte mange millioner kroner. Det rammer hele distriktet, og også Haukeland sjukehus i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB
RAMMES: Helse Bergen må kutte mange millioner kroner. Det rammer hele distriktet, og også Haukeland sjukehus i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Helse Bergen styrer mot en budsjettsprekk på 220 millioner kroner, og må stramme kraftig inn. Blant det som foreslås er å spare 25 millioner fra akuttmedisinsk avdeling, skriver Bergens Tidende.

Forslaget går ut på å fjerne en ambulanse på natt i Knarvik og på Sotra. Det får vernetjenesten i akuttmedisinsk avdeling til å reagere.

- Pasientene slutter ikke å ringe selv om vi blir tatt ned. Noen må kjøre disse oppdragene. Det betyr økt press på bilene som er igjen. Det har sin risiko med tanke på hvile for de ansatte for å kjøre bilene trygt under utrykning og behandle pasientene på en trygg måte, sier ambulansearbeider og verneombud i ambulanseseksjonen nord, Trond Kirkeluten, til Dagbladet.

BEKYMRET: Ambulansearbeider og verneombud i ambulanseseksjonen nord, Trond Kirkeluten, er bekymret over de foreslåtte kuttene. Foto: Privat
BEKYMRET: Ambulansearbeider og verneombud i ambulanseseksjonen nord, Trond Kirkeluten, er bekymret over de foreslåtte kuttene. Foto: Privat Vis mer

Det var Avisa Nordhordland som omtalte saken først.

Han viser til at det vil få konsekvenser for de ansatte i form av økt press og samtidighetskonflikter, som også vil gå utover pasientene ved at de må vente lenger på ambulanse.

- Jeg er bekymret, rett og slett, sier han.

Les alle saker fra Bergen her.

Frykter store konsekvenser

Han forklarer at de to bilene som kjører om natta i Knarvik, tok seg av rundt 1600 oppdrag på natt i løpet av 2021.

Han understreker at bilene som foreslås kuttet, også hjelper inn mot Bergen sentrum. De fire bilene på natt i Knarvik og på Straume har 1000 oppdrag årlig i Bergen.

- Det er et stort distrikt, så om en av to biler forsvinner vil det være langt å kjøre for den bilen som er igjen. Det fører til økt press på biler lengre ute i distriktet og biler i Bergen. Det vil få store konsekvenser om en bil forsvinner på natta, sier han.

Det har tidligere vært foreslått å styrke Bergen sentrum med én ambulanse. Dette foreslås nå å kuttes.

Kirkeluten forteller at under vaktbyttet i Knarvik onsdag morgen, snakket de ansatte om denne saken.

- Det hadde vært såpass trøkk i natt, at det hadde vært trøbbel om de hadde en bil mindre, sier han.

- Ikke bare oss

Kirkeluten påpeker også at å foreslå kutt i ambulansetjenesten rimer dårlig med at Stortinget har lovfestet krav om responstid.

- Det er vanskelig å få ned responstiden med færre ambulanser, sier han.

Han håper at «de bevilgende myndighetene skjønner konsekvesene av det de gjør».

- Dette gjelder ikke bare oss. Jeg er bekymret for hele Helse Bergen. På et tidspunkt så går det ikke lenger. Jeg misunner ikke lederne i foretaket som nå må prioritere mellom kutt i avdelinger som alle er viktige både for pasienten og sykehuset. Dette får store konsekvenser for hele helsetjenesten.

Konstituert seksjonsleder for ambulanseseksjonen nord, Morten Lønningen, sier til Avisa Nordhordland at forslaget er det tiltaket de har vurdert som gjør minst vondt av alle alternativene som er.

Kuttene i drift, som blant annet omhandler ambulansetjenesten, skal behandles på et styremøte i Helse Bergen i slutten av desember.

Utsetter investeringer

De økonomiske problemene skyldes blant annet at coronabølgen førte til lavere inntekter, og økte energikostnader.

Helse Bergen er bedt om å redusere investeringsnivået i 2023 og 2024 med til sammen 510 millioner kroner.

Det betyr at en rekke planlagte oppgraderinger av utdaterte bygg og operasjonssaler, renoveringer og nye bygg også må settes på vent.

Dette skal behandles på et styremøte på fredag.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer