BERGEN (Dagbladet): Eier og daglig leder av Olsen Cruise Service, Anne Klyve Olsen, begrunner det med at Os ligger praktisk til i seilingsruten sør-nord.
- Osøyro har er en unik beliggenhet. Vår kunde, Phoenix Reisen, har mange stamkunder som har vært utallige ganger i Bergen. Vi leter derfor stadig etter nye spennende destinasjoner. I tillegg prøver vi å fordele skip over hele landet, slik at enkelte havner ikke blir overbelastet, sier hun.
Os og Fusaposten omtalte planene først.
Hun har tidligere, overfor lokalavisa, påpekt at de har strammet inn i Bergen.
- Bergen har fått en del begrensninger, og det er mange som rett og slett ikke får plass.

Skjenke-ja: - Uansvarlig
Olsen Cruise Service vil tilby turer i kommunen og mot Hardanger.
- Bjørnafjordens landskap med fjord og fjell, øyer og viker kan gi gjestene våre en uforglemmelig opplevelse. Vi kan tilby mange ulike utflukter i Bjørnafjorden.
Hun understreker at de, som utflukt-agent, bestiller fra lokale aktører, dette er alt fra busser, guider, båter, museer og bespisning.
- Dette vil gi kommunen en ekstra inntekt, sier Olsen og påpeker at cruisenæringen sysselsetter folk langs hele kysten.
- Stor belastning
Nils-Anders Nøttseter i MDG Bjørnafjorden er kritisk.
- Hvis det kan gjøres på en klimavennlig måte, er de hjertelig velkommen. Men om det bare er fordi det er vanskelig med Bergen på grunn av klimakrav, er de ikke velkommen.
Han peker på belastningen på naturen som primærproblemet, og viser til den store ressursbruken og utslipp av både lokale og globale problematiske gasser. I tillegg er det begrenset hvor mye verdier cruiseturistene legger igjen, påpeker han.
- Det er stor belastning, både av avgasser, men også på turstier. Det kan komme flere cruiseturister enn det bor i Flåm. Så er det næringsliv som har nytte av det, men jeg sliter med å se hvordan reiseformen kan gjennomføres uten at det blir problematisk. Vi er bekymret for kostnaden for naturen.

«Alle» vil hit
Nøttseter synes det er fint at det settes krav til cruisenæringen og viser til at landstrøm-samarbeidet i Bergen har gitt positive effekter, blant annet på luftkvaliteten.
- Men de bruker også mye drivstoff ute på havene. Det er tross alt byer som reiser rundt.
Når det gjelder diskusjonen om forurensing, viser Anne Klyve Olsen til at skipene til Phoenix Reisen alltid følger gjeldene krav fra norske myndigheter.
- Mange ulike perspektiver
Kommunalsjef Runar Lunde for samfunn, næring og miljø i Bjørnafjorden kommune forklarer at de har hentet kompetanse utenfra i arbeidet med dette.
- Vår rolle blir å mate politikerne med kunnskapen så de kan ta en beslutning om dette er noe de ønsker eller ikke - og om de ønsker det, hvilke betingelser vi skal stille. Det kan være størrelse på skip, antall og gebyrer.

Cruisekrig: - Et luftslott
Det er stort sett positive signaler, ifølge Lunde. De har hatt dialog med andre kommuner som har hatt cruiseturisme i lang tid og de som nylig har startet opp. Bekymringene er knyttet til støy, forurensing og at turistene vil forstyrre.
- Næringen er fornøyd. De som skal få besøk av turistene virker positive og det er potensial for nye arbeidsplasser med turplanlegging og guidevirksomhet. Så er noen redde for at turistene skal inn i hagene til folk og forstyrre freden. Det er mange ulike perspektiver, men ut fra økonomiske forhold ser det ut som det stort sett er positivt, sier han.
Han peker på at det ville vært positivt for kommuneøkonomien. Kommunalsjefen regner med at politikerne får en sak på bordet over sommeren.