Full middagsstrid:

- Norgesrekord i arroganse

Spørsmålet om hva som egentlig er en middag, har satt fyr på den politiske debatten. Det luktet frityr da MDG bestemte seg for å kaste seg på. - Halvparten av regjeringen består av Sp-politikere på den rabiate ytterste kjøttfløy, tordner MDG-topp.

DAGENS MIDDAG: Thor Haakon Bakke (MDG) har tidligere fråtset i alt av kjøtt, innrømmer han. Nå har han byttet ut marsvinet, alpakkaen og krokodille med en burger som smaker kjøtt men ikke er kjøtt. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
DAGENS MIDDAG: Thor Haakon Bakke (MDG) har tidligere fråtset i alt av kjøtt, innrømmer han. Nå har han byttet ut marsvinet, alpakkaen og krokodille med en burger som smaker kjøtt men ikke er kjøtt. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): - Ifølge Senterpartiet har jeg ikke spist middag på tre år, sier MDG-topp Thor Haakon Bakke.

Han fikk «kaninforet» i halsen da han nylig leste det han omtaler som «fullstendig overtenning» fra landbruk- og matminister Sandra Borch (Sp) i Dagbladet:

- Middag uten kjøtt? Da er det ikke middag, sa matministeren da hun tok med seg parlamentarisk nestleder Geir Pollestad og Dagbladet på en blodig biffmiddag i Trondheim i forrige uke.

FUCK YEAH: Bakke gir tommel opp til mindre kjøtt, og tommel ned til matministerens middagspåstander. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FUCK YEAH: Bakke gir tommel opp til mindre kjøtt, og tommel ned til matministerens middagspåstander. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Ekte jåleri

I Bergen må Dagbladet imidlertid nøye seg med en invitasjon til å spise junkfood, vegansk junkfood, med en tidligere klima- og miljøbyråd fra MDG.

- De setter norgesrekord i arroganse. Vedum, Borch og Pollestad sitter på en trone av kjøtt og flesk og peker ned på andre, og forteller hva som er greit og ikke. Det synes jeg er unødvendig, sier Bakke mens han venter på å få servert den helt kjøttfrie burgeren han nettopp har bestilt.

Bakgrunnen for det allerede mye omtalte besøket på To rom og kjøkken i Midtbyen, var at de to Sp-toppene gikk hardt ut mot forslaget om å innføre CO₂-avgift på kjøtt. De mener det må være opp til den enkelte hva de vil spise, og omtalte kjøttfri mandag som jåleri.

- De prøver å tegne et bilde av at det er andre som forteller hva som greit å spise og ikke, men så er det de selv som bedriver overformynderi. Det er den åpenbare ironien i dette. De beskylder andre for jåleri, men det ekte jåleriet er å fleske til med biff og dyr vin på restaurant, tordner Bakke.

SUNNERE: Å spise mindre kjøtt er sunnere, sier Bakke, før han skyter inn at dette kanskje ikke er det beste eksempelet. Foto: Marie Røssland / Dagbladet.
SUNNERE: Å spise mindre kjøtt er sunnere, sier Bakke, før han skyter inn at dette kanskje ikke er det beste eksempelet. Foto: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Ikke en «hippie-greie»

Lukten av frityr og et neonskilt med «Fuck yeah» er det første som møter oss på den helveganske og sjokkrosa sjappa Dirty Vegan. Det var i november 2020 at walisiske David Holmes og en gjeng åpnet stedet som er Norges første av sitt slag.

Han og andre veganere savnet et slikt sted i Bergen, et tilbud han mener er langt mer vanlig i andre europeiske land. I et forsøk på å omvende nordmenn og bergenseres muligens noe tradisjonelle syn på vegansk mat som en «hippie-greie», malte de lokalet i Nøstegaten sjokkrosa, og hang flere neonskilt på veggene.

- Hva tenker du om at Norges matminister mener at du ikke har spist middag på 22 år?

- Jeg tenker at bevisene taler for seg selv. Jeg er i live, og i en veldig god form for min alder å være - og jeg er eldre enn jeg ser ut som, legger Holmes til med et smil.

YNGRE ENN HAN SER UT: Dirty Vegan-partner David Holmes. har ikke spist kjøtt på 22 år. Han får ofte spørsmål om hvordan han kan se så ung ut, for han drikker ganske mye også, sier han. Selv legger han skylden på sin ungdommelighet på et plantebasert kosthold. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
YNGRE ENN HAN SER UT: Dirty Vegan-partner David Holmes. har ikke spist kjøtt på 22 år. Han får ofte spørsmål om hvordan han kan se så ung ut, for han drikker ganske mye også, sier han. Selv legger han skylden på sin ungdommelighet på et plantebasert kosthold. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Forvirrede turister

Mange som kommer hit er kjøttelskere, forteller han. De blir gjerne dratt med hit av en venn som ikke spiser kjøtt, og så ender de opp med å synes at maten er mer enn god nok.

- Vi får mange turister hit. Mange tyskere og amerikanere. De er forvirret. De tenker at Norge er et progressivt land, og dermed også et veganervennlig land, men så blir de overrasket over hvor dårlig tilbudet er, forteller waliseren.

Han skal snart få bevis for også disse påstandene. Men først skal en sulten MDG-politiker smake på dagens middag.

Bakke gikk for en «Notorious B.I.G», en toetasjes burger med «ost», andre godsaker og «kjøtt» fra Beyond Meat, et selskap som gjennom vitenskapen har etterliknet kjøttsmaken i sine plantebaserte produkter.

Det er nesten umulig å skille mellom en slik burger og en «vanlig» burger, kan Dagbladets utsendte bekrefte.

ANDRE BRILLER: MDG-politikeren har et litt annet syn på hva som er en tilfredsstillende middag enn det Borch og Pollestad har. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
ANDRE BRILLER: MDG-politikeren har et litt annet syn på hva som er en tilfredsstillende middag enn det Borch og Pollestad har. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Rabiate kjøttelskere

- Hva tenker du om at denne middagsuttalelsen kom fra nettopp landets matminister?

- Man vet ikke helt om man skal ta det alvorlig. Kanskje tenker hun at det er nødvendig å legge fra seg ministerhatten, og kjøre på med kjøttfantasier som Senterparti-politiker, nå som de sliter på målingene. Faktum er uansett at halvparten av regjeringen består av Sp-politikere på den rabiate ytterste kjøttfløy. De klarer kunststykket å snakke ned nytt næringsliv og initiativ, som dette stedet, og samtidig snakke ned det som er bra for dyrevelferd, folkehelse og klima.

KJØTTFRI KLEM: Lan Marie Berg og Thor Haakon Bakke. Foto: Foto: Fredrik Hagen / NTB
KJØTTFRI KLEM: Lan Marie Berg og Thor Haakon Bakke. Foto: Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

For bak frityren, biffen og all identitetspolitikken ligger det også et dypt alvor.

- Denne uka kom nok en rapport som viser at vi må gjøre mye, mye mer for å kutte utslippene. Det betyr også å produsere mindre rødt kjøtt. Da blir slike barnslige utspill om at kjøttfri mat ikke er middag for dumt, skriver stortingsrepresentant for MDG Lan Marie Berg på en SMS til Dagbladet.

IKKE KYLLING: Denne ikke-kyllingen smaker som kylling, men er ikke kylling. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
IKKE KYLLING: Denne ikke-kyllingen smaker som kylling, men er ikke kylling. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Bra for bønder

Hun var også invitert til Bergen og burgerspising, men det lot seg ikke gjøre. Berg vil likevel gi en klar melding til kjøttelskerne i Senterpartiet og til kvinnen som sitter på toppen av landbruksdepartementet:

- Å satse mindre på kjøtt er bra for både dyr, bønder og planeten. Bønder som produserer bærekraftig kjøtt og grønnsaker får betalt altfor lite. For noen er det til og med billigere å la grønnsakene råtne på åkeren, fordi de ikke er pene nok for butikkene. Det fører til mye unødvendig matsvinn. Det er her Sp burde ha fokuset, ikke på å gjøre narr av alle dem som ikke har råd eller lyst til å spise biff mange ganger i uka, fortsetter Berg.

Bakke har en restaurant-referanse også her:

- Vi kan ikke velge klimatiltak som fra en meny på restaurant. Det er en oppskrift. Alt trengs. Vi må både slutte å lete etter mer olje og gass, kjøre mindre bil og fly mindre, og samtidig må vi kutte i kjøttkonsumet. Klimakur forteller oss helt tydelig at et av de billigste og mest effektive tiltakene, er å spise mindre kjøtt. Da bør man som politiker heller jobbe for insentiver som gjør det billig og enkelt å velge frukt og grønt. Alle har tross alt ikke råd til flere biffmåltider i uka, som noen ministere kan ta seg råd til.

ENKELT OG BILLIG: Å kutte kjøttkonsumet er et enkelt og billig klimatiltak, litt som hurtigmat. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
ENKELT OG BILLIG: Å kutte kjøttkonsumet er et enkelt og billig klimatiltak, litt som hurtigmat. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Tyskere spiser middag

Underveis i måltidet bryter Holmes inn og forteller at han nå kan demonstrere det han nettopp har fortalt oss. Flere andre kunder har entret lokalet. En av dem er en ung amerikaner fra Texas. Han kan bekrefte at han er overrasket over det manglende veganske tilbudet i Norge.

BEVISENE: De fire tyskerne er overrasket over det manglende veganske tilbudet i Bergen, og tre av dem er ikke engang veganere. Likevel spiser de det de omtaler som en middag, her på den helveganske junkfoodsjappa. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
BEVISENE: De fire tyskerne er overrasket over det manglende veganske tilbudet i Bergen, og tre av dem er ikke engang veganere. Likevel spiser de det de omtaler som en middag, her på den helveganske junkfoodsjappa. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

På bordet ved siden av Bakke og Dagbladet, har fire tyskere satt seg ned. Bare én av dem er veganere. Han fikk med seg resten av gjengen, og nå sitter de alle og gafler i seg hver sin burger.

- Men er dette middag, spør Dagbladet.

- Ja, det er det, svarer de tre samstemte.

Tips oss om Bergen!

Har du en historie fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer