Rottekaos: - Gjør alt vi kan

Rottene har inntatt Bergen sentrum. Nå kommer Bymiljøetaten med en bønn til befolkningen.

MANGE ROTTER: Det er for tiden mange synlige rotter i Bergen sentrum. De sees gjerne her ved Lille Lungegårdsvannet og Festplassen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
MANGE ROTTER: Det er for tiden mange synlige rotter i Bergen sentrum. De sees gjerne her ved Lille Lungegårdsvannet og Festplassen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Det er ikke et ukjent problem med rotter i byen, men det er veldig synlig nå. Det har vært stille så lenge fordi det ikke har vært åpne restauranter, og lite folk i byen. Plutselig nå er det en kjempetilgang på mat. Men vi håper at det skal stabilisere seg litt, sier Trude Jordal, leder for utedriften i Bymiljøetaten i Bergen.

Etter at samfunnet åpnet opp igjen, er det mer mat ute i søppelkassene. Og når folk trekker ut i gatene, gjør rottene det samme. De livnærer seg på restene fra gårsdagens nattmat.

- Ikke alle er like flinke til å kaste maten i søppelkassa. Er det tilgang på mat, kommer det flere rotter, påpeker Jordal.

- Liker ikke dette

Hun forteller at Bymiljøetaten har avtale med skadedyrfirma, og at de stadig setter ut nye giftfrie rottefeller. Disse fellene har luktspor for å tiltrekke seg rottene. Men når valget står mellom en halvspist kebab og dette luktsporet, velger rottene førstnevnte.

- Når vi ser nye rotte-områder, setter vi ned nye feller. Vi liker ikke dette. Vi vil ikke ha dem springende rundt beina.

MYE MAT: Når det er mye mat, kommer også rottene. Her har noen kastet fra seg i Strandgaten. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
MYE MAT: Når det er mye mat, kommer også rottene. Her har noen kastet fra seg i Strandgaten. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Jordal trekker også fram et annet problem, som tiltrekker seg rottene:

- Hovedproblemet er den systematiske matingen folk gjør. De tror de mater fugler. Men den haugen av mat de legger igjen på bakken, går til rottene. Om du vil mate fuglene, er det bedre å mate dem med litt og litt, og være sikker på at fuglene spiser opp det som legges ut

Jordal forteller at det legges ut mat i hauger flere steder rundt om i Bergen sentrum.

- Rottene trenger ikke å jakte mat, men kan heller bruke tiden på å formere seg. På Marken så jeg ei rotte som jaget bort fuglene for å ta maten. Det er ikke OK. Det er ikke nødvendig å legge ut en haug med mat. Du er ikke snill mot fuglene ved å gjøre det, men rottene.

- Ekstremt mye mat ute

Hun understreker at hun ikke har noe imot at folk vil mate fuglene, men at hun skulle ønske at det ble gjort på en annen måte.

Bymiljøetaten har gode rutiner på renhold. Det er patruljer ute som tømmer søppelbøtter, plukker og kaster søppel og som koster gatene. Patruljene er ute flere ganger i døgnet.

- Det ligger ekstremt mye mat ute nå. Det er dumt. Vi gjør alt vi kan, men vi trenger hjelp fra publikum for å redusere bestanden.

Også Bergen Skadedyrkontroll har merket seg problemet. På sin hjemmeside skriver firmaet:

«Samfunnet har nå åpnet opp igjen, sentrum lever igjen – og vi ser endelig mennesker i byen hele døgnet. Kanskje til og med mer enn tidligere. Dette betyr også bedre tilgang på mat for rottene, og vi ser igjen en økende rottebestand i Bergen sentrum. Det at vi benytter oss av sentrum igjen fører nok også til at vi ser mer gnagere – tusen mennesker vil naturlig nok se mer enn hundre».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer