Refser nytt system: - Helt utrolig

Lokalpolitikere ringes ned av velgere som ikke får signert listeforslag. - Et demokratisk problem, mener erfaren listetopp.

KOMPLISERT OG ROTETE: For første gang ved et lokalvalg, kan folk signere listeforslag elektronisk. Det har gitt utfordringer, rapporterer flere lokale politikere. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KOMPLISERT OG ROTETE: For første gang ved et lokalvalg, kan folk signere listeforslag elektronisk. Det har gitt utfordringer, rapporterer flere lokale politikere. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Samme dag som mange nordmenn tar ut påskeferie, er også siste frist for å levere signerte valglister i forkant av høstens lokalvalg.

Mangeårig Ap-veteran og nå fersk valglistegründer, Trond Tystad, frykter at mange lokale ildsjeler kan slite med å få levert lister med nok signaturer, selv om de i utgangspunktet har den nødvendige støtten.

- Jeg er kjempeoverrasket. Det er utrolig skuffende at systemet virker å være så tungvint. Det er helt utrolig at det skjer i vår tid, sier Tystad.

FEILMELDINGER: Meldinger som dette har den siste tida strømmet inn hos Tystad og partifellene.
FEILMELDINGER: Meldinger som dette har den siste tida strømmet inn hos Tystad og partifellene. Vis mer

- Kastet ut 30 ganger

Den tidligere Ap-toppen er nå byrådslederkandidat for den ferske Bergenslisten, som for første gang stiller liste til valget i Bergen kommune og Vestland fylke. Han har den siste tida blitt ringt ned av potensielle velgere som av ulike årsaker ikke får signert listeforslaget.

Det er komplisert og rotete, mener Bergenslisten-toppen.

- Vi får tilbakemeldinger om at jobben med å signere har vært unødvendig hard. En person ble kastet ut av siden opp mot 30 ganger. Så det er åpenbart noe som gjør det vanskelig, sier Tystad, og fortsetter:

- Det er trist om lister kanskje ikke kommer i mål, som har mindre ressurser enn oss.

COMEBACK: Tidligere Ap-byråd Trond Tystad har startet partiet Bergenslisten. De vil stanse bybaneutbyggingen langs bryggen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
COMEBACK: Tidligere Ap-byråd Trond Tystad har startet partiet Bergenslisten. De vil stanse bybaneutbyggingen langs bryggen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Komplisert dobbeltsignering

Partier og grupper som ønsker å stille ved kommunestyre- og fylkestingsvalget 2023 kan samle inn underskrifter og levere listeforslag elektronisk eller på papir.

Valgdirektoratet har utarbeidet en elektronisk løsning. Den ble for første gang brukt ved stortingsvalget i 2021, og det er første gang systemet testes ut ved et lokalvalg.

Tystad anslår at de har mottatt 2-300 henvendelser fra folk om problemene.

- Det er veldig vanskelig å komme fram til signeringen, man må signere to ganger. Vi opplever at nesten halvparten av de som har sagt at de har signert, likevel ikke har gjort det, fordi det er en komplisert dobbeltsignering som folk misforstår.

Han omtaler plattformen til Valgdirektoratet som «ikke ideell», men understreker at servicen fra både kommunen, fylket og Valgdirektoratet har vært «kjempemessig».

ULIKE MELDINGER: De som tar kontakt beskriver ulike problemer.
ULIKE MELDINGER: De som tar kontakt beskriver ulike problemer. Vis mer

- En forstoppelse i systemet

Tystad er heller ikke den eneste som opplever at systemet er vanskelig.

For å opprette og signere lister på nettsidene til Valgdirektoratet, må man logge seg på via ID-porten. Det er her mange opplever problemer, forteller Morten Klementsen.

Han var frontmann i kommunen FNB - Folkeaksjonen nei til mer bompenger, gjorde sitt beste valg for fire år siden. I Alver kommune i Nord-Hordaland fikk partiet 22 prosent av stemmene.

Nå har han i likhet med mange andre tidligere partifeller forlatt partiet, og stiller nå som førstekandidat for nyopprettede Folkepartiet.

- Det blir en veldig forstoppelse i systemet, er tilbakemeldingen, sier Klementsen.

TIDLIGERE FNB-TOPP: Morten Klementsen ledet FNB til et brakvalg i Alver i 2019. Nå håper han å kunne gjøre det samme med det nyoppretede Folkepartiet. Foto: Privat
TIDLIGERE FNB-TOPP: Morten Klementsen ledet FNB til et brakvalg i Alver i 2019. Nå håper han å kunne gjøre det samme med det nyoppretede Folkepartiet. Foto: Privat Vis mer

- Et demokratisk problem

Han tror at feilmeldingene folk får skyldes stor på gang på ID-portalen som følge av at underskriftsjakten pågår på samme tid som mange skal sjekke skattemeldingen sin.

Hvor mange det dreier seg om, er han usikker på. Men han har fått «vesentlig mange» henvendelser om problemene, forteller han.

- Det er klart nat dette ikke er godt nok for demokratiet. Det er et demokratisk problem, mener han.

Klementsen har etter hvert godt erfaring med å skulle hanke inn underskrifter. Årets lokalvalg er det tredje valget på rad, han stiller på en nyopprettet liste. I 2015 stilte han til valg i daværende Meland kommune med Folkeviljen, i 2019 var det FNB, og nå topper han altså lista til Folkepartiet.

Gjør det på gamlemåten

Ved kommunevalg varierer antallet nødvendige underskrifter basert på størrelsen til kommunen, men underskrifter fra 300 personer med stemmerett i kommunen, er i alle tilfeller tilstrekkelig.

Klementsen håper og tror at de skal få kunne levert det nødvendige antallet underskrifter, men har sett seg nødt til å gjøre det på gamlemåten.

- Vi trodde det nye systemet skulle gjøre det lettere, så vi slapp å gå på senteret og be om underskrifter. Men i dag har vi folk ute på Lindås for å få underskrifter på papir.

Dersom de ikke kommer i mål innen 31. mars, har de i partiets styre besluttet å sende inn en søknad om utsettelse.

Tips oss om Bergen!

Har du en historie fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor!

Valgdirektoratet: - Kan rette mangler

Kommunikasjonssjef i valgdirektoratet, Kristina Brekke Jørgensen, forteller at de ikke har fått noen henvendelser fra Vestland om utfordringer med å signere listeforslag.

- Dersom noen får opp feilmelding i forbindelse med innlogging i portalen, kan dette knyttes til ID-porten, og det er da lurt å kontakte ID-portens brukerservice. Det kan være noen tilfeller hvor påloggingen har gått ut på tid slik at man ikke får signert uten å logge seg på ID-porten igjen, skriver Brekke Jørgensen i en e-post.

Hun poengterer også at det ikke er kritisk om et listeforslag mangler underskrifter ved innlevering.

- Så lenge listeforslaget blir levert til valgstyret i kommunen eller fylkeskommunen, skal de få muligheten til å rette mangler innen en frist, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer