«Rottematen» flyter

Bergen kommune deler årlig ut mellom 250 og 300 gebyrer for overfylte avfallsbeholdere. Nå vil de sette inn ytterligere tiltak for å få bukt med forsøpling og «rottemat».

OPPGITT: Byvekter Ole Bjørgen er langt fra imponert over dette synet på baksida av Bergens eldste bygg. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
OPPGITT: Byvekter Ole Bjørgen er langt fra imponert over dette synet på baksida av Bergens eldste bygg. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Nå får de et gebyr på 1500 kroner. Vi skal ikke ha det sånn som dette. Dette er rottemat.

Ole Bjørgen står bøyd over en avfallsbeholder i et lite bergenssmug. «Bymiljøetaten» står skrevet i store, hvite bokstaver på den sorte jakka hans.

- Dette er et sted vi dessverre må være mye strengere enn det vi har vært, fortsetter Bjørgen mens han fotograferer.

Bjørgen er fagleder i byvekterordningen til kommunen. I rundt ti år har han gått mellom 16 000 og 20 000 skritt hver dag, på kontroll i Bergens gater.

- Vi er nesten som vaktmestre i gatene, forklarer han.

EN SLAGS VAKTMESTER: Byvekter Ole Bjørgen passer på at det er rent og pent i Bergens gater. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
EN SLAGS VAKTMESTER: Byvekter Ole Bjørgen passer på at det er rent og pent i Bergens gater. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Stort problem med overfylling

Byvekterne ser etter brudd på politivedtektene, ulovlig reklame, manglende renhold og overfylte «bosspann». Overfylling er det største problemet. Det gjelder både private og bedrifter, forteller Bjørgen.

Årlig deles det ut mellom 250 og 300 gebyrer for dette i byen.

En kald og solfylt formiddag i mars, da Dagbladet ble med Bjørgen på en kontrollrunde i sentrum, er det flere eksempler på dette.

På baksiden av en restaurant ved Torget, flyter det av matavfall, eller «rottemat» som Bjørgen kaller det. Det er andre gang på én måned at byvekteren ser at søppelspannene er overfylte, og at det ligger avfall på bakken.

FLYTER: Denne restauranten fikk et gebyr på 1500 kroner for overfylt bossspann og gris. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FLYTER: Denne restauranten fikk et gebyr på 1500 kroner for overfylt bossspann og gris. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Rotteinvasjon

I februar fikk restauranten et gebyr på 1000 kroner for brudd på politivedtektens paragraf 19 om tilgrisning.

Nå, kort tid etter, økes boten med 50 prosent.

- Det er ikke tvil om at restauranter genererer mye avfall, gjerne vått avfall. I november ble alle virksomheter innen kioskdrift, resuauranter og liknende, i indre sentrum, tilskrevet et brev hvor vi presiserte dette med rotteproblematikken, og skrev litt om hva vi forventet av dem.

Rottene i Bergen har fått massiv oppmerksomhet de siste månedene. Både kommunen og aktivister har engasjert seg etter en økning i synlige rotter siden i fjor sommer.

Byvekter Bjørgen er enig i problembeskrivelsen.

- Jeg vet ikke om det er flere, men de er i hvert fall mye mer synlige. Det er mattilgangen som er avgjørende hele tiden. Får de mat, drar de dit maten er, sier han.

Foto: Marie Røssland / Dagbladet
Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Skal ikke være sånn

Dagbladet har vært i kontakt med restauranten på Torget. De innrømmer at de har begått en feil, og skylder på manglende opplæring av en nyansatt.

- Det skal ikke være sånn. Det andre bossspannet var helt tomt. Vedkommende har fått streng beskjed, sier en representant for spisestedet.

De understreker at de er veldig forsiktige med å overholde reglene, men forteller at de også opplever at låsen på beholderne brytes opp av uvedommende som igjen overfyller spannene.

I DISKUSJON: Byvekter Ole Bjørgen og kirkebyggsjef Arne Tveit diskuterer om noe kan gjøre for å forhindre forspølingen ved Korskirken, byens eldste bygg som fortsatt er i bruk. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
I DISKUSJON: Byvekter Ole Bjørgen og kirkebyggsjef Arne Tveit diskuterer om noe kan gjøre for å forhindre forspølingen ved Korskirken, byens eldste bygg som fortsatt er i bruk. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Søpler ned byens eldste bygg

En kort spasertur unna Torget blir Bjørgen møtt av et nytt berg av søppel. På baksiden av Korskirken flyter det. Også dette fotograferes og dokumenteres.

Byvekteren er ikke den eneste som inspiserer.

Kirkebyggsjef Arne Tveit fra Bergen kirkelige fellesråd ser oppgitt på de overfylte spannene som står meter unna det eldgamle kirkebygget.

- Det er byens eldste bygg. Vi kan ikke ha det sånn, sier han.

Byvekter Bjørgen er enig. Korskirken, som stammer fra 1100-tallet, er for øyeblikket under rehabilitering.

- Det investeres så mye i å få et bygg fint og flott, og så søpler vi det ned.

Også her vil det deles ut bøter.

FUGLER SPRER SØPPELET: Bjørgen forklarer at én overfylt avfallsbeholder kan føre til at søppel spres over hele gata, dersom det kommer fugler. Her illustrert ved at en fugl nettopp forsyner seg av et overfylt spann. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FUGLER SPRER SØPPELET: Bjørgen forklarer at én overfylt avfallsbeholder kan føre til at søppel spres over hele gata, dersom det kommer fugler. Her illustrert ved at en fugl nettopp forsyner seg av et overfylt spann. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Har effekt

Byvekterordningen ble etablert som en prøveordning i 2007. En spørreundersøkelse blant byens innbyggere avslørte at mange mente Bergen var «relativt forsøplet», forteller Bjørgen.

Dermed ble ordningen etablert, og den har hatt effekt, mener han.

- Den gangen ble det skrevet veldig mange gebyrer, mellom 900 og 1200 i året. Nå ligger det på rundt 4-500 årlig totalt, men det varierer, sier Bjørgen.

Nå er det spesielt viktig at det holdes rent og pent i gatene.

- Ikke minst når det er snakk om disse rottene. Der intensiverer vi innsatsen.

KRÅKEMIDDAG: En sulten kråke er på jakt etter godsaker. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KRÅKEMIDDAG: En sulten kråke er på jakt etter godsaker. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Foreslår rotteforskrift

Snart kan byvekterne få mer å gjøre, også dette skyldes rottene.

Byrådet i Bergen vil redusere rottebestanden i Bergen med en ny forskrift. Forslaget om å forby mating av vilt, som fugl, i Bergen kommune, er nå sendt ut på høring.

De ønsker å gjøre det forbudt å mate fugler i store deler av byrommet, og dermed hindre at restene blitt til en rottefest.

De som ønsker å mate byens fugler, må holde seg til et lite område ved Festplassen og Smålungeren.

Bjørgen synes det er en god idé.

- Det vil bli opp til politiet å håndheve dette, men jeg regner med at vi blir mer engasjerte. Om vi observerer folk som mater andre plasser, må vi bare informere og henvise dem til denne trappa, forklarer han.

Foto: Marie Røssland / Dagbladet
Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Fryktelig lett

Sanksjonene hjelper, mener Bjørgen. Det må få konsekvenser å bryte reglene, men også byvekterne utviser skjønn.

- Det hadde vært fryktelig lett å være totalt firkantet, men jeg tror ikke folk er fornøyd med det, sier Bjørgen etter å ha fotografert glassskår på et forau utenfor en bygård.

Gårdseier skal få en dag på deg på å fjerne det, hvis ikke kommer det et gebyr også hit.

Totalt ble det denne mandagsformiddagen skrevet tre gebyrer.

GLASS TIL BESVÆR: Ole Bjørgen er glad i hunder, og håper at gårdeier her rydder bort det knuste glasser før det kommer firbeinte forbi. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
GLASS TIL BESVÆR: Ole Bjørgen er glad i hunder, og håper at gårdeier her rydder bort det knuste glasser før det kommer firbeinte forbi. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer