Operasjon Krypt

Skjulte kamera i såpeflaske

Mannen har erkjent nettovergrep mot over 40 barn, samt at han filmet flere på badelandet Vannkanten i Bergen. Politiet omtaler ham som «risikovillig».

FILMET HER: Den tiltalte mannen filmet flere uvitende gjester på Vannkanten. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FILMET HER: Den tiltalte mannen filmet flere uvitende gjester på Vannkanten. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN TINGRETT (Dagbladet): Den 46 år gamle mannen er tiltalt for nettovergrep og grove voldtekter over flere år. Det er over 40 fornærmede gutter i tiltalen, fra flere land inkludert Norge.

Ved hjelp av en spesiell programvare klarte han å lure guttene til å tro at han var en ung jente som sendte nakenbilder- og videoer på Omegle og Skype.

- De fleste gangene kalte jeg meg for Monica, sier han i retten. Han har erkjent straffskyld.

46-åringen fikk barna til å utføre seksuelle handlinger, som han tok skjermopptak av og delte på det mørke nettet, med opptil 300 000 brukere.

I tillegg omhandler tiltalen en hendelse der mannen skal ha filmet nakne barn og voksne i garderoben på badelandet Vannkanten. Dette gjorde han ved å bruke et skjult kamera i en såpeflaske. 15 av opptakene ble delt på det mørke nettet.

Ønsket likerklikk

Politoverbetjent Erik Sejrup leste i retten opp meldinger tiltalte har sendt til andre på det mørke nettet.

«Hadde de noensinne fått vite, hadde de satt meg i fengsel og kastet nøkkelen», skriver han om politiet.

Sejrup omtaler mannen som risikovillig.

- Han tar opptak i det offentlige rom og deler det med andre, og han fortsetter virksomheten på det mørke nettet selv om det er mistanke om politiets tilstedeværelse, sier han.

I RETTEN: Her er politioverbetjent Erik Sejrup avbildet med medaktor. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
I RETTEN: Her er politioverbetjent Erik Sejrup avbildet med medaktor. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Mannen promoterte også videoer i forkant, og forklarer det med at han ønsket likerklikk.

Politiaksjonen har fått navnet «Operasjon Krypt» med bakgrunn i de krypterte beslagene. Politiet anslår at det kan være opp mot tusen rammede barn fordi de ikke har fått tilgang på flere av den tiltalte mannens låste filer, skriver BT.

- Det er mange av oss

Tirsdag ble 46-åringen konfrontert med den 15 sider lange tiltalen, og det ble vist bilder fra overgrepene han har begått. Han svarte rolig på spørsmål om hva han ba guttene om å gjøre med seg selv og hverandre.

Den tiltalte påpeker på et tidspunkt at det finnes flere opptak av en av de amerikanske guttene.

- Det er mange av oss på Omegle. Veldig mange hvert fall. De er der bare for å lete etter barn. Da er det barn som kanskje er der én gang og noen som er der mange ganger over uker, måneder, år. De blir da oppdaget av flere, sier han i retten.

Omegle er en videochat-tjeneste der du snakker med fremmede, og politiet har i flere år advart foreldre om tjenesten.

Delte navn og alder

46-åringen har ved flere anledninger brukt guttenes navn, alder og/eller bosted når han har delt videoer av dem. Aktor Eirik Stolt-Nielsen konfronterte ham med dette.

- Du poster med navn og bosted, og venter en måned mellom hver gang for å skjerme dem. Men du skjermer dem ikke. Du skjermer deg selv? sier han.

- Nei. Jeg tenkte ikke sånn. Jeg tenkte at de ikke skulle finnes igjen, svarer den tiltalte.

Mannen forteller at han begynte med dette i 2012. Da hadde han tidligere sett på og lastet ned overgrepsmateriale. Mannen ble dømt for oppbevaring av overgrepsmateriale i 2006.

Truet

En av guttene avslørte at han ikke var den han utga seg for å være. 46-åringen forteller at han «veldig sjeldent» truet barna med å offentliggjøre dem, men at det kunne hende.

Aktoratet trekker fram en melding han har skrevet til en annen gutt:

«If u keep acting like this, then i make you a porn star on the dark net».

I kommunikasjonen mellom dem kommer det fram at gutten har skrevet ufint i forkant, og tiltalte forklarer at det var grunnen til truslene. Han truet med å publisere en video av gutten på YouTube.

- Jeg vet ikke om den er delt, men den er aldri delt på YouTube hvert fall. Jeg ble mobbet som liten og når han trodde han var med ei jente og sa sånt til ei jente, var det noe som gjorde at jeg skrev sånt tilbake.

- Skulle aldri ha skjedd

Den tiltalte mannen er rolig og tydelig i retten, fram til tiltaleposten til en fornærmet ni år gammel gutt, som han har omtalt som nettkjæresten sin. Da stirrer han ned i bordet og lukker øynene mens påtalemyndigheten går gjennom bilder av videoene gutten har sendt.

Mannen har skrevet om gutten til en annen bruker på det mørke nettet, og omtalt ham som trist og med få venner.

- Du beskriver en sårbar gutt som du seksualiserer? sier aktor.

- Jo, sier han lavt og nikker.

46-åringen sier at det aldri skulle ha skjedd.

- Han ville jo bare ha venner. Det er den indre kampen jeg kjemper. En del av meg har empati, den andre delen har det ikke. I forbindelse med han var begge sidene involvert. Jeg brukte ham. Og jeg syntes synd på ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer