Slår alarm: - Galskap!

Regiontillitsvalgt Haakon Mjelde i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund slår alarm om situasjonen i kriminalomsorgen. Han advarer om innsatte som «faller mellom to stoler».

BEKYMRET: Haakon Mjelde i NFF region vest er bekymret for de ansatte i fengslene. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
BEKYMRET: Haakon Mjelde i NFF region vest er bekymret for de ansatte i fengslene. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Dagbladet har i en rekke artikler omtalt situasjonen i Oslo fengsel, der ansatte blir utsatt for vold, alvorlige trusler og trakassering.

Haakon Mjelde kjenner godt igjen det som beskrives. Han er regiontillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) region vest, som omfatter Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

- Det er episoder med vold og trusler her også. Det som er beskrevet fra Oslo, det skjer her. Men i mindre antall, sier han.

Noe av det som øker risikoen for vold og trusler, er innsatte som «faller mellom to stoler», de som er for friske til å legges inn på psykiatrisk, men som likevel har utfordringer, ifølge Mjelde.

- Vi opplever at terskelen for å legges inn på sykehus blir høyere og høyere, fordi det er fullt.

Han viser til eksempler der innsatte blir overført til sykehus, men som må returnere et par dager seinere fordi noen som er sykere trenger plassen, ifølge ham.

- Da har det vært sånn at legen har løst vedkommende fra reimer og så skal vi ta han med tilbake til fengsel. Dette er det eksempler på. Det er jo galskap! Og dette er en kjent sak.

Han mener dette illustrerer situasjonen.

- Noen ansatte viser tegn på å være skikkelig slitne. Nå har det begynt å toppe seg. De føler ikke at de blir tatt på alvor. Verken av fengselsledelse, KDI eller politikere. Det tenker vi er veldig alarmerende.

Les alle saker fra Bergen her.

Bryter menneskerettighetene

Mjelde viser til en rekke problemer, blant annet økonomi og bemanning.

- Det som går igjen er at pengene ikke strekker til. Vi har blitt fratatt penger i ABE-reformen i 8-9 år nå. Det har tappet oss for mange millioner. Det merker vi veldig godt.

Han viser til et konstant høyt sykefravær samtidig som at kravene er de samme, og de skal løses til tross for færre ansatte på jobb.

- Menneskerettighetskonvensjonen, sivilombudsmannen, FN, torturkommisjonen, alle som kikker oss i kortene sier at vi bryter menneskerettighetene hver eneste dag. Og det gjør vi jo. Politikere og fagdirektoratet vil at vi skal imøtekomme kravet om at innsatte skal være minst mulig isolert, og det trumfer ansattes ve og vel.

Han forklarer:

- Vi kan ikke bare åpne dørene. Ansatte må være til stede, og med færre ansatte blir det vanskeligere å gjennomføre det. Men kravene fra departement og KDI er at vi skal gjøre det likevel. Egentlig skal man være fem ansatte, men så er man plutselig bare tre. Det gjør noe med den ansatte som må stå i den situasjonen.

Han påpeker at NFF har vært veldig opptatt av at innsatte skal ha et godt tilbud, fordi holdningen har vært at om soningsforholdene er gode, gjør det også arbeidsforholdet positivt. Men nå sier han at forbundet må se mer på hva den arbeidsdagen gjør med de ansatte.

- Ved et veiskille

Han mener at KDI er mer opptatt av «å gå inn i en debatt om at grunnlaget for diskusjonen er feil» enn å lytte til utfordringene.

- Det synes vi er trist, at ikke vårt fagdirektorat kan komme på de ansattes side. Vi føler ikke at de gjør det.

Han skulle ønske at representanter fra KDI var mer ute for å møte de ansatte og sette seg inn i deres problemer.

- Vi står ved et veiskille. Vi opplever nå at det er mange som sliter.

Han utdyper:

- Vi opplever at de som utdanner seg til fengselsbetjenter også er attraktive for ulike helseinstitusjoner og Tollvesenet, som også lønner bedre enn oss. Kombinasjonen dårlig lønn og en etter hvert vanskelig arbeidshverdag, gjør at folk velger å slutte.

Fra 2019 og fram til et halvt års tid siden er det 300-400 fengselsbetjenter som har sluttet, forteller Mjelde.

- Mye går i feil retning. Om fem år er det mange hundre fengselsbetjenter som går av med pensjon. Gjør vi ikke noe med dette, blir det skikkelig bemanningskrise. Og vi ser ikke tegn til at noen gjør noe med det. Dette tenker jeg at er et stort problem. De som er igjen, får det da enda vanskeligere.

KDI: - Svært krevende

Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) sier at direktoratet er enig i at dagens økonomiske situasjon er svært krevende.

- Vi er ute på friomsorgskontorene og i fengslene så langt vi rekker, og dialogen med både de tillitsvalgte og de enkeltansatte vi møter er noe av det viktigste vi kan bruke tid på. Samtidig er det også vår oppgave å si fra når vi mener at grunnlaget for en diskusjon er feil. Vi mener at vi har en god dialog med de ansatte. I en slik dialog er det også helt naturlig at det framkommer ulike syn på virksomheten.

Ledelsen i KDI og ledere av de store fagorganisasjonene i kriminalomsorgen har blant annet faste møter hver mandag, påpeker Sandlie.

- Budsjettkuttene kommer dessverre på en lang rekke områder. Og det er ikke slik at ethvert fravær skal og må dekkes opp. Her må det utøves skjønn, og vi ser at bemanningen noen ganger fører til vanskelige prioriteringer og utfordrende situasjoner for ansatte, sier han.

Han understreker at det etter KDIs syn gjøres en stor innsats for å sørge for at menneskerettighetene blir ivaretatt.

- Vi er enige i at psykisk syke innsatte er en økende utfordring, og derfor inviterte vi til debatt om dette under Arendalsuka i august. Samtidig ser vi at aktivitetsteamene i fengslene gjør en forskjell for innsatte og til en viss grad bidrar til å bedre forholdene.

Han minner om at det er helsemyndighetene som har primæransvaret for innsattes helse, mens kriminalomsorgens ansvar er å tilrettelegge.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer