Løvstien:

Ny millionsprekk: - Uholdbart

Samtidig som byrådet i Bergen vil spare penger og utsette flere prosjekter, ønsker de å fullføre Løvstien. Prosjektet er blitt mer en dobbelt så dyrt som først antatt.

SKAPER TRØBBEL: Byggingen av en nesten 400 meter lang gangbro blir langt dyrere enn først antatt. Illustrasjon: Sweco / Bergen kommune
SKAPER TRØBBEL: Byggingen av en nesten 400 meter lang gangbro blir langt dyrere enn først antatt. Illustrasjon: Sweco / Bergen kommune Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): En 383 meter lang gangbru skaper hodebry for Bergen kommune.

I 17 år har bergenserne hørt om det ambisiøse Løvstien-prosjektet. En sammenhengende tursti langs fjellsiden av Løvstakken, fra Kråkenes i sør til Melkeplassen i nord.

Da prosjektet ble vedtatt i bystyret var kostnadsrammen på 50 millioner kroner. Nå har prisen mer enn doblet seg, til 111,6 millioner kroner. . Dette er 18 millioner høyere enn det som var avsatt i handlings- og økonomiplanen for 2022-2025.

- Veldig problematisk

- Det er veldig problematisk at vi gjentatte ganger ser enorme overskridelser i Bergen kommunes prosjekter. At kostnadene er mer enn doblet siden avgjørelsen ble tatt i bystyret, er uholdbart, sier Frp's gruppeleder Marte Monstad til Dagbladet.

Hun mener det blir mer og mer tydelig at kommunen ikke har kontroll på kostnadsnivåene i sine prosjekter.

Les flere saker fra Bergen her.

- Det går så klart ut over andre viktige satsinger, sier Monstad.

Kostnadssprekken ble kjent samme uke som byrådet i Bergen presenterte et stramt budsjettforslag for bystyret. For å bøte for høye strømpriser, en høy rente og betydelig prisvekst, har byrådet foreslått å kutte eller skyve på flere store investeringsprosjekter.

GJENSTÅR: Del B av prosjektet, deriblant brokonstruksjonen, gjenstår.
GJENSTÅR: Del B av prosjektet, deriblant brokonstruksjonen, gjenstår. Vis mer

Skylder på krevende terreng

Byrådet ønsker likevel å fullføre Løvstien.

- Løvstien har vært en av de prioriterte satsingene innenfor områdesatsingen, og byrådet vurderer det som svært uheldig å stoppe prosjektet nå. Det er stor forventning blant Bergens befolkning om at Løvstien endelig skal sluttføres, skriver byrådet i sin anbefaling til bystyret.

Bakgrunnen for de økte kostnadene skyldes i stor grad den rundt 383 meter lang gangbrua. Gangbrua, som skal bygges i stål og tre, er den viktigste brikken for å kunne fullføre den siste etappen av stien. Kostnadsøkningen her skyldes økte materialkostnader.

Samtidig har kostnadene knyttet til utbyggingen av de andre, nå ferdigstilte delene av stien, også økt. Dette ble dyrere på grunn av et «svært krevende» terreng, ifølge Bymiljøetaten.

Monstad i Frp ønsker en grundig redegjørelse.

- Jeg registrerer at forklaringen på kostnadsøkningen blant annet er krevende terreng og bebyggelse rett nedenfor veianlegget. Dette er ting som ikke har endret seg siden saken kom til bystyret. Jeg forventer at byråden kommer med en grundig redegjørelse for bystyret på hvordan kostnadsanslagene skal bli mer presise når bystyret i framtida skal fatte avgjørelser, sier hun.

Fikk ingen tilbydere

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) forsvarer at Løvstien-prosjektet skal fullføres, tross de krevende økonomiske tidene.

- Alternativet er å la være, og da får vi ikke fullført dette. Dette er siste etappe av et fantastisk prosjekt for Bergen, sier Valhammer til Dagbladet.

Han viser til at bakgrunnen for de økte kostnadene også skyldes at kommunen slet med å få tak i noen som ville bygge gangbrua.

Høsten 2021 ble det gjennomført anbudskonkurranse for utførelse av brukonstruksjon i Løvstien, men det kom ingen tilbud for oppdraget. Det ble så lyst ut på nytt våren 2022. Da gikk kommunen for det billigste alternativet.

- Det viste seg at det ikke var mulig å få noen aktører på markedet til å gjennomføre dette for den prisen vi hadde lagt til grunn. Og derfor går det opp, sier Valhammer, og fortsetter:

- Bystyret har to alternativer når dette skal opp i oktober. Det er enten å godta det, eller å droppe det. Vi anbefaler å gjennomføre. Men det er klart at dette prosjektet, og andre prosjekter som er godt i gang, gjør jo at det er mindre rom for nye ting.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

- Et veldig spesielt prosjekt

En del av bakteppe til det ferske, stramme budsjettforslaget, er nettopp at prisene går veldig opp innen bygg- og anlegg. Byrådslederen forklarer at dette gjør at alle prosjekter blir dyrere framover.

Løvstien er samtidig et helt spesielt tilfelle, mener han.

- Dette er et veldig spesielt prosjekt. Vanligvis er det parker eller bygninger, ting vi har gjort mange ganger før. Da er det lettere å beregne kostnader. Løvstien er annerledes. Det er mer spesielt. Så jeg tror ikke at vi skal forvente at andre prosjekter stiger like mye i pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer