Slakter norsk coronastudie

Professorer fra Høgskolen på Vestlandet mener å ha funnet en mulig sammenheng mellom coronavaksinen og overdødelighet i Europa. Det får helsemyndighetene til å reagere.

IKKE ENIG: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke enig med professorenes funn. Foto: Javad Parsa / NTB
IKKE ENIG: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke enig med professorenes funn. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Professor Jarle Aarstad og Olav Andreas Kvitastein fra Høgskolen på Vestlandet har forsket på overdødelighet, og i en preprint - altså ikke fagfellevurdert forskningsartikkel - mener de å ha funnet en mulig sammenheng mellom overdødelighet og fullvaksinasjon med covid-19-vaksine de ni første månedene i 2022.

«Vi viser at totaldødeligheten de ni første månedene av 2022 i 31 europeiske land økte mer dess høyere covid-19-fullvaksinasjonsgraden var på nasjonalt nivå. Covid-19-vaksinasjon kan derfor ikke utelukkes som en forklaring på overdødelighet i 2022», skriver de.

Aarstad skriver på sin hjemmeside at «resultatene forblir robuste når vi kontrollerer for alternative forklaringer».

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet er ikke enig.

- Denne ikke-fagfellevurderte studien viser ingen sikker årsakssammenheng mellom vaksinering i 2021 og økt overdødelighet i 2022, og forfatterne har så vidt jeg kan se ikke vurdert de mest åpenbare årsakene til overdødelighet i 2022. De har heller ikke sammenliknet innleggelsestall og registrerte dødsårsaker mellom land, sier han til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.