Null i inntekt: -Absurd

De høye strømprisene har rammet næringslivet hardt. - Vi har gjort det som kan gjøres, sier Tom Greni, som driver flere populære utesteder i Bergen.

VURDERER Å STENGE AVDELINGER: Tom Greni i Ricks Holding AS driver flere utesteder på Zachariasbryggen. Han sier at de nå vurderer å stenge avdelinger i ukedagene. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
VURDERER Å STENGE AVDELINGER: Tom Greni i Ricks Holding AS driver flere utesteder på Zachariasbryggen. Han sier at de nå vurderer å stenge avdelinger i ukedagene. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): - Fortjenesten går rett ut av vinduet, sier daglig leder Tom Greni i Ricks Holding AS, som driver flere populære utesteder i Bergen. Flere av dem ligger på Zachariasbryggen, på folkemunne kalt «Zachen».

I august kom strømregninga på 350 000 kroner, forklarer han. I samme måned i 2019 var beløpet 100 000 kroner.

- Det betyr at vi hadde null i inntekt i august, sier Greni.

Det er innført en rekke strømbesparende tiltak. Det er tatt grep opp mot ventilasjon, det er satt en tidsbegrensning på varmeovner og avdelinger er stengt ned.

- Vi har gjort det som kan gjøres, sier han.

Les alle saker fra Bergen her.

Reduserer drift

- Dere har stengt ned avdelinger?

- Foreløpig er det avdelinger på uteserveringene. Vi har redusert halve uteserveringen på Zachariasbryggen. Så regner vi med å stenge ned noen spiseavdelinger over jul. Det kan bli til at vi stenger ned noen av avdelingene i ukedagene og bare holder åpent i helgene.

Han ser ikke noe annet valg enn å redusere drift og strømforbruk.

- Vi må stå han av, som vi sier, sier bergenseren Greni.

- Hva tenker du om hele denne situasjonen?

- Det er en absurd situasjon at Norge som land ikke har kontroll på ressursene, så vi skal være avhengig av gassprisene i Europa.

Han oppsummerer situasjonen slik:

- Det er ikke lystig. Vi klarer oss, men det er fordi vi har holdt på i 30 år og har litt i kistebunnen. Det er det ikke alle som har.

- Et falsum

Greni er tydelig på at Ricks Holding har penger i banken og kan holde på en stund, og han tror ikke de høye strømprisene vil vare evig.

Samtidig går han hardt ut mot strømstøtteordningen. I forslaget fra regjeringen, som det nå er flertall for, er bedrifter kvalifisert til å få støtte dersom strømkostnadene er på minst tre prosent av omsetningen. Det er basert på bedriftenes strømkostnader og omsetning i første halvår.

- Strømstøtteordningen er et falsum. For å få strømstøtte, skal du sammenlikne med første halvår. Der var vi jo stengt de to første månedene og vi hadde lavere forbruk på våren. Det blir en meningsløs sammenlikningsperiode, hevder han.

Greni mener referanseperioden «ikke reflekterer det virkelige bildet».

- Nå er vi langt over grensen på tre prosent, meni perioden i vår var det bare to prosent.

Virke har tidligere beregnet at 10 000 bedrifter faller utenfor strømstøtteordningen for næringslivet, og har bedt om at perioden endres fra første halvår 2022 til juli, august og september.

Trenger stabilitet

Etter store topper i både august og september, falt strømprisene en god del i oktober. Den positive utviklingen fortsetter i november.

Jostein Torsvik, som driver blant andre Madam Felle, Hem bar og Ferdinand på Engen, er ikke kjempebekymret for strømsituasjonen.

- Vi tjener litt mindre penger, men sånn er det bare. Det er ikke så mye at vi går med store underskudd, sier han.

Torsvik viser til at strømprisene har gått kraftig ned fra toppen i august og september.

- Det viktigste er at prisene blir mer stabile så vi kan regne det inn og så justere prisene etter strømpriser og andre stigninger. Stabilitet er det viktigste.

Han mener at coronasituasjonen var spesiell i den forstand at bedriftene ble fratatt muligheten til å drive. Nå er situasjonen en litt annen.

- Det kan ikke være sånn at vi alltid skal spørre om penger fra felleskassa. Så er det selvfølgelig dumt at bedrifter sliter. Samtidig er det en del av risikoen med å drive bedrift, og grunnen til at man har kapital.

- Så er jeg glad for at det jobbes intenst fra statens side med å stabilisere prisene, sier han og understreker at han har forståelse for at bedrifter er rammet på forskjellige måte.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer