Rekordstor pågang: - Mye skam

Hjelpesentralene merker enorm pågang før jul, og flere steder er kapasiteten sprengt.

LANG VENTELISTE: Det er lang venteliste for mange som sliter økonomisk i Bergen i tida før jul. Foto: Paul Sigve Amundsen / Samfoto / NTB
LANG VENTELISTE: Det er lang venteliste for mange som sliter økonomisk i Bergen i tida før jul. Foto: Paul Sigve Amundsen / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): På Festplassen i Bergen rigges det til med julemarked, og flere steder er det satt opp juletrær- og pynt. Men med økte strømpriser, renteheving og inflasjon, er det ikke alle som gleder seg like mye til jul som før.

Hjelpesentralene opplever økt pågang fra folk som trenger økonomisk hjelp. Styreleder Line Midtun i Familiestøtten sier til Bergensavisen (BA) at de ser en ekstrem økning i antall som trenger hjelp. De har 100 på venteliste, mot fire i fjor.

Monika Schelander i den frivillige organisasjonen KIL Fond Bergen Omegn sier til Dagbladet at de har en «enorm pågang».

- Lista for julehjelp er full. Vi er en liten organisasjon med 60 frivillige som skal hjelpe 200 familier til jul. Vi skulle gjerne ha hjulpet flere, men har ikke lokaler eller folk til det. Det er tøffe tider, sier Schelander.

KIL-fondet hjelper familier med blant annet mat, klær, sko, bursdagsfeiringer og jul.

- Vi har ikke kommet til desember en gang, og det er venteliste. Det er grådig trist. Kjempetrist, sier hun.

Les alle saker fra Bergen her.

- Mye skam

Organisasjonen har også en fadderfamilie-ordning. I år har 16 familier sagt ja til å hjelpe hver sin familie til jul. Det kan for eksempel være med julemat eller gaver.

STOR PÅGANG: Monika Schelander ser en stor pågang med familier som trenger hjelp. Foto: Privat
STOR PÅGANG: Monika Schelander ser en stor pågang med familier som trenger hjelp. Foto: Privat Vis mer

- Det er en helt ny gruppe familier som spør etter hjelp. De har jobb, hus, bil, men kan ikke gå på sosialhjelp. Da er det lettere å komme og be om mat. De har akkurat klart seg tidligere. I motsetning til begrepet nyrike, så er dette i motsatt retning, en helt ny gruppe mennesker som opplever å ikke strekke til i samfunnet. Heldigvis tør de å be om hjelp før det går for langt.

Hun forteller at mange nå står i en komplisert situasjon.

- Det er så mange flere som sliter enn folk tror. Flere av de vi snakker med har ikke fortalt om egen situasjon til nærmeste familie. De som tør å snakke høyt, blir møtt med kritiske øyne i sosiale medier. Det er så mye skam over det å ikke strekke til i samfunnet, sier Schelander.

BRUKER SELV TILBUDET: Cindy Elise Pedersen benytter seg av Hjelpesentralen. Foto: Privat
BRUKER SELV TILBUDET: Cindy Elise Pedersen benytter seg av Hjelpesentralen. Foto: Privat Vis mer

Cindy Elise Pedersen ved Hjelpesentralen Askøy forteller i likhet med Schelander at pågangen øker daglig, både ved fysisk oppmøte, men også på mail og telefon.

- Stigmatiseringen i Norge gjør at mange ikke tør å komme selv om de trenger hjelp. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt. Vi har taushetsplikt. Det er også mulig å komme uten at det er på display. Vi lager private avtaler for å skjerme de som synes dette er vanskelig, sier hun.

I MATKØ: Det er blant de første gangene 51 år gamle Luis Lopez står i kø for å få utdelt mat fra Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen. Reporter: Marie Røssland / Sondre Andreas Wedøe Nodland Vis mer

Bruker tilbudet selv

Hjelpesentralen Askøy startet opp i år, som et krisetiltak for flyktninger da krigen rammet i Ukraina. I takt med økte strømpriser, matpriser og bensinpriser har tilbudet blitt utvidet og er nå åpent for alle som trenger det. Ifølge Pedersen er behovet stort.

MEST VINTERKLÆR: Nå er det høy etterspørsel etter vinterklær hos Hjelpesentralen Askøy. Foto: Helen Indrevær / Askøy kommune
MEST VINTERKLÆR: Nå er det høy etterspørsel etter vinterklær hos Hjelpesentralen Askøy. Foto: Helen Indrevær / Askøy kommune Vis mer

- Det er flere som er her nå som ikke har vært i en sånn situasjon før. De som har vært i situasjonen før, er bedre rustet til å håndtere det. De som akkurat ikke klarer seg, sliter mest mentalt. Å be om hjelp, å tre over den terskelen, er vanskelig. En ting er Nav som er litt mer privat, men å komme til oss er skummelt for mange. Vi dømmer ingen.

Pedersen forteller at hun selv bruker hjelpesentralen. Hun har tre barn og opplever at ting akkurat går rundt.

- Så i stedet for å kjøpe nytt, bytter vi inn klær som er for små til noe som er større. Så kan vi heller bruke pengene på mat og aktiviteter, som også er viktig for den psykiske helsen.

Hun bruker egen erfaring til å oppfordre andre til å benytte seg av tilbudene som er der ute. Pedersen trekker også fram miljøet som en god grunn til å tenke gjenbruk framfor å kjøpe nytt.

- Trist og vondt

Det er tungt å se at mange sliter nå før jul, men da er det fint å få bidra med hjelp, påpeker hun.

- Det er mye trist og vondt. Men noen griner av takknemlighet for at vi er der. At vi er med på å bidra. At barn som til nå har gått på skolen i sommerklær, har vinterklær.

Fremdeles er det flest med flyktningbakgrunn som benytter seg av tilbudet.

- De har en annen kultur i forhold til det å ta imot hjelp. Vi ser nå at flere og flere nordmenn kommer innom og tar kontakt. Nå håper vi å starte en matsentral over nyttår. Vi ser behovet. Foreldre sulter seg for at barn skal få mat og folk fryser fordi de ikke har råd til strøm. Det er ganske trist.

- Hva trenger folk?

- Alt fra kjøkkenutstyr, sko, vinterklær og ull. Det er høy etterspørsel etter vinterklær. Denne uka har vi gjenbruksuke hvor folk handler julegaver gratis. Det er leker, barnebøker og pynt.

LEKER TIL BARN: Det finnes også leker og barnebøker til de minste. Foto: Helen Indrevær / Askøy kommune
LEKER TIL BARN: Det finnes også leker og barnebøker til de minste. Foto: Helen Indrevær / Askøy kommune Vis mer

- Urovekkende

Pedersen er imponert over lokalbefolkningen på Askøy som har donert klær og sko.

- Det er en dugnadsånd som er veldig fin å oppleve.

Leder Tina E. Dale i Askøy Frivilligsentral, som driver Hjelpesentralen, sier at de følger samfunnsutviklingen tett.

- Vi synes det er urovekkende det vi er vitne til nå. Vårt mål er å få til et pilotprosjekt i 2023 hvor vi utvider til at Hjelpesentralen også blir en matsentral. Det er ingen tvil om at behovet er der allerede, og nå som det blir kaldere vil dessverre enda flere oppleve at økonomien blir strammere. Som Cindy sier, dette rammer de alle fleste av oss, og vi må våge å prate høyt om det for å bryte eventuelle barrierer og stigmatisering.

Tips oss i Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer