Sjokkfunn hos laks: - Alvorlig smerte

Ved Lerøy-anlegget utenfor Bergen skal det være stor dødelighet blant laksen. Flere av fiskene skal ha fått store skader mens de var på anlegget, ifølge Dagens Næringsliv.

SJOKKFUNN: Ved Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden skal flere laks ha opplevd smertefulle lidelser og død. Bildet er et illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB
SJOKKFUNN: Ved Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden skal flere laks ha opplevd smertefulle lidelser og død. Bildet er et illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Tre av fiskene på Lerøys gigaanlegg på Rongøy utenfor Bergen skal blant annet ha mistet øye, fått deformert ryggsøyle og hjertespreng mens de var på anlegget, står det i rapporten som DN har fått innsyn i.

Disse beskrivelsene er hentet fra obduksjoner av selvdød fisk ved Lerøys anlegg utenfor Bergen. På grunn av den «ekstraordinære» høye dødeligheten av fisk måtte Lerøy sende inn ekstra informasjon til Mattilsynet.

Funnene skal vise at både laks og rensefisk har hatt flere alvorlige plager og sykdommer. Ifølge Mattilsynet var samlet dødelighet blant fiskene på anlegget i juni på 33 prosent.

Til sammenlikning konkluderte Veterinærinstituttet i en rapport fra i fjor at det totale antallet døde laks i sjøfasen var på 54 millioner, noe som tilsvarer 15,5 prosent.

- Helhetsinntrykket er at fisken her har hatt store og sammensatte problemer. Det har påført mange av dem alvorlig smerte og etter hvert død, sier professor emeritus ved NMBU Veterinærhøgskolen, Trygve Poppe til DN.

Han vil imidlertid ikke konkludere med om dødeligheten avviker fra det som er normalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer