BERGEN (Dagbladet): Søvnekspert Bjørn Bjorvatn er førsteforfatter på en internasjonal studie som har avdekket at skiftarbeidere har mye høyere risiko for alvorlig covid-forløp enn andre.
- Skiftarbeid medfører en belastning på kroppen, på grunn av underskudd av søvn, og vi tror at det påvirker covid-forløpet. Det er allerede kjent at for lite søvn har en negativ innvirkning på immunforsvaret, sier Bjorvatn, som er professor ved institutt for global helse og samfunnsmedisin på Universitetet i Bergen.
Studien er gjennomført med over 7000 deltakere fra i alt 15 land.

- Den dypeste krisen
- Bør unngås
Han viser til at det finnes masse data på at lite søvn over tid øker risikoen for flere sykdommer, også infeksjoner.
- Skiftarbeidere har mer søvnunderskudd, og det kan forklare hvorfor de er mer syke.

Funnene i studien viser at skiftarbeidere har en høyere grad av innleggelse på sykehus med covid-19 enn de som ikke jobber nattevakter.
Studien er gjennomført med et spørreskjema, hvor arbeidstakere, både dagarbeidere og skiftarbeidere, er spurt om hvor alvorlig plagene var når de var syke, og om det var behov for innleggelse og intensivbehandling.
- Det er greit å vite at du har økt risiko som skiftarbeider. Vi kan ikke avvikle det, mange sektorer trenger arbeidere på natt, men det er grunn til å reflektere over at man ikke bør ha nattarbeid der det kan unngås. Det er potensielt farlig for helsa, sier Bjorvatn.
Skiftarbeid øker risikoen for flere sykdommer, som blant annet kreft, diabetes og angst.
- Vi er ikke skapt til å jobbe på natta. Vi skal jobbe når det er lyst og sove når det er mørkt.

Advarer om «SARS-CoV-3»
Råd om vaksine
Bjorvatn understreker at de har korrigert funnene for blant annet alder og kjønn.
- Likevel kommer skiftarbeid ut som en risikofaktor for alvorlig covid-forløp. Vi er rimelig sikre på at det er skiftarbeidet som er utløsende.
Det finnes også data som peker på effekten på vaksinering - at å sove godt før og etter vaksinering gir en større immunrespons. Her er ikke coronavaksinen inkludert, men influensavaksinen.
- Det er grunn til å tro det også gjelder coronavaksinen, at den fungerer best med god søvn. Tas denne etter nattevakt, kan effekten bli dårligere. Min anbefaling er å ta den når man er rimelig uthvilt, sier eksperten.

Slår alarm om psykiske plager
Studien så også på de som jobber ansikt til ansikt med andre, hvordan det påvirker covid-forløpet.
- Vi så, naturlig nok, at de som jobber tett med andre har større risiko for å få corona, men de har ikke større risiko for et mer alvorlig forløp. Mens skiftarbeidere har ikke større risiko for å bli smittet, men større risiko for et alvorlig sykdomsforløp.