Reagerer på «giftpøl»: - Tragikomisk

Forurensingen i Florvågen på Askøy utgjør «en fare for human helse», ifølge rapport. Det er ikke planlagt å rydde opp. Det får Naturvernforbundet til å reagere.

FORURENSET: Det er mye miljøgifter i sjøbunnen i Florvågen. Foreløpig er det ikke planlagt å gjøre noe med det. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FORURENSET: Det er mye miljøgifter i sjøbunnen i Florvågen. Foreløpig er det ikke planlagt å gjøre noe med det. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

ASKØY (Dagbladet): I flere år har lokalavisene i Bergensområdet skrevet om «giftpølen» på Askøy.

Fra 1918 til 1991 ble det produsert maling og lakk ved en malingsfabrikk i Florvågen på Askøy. I 2020 ble det ryddet opp i den forurensede grunnen rundt den gamle fabrikken. Det ble blant annet fjernet 27 tonn olje, 4400 kilo kobber, 9100 kilo sink, 8500 kilo bly og 300 kilo kvikksølv, skrev NRK den gangen.

Men det er ikke ryddet opp i den svært forurensede sjøbunnen.

NEDLAGT: Malingsfabrikken eksisterer ikke i dag. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
NEDLAGT: Malingsfabrikken eksisterer ikke i dag. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Hele situasjonen med «giftpølen» får Jan Nordstrøm i Naturvernforbundet Askøy til å reagere.

- Det er jo tragikomisk. Naturvernforbundet Askøy fyller 40 år i år. Å få gjort noe med forurensingen var en av de første sakene vi tok opp i 1983. Det ligger utrolig mye stygt der, sier han og viser til at det også ligger igjen rester fra krigen i sjøen.

Askøyværingen har tidligere omtalt den fortvilte situasjonen.

Nordstrøm mener at det i det minste bør settes opp et skilt med en advarsel.

- Dette er veldig alvorlig. Det er ikke liv i sjøen der, så det er tydelig at forurensingen er stor.

Gjenstår utredninger

Han har nærmest gitt opp at det kommer til å skje noe fordi en opprydning vil være svært kostbart. I årevis har Naturvernforbundet sendt brev om situasjonen til kommunen.

- Man må støvsuge hele vågen. Det er klart at da raser millionene.

Miljødirektoratet begrunner manglende opprydning av sjøbunnen med at avrenning fra den tidligere eiendommen må overvåkes over tid.

- Overvåkingen skal avklare om det pågår utlekking av prioriterte miljøgifter fra grunnen til Florvågen, og om det er behov for ytterligere avbøtende tiltak, sier seksjonsleder Kari Holden i Miljødirektoratet til Dagbladet.

Hun viser til at opprydding i forurenset sjøbunn er både kostnads- og ressurskrevende.

- Det er ikke planlagt opprydding i sjø på nåværende tidspunkt, da det gjenstår flere avklaringer og utredninger før en kan gå videre med oppryddingstiltak i sjø, sier hun.

«Svært dårlig»

Sedimentundersøkelsene fra 2011 viser at det er forurensning i sedimentene i hele Florvågen. Kvikksølv ble påvist i tilstandsklasse 5, som betyr «svært dårlig» i alle prøvepunkt. TBT, bly, kobber, sink, PCB og PAH ble påvist i tilstandsklassen 4 og 5 - «dårlig» til «svært dårlig».

«Beregningene viser at selv med dagens kostholdsråd for Byfjorden utgjør de forurensede sedimentene i Florvågen en fare for human helse. Det er påvist så høye konsentrasjoner av miljøgifter i sedimentene at miljøtiltak må påregnes i hele Florvågen, også i dypområder der vanndybden ligger mellom 20 og ca. 25 meter», står det i rapporten.

EKSPONERES SJELDEN: Miljødirektoratet understreker at mennesker sjeldent eksponeres fra miljøgifter fra sedimenter. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
EKSPONERES SJELDEN: Miljødirektoratet understreker at mennesker sjeldent eksponeres fra miljøgifter fra sedimenter. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Mennesker eksponeres sjelden direkte for miljøgifter fra sedimenter, men kan få dem i seg gjennom forurenset sjømat. Hvis vi spiser mye forurenset sjømat, kan vi over tid få relativt høye konsentrasjoner av miljøgifter i kroppen, og det kan påvirke helsa vår negativt. Mattilsynet advarer derfor mot å spise fisk og annen sjømat fra en del forurensende områder langs norskekysten, sier Holden.

Etter arbeidet i 2020, er det foretatt to målinger. Resultatene viser at overvåkingen ikke er god nok til å kunne vurdere om forurensningen i grunnvannet reduseres over tid, viser en rapport Dagbladet har fått innsyn i. Miljødirektoratet har pålagt den gamle malingsfabrikken Hempel AS å fortsette overvåkingen i 2023 og 2025.

- Uheldig

Vibeke Eriksen, leder ved eiendomsavdelingen i Askøy kommune, forklarer at IMC Diving har vært engasjert av kommunen for å fjerne løst avfall. Denne jobben er ferdig utført.

- Det er avdekket at det ligger flere båtvrak på bunnen, og vi synes det er uheldig at båter blir etterlatt slik - det er et miljøproblem, og det blir en kostnad med henhold til fjerning, sier hun.

Dette har ikke sammenheng med forurensingen fra den gamle malingsfabrikken.

Eriksen understreker at Miljødirektoratet sier i sin rapport at det ikke kan graves uten tillatelse i Florvåg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer