Dagbladet avslører:

Russere kjøpte eiendom ved marinebase

Den russisk-ortodokse kirke har i seinere år kjøpt flere eiendommer i Norge. En av dem har fullt utsyn til Norges viktigste marinebase, Haakonsvern. – Utsikten er ubehagelig god, sier sikkerhetsekspert. Kirkens leder står skulder ved skulder med Vladimir Putin.

UTSIKT: Sikkerhetsforsker Alfa Sefland Winge beskriver utsikten fra det gamle bedehuset på Søreide i Bergen som «ubehagelig god». Foto: Shad Madian/ Dagbladet.
UTSIKT: Sikkerhetsforsker Alfa Sefland Winge beskriver utsikten fra det gamle bedehuset på Søreide i Bergen som «ubehagelig god». Foto: Shad Madian/ Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Den russisk-ortodokse kirken har de siste åra kjøpt en rekke eiendommer langs norskekysten.

Opplysninger Dagbladet har fått tak i viser hvordan en menighet i Bergen tilknyttet patriarkatet i Moskva har etablert seg like ved en av Forsvarets viktigste installasjoner.

Haakonsvern utenfor Bergen er sjøforsvarets viktigste havn og base. Her holder fregattvåpenet, ubåter og MTB-er til.

Opplysninger fra Eiendomsregisteret viser at menigheten Kristi åpenbaringsmenighet i 2017 kjøpte Søreide bedehus. Bygget ligger 3 kilometer i luftlinje fra Haakonsvern. Fra tomten er det full oversikt over innseilingen og store deler av marinebasen.

Lukkede gardiner

Når Dagbladet besøker menighetshuset er det tilsynelatende ingen på stedet. I vinduene står kors, lykter og andre religiøse relikvier.

Gjennom kjellervinduene skimtes et enkelt forsamlingslokale med hvite plastduker på bordene. Bøker i hyllene. I et hjørne står det barneleker. Men i hovedetasjen er alle vinduene dekket til av tykke gardiner.

Før den russiske menigheten i Bergen kjøpte menighetshuset ved Haakonsvern, holdt de til sentralt i byen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer