Morsfølelsen manglet

1 av 3 får symptomer på fødselsdepresjon. Først etter fire år, fikk Merete Fyllingsnes den såkalte morsfølelsen for sønnen sin.

TOK TID: Det tok tid før Merete følte noe mer for sin eldste sønn enn for andre barn - hun hadde fødselsdepresjon. Her med yngstemann Herman (2,5) fra båttur i sommer. Foto: Privat
TOK TID: Det tok tid før Merete følte noe mer for sin eldste sønn enn for andre barn - hun hadde fødselsdepresjon. Her med yngstemann Herman (2,5) fra båttur i sommer. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Merete Leknesund Fyllingsnes (26) ble rammet av fødselsdepresjon etter hun fødte begge guttene sine. Tyngst var det med førstemann for snart sju år siden.

- Det var vanskelig. Jeg følte ikke noe mer for ham enn for noen andres barn. Jeg var glad i ham, men det var den morsfølelsen som manglet, sier Merete fra Fyllingsnes utenfor Bergen til Dagbladet.

Fødselen hadde forløpt helt naturlig, uten noen spesielle problemer. Men Merete hadde det hun selv har kalt «sykehusskrekk». Hun var redd for å være på sykehuset alene. Seks timer etter fødselen, dro hun og mannen derfor hjem med sin nyfødte sønn Konrad.

- Jeg ville ikke være der hvis ikke mannen min fikk være der, og det fikk han ikke. Derfor dro vi hjem.

Det var BA som først omtalte Meretes historie.

Noe mer oppfølgning, fikk hun ikke.

1 av 3 rammes

Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, forteller til Dagbladet at forekomsten av fødselsdepresjon er økt etter pandemien. De siste undersøkelser som er gjort, viser at én av tre har symptomer på fødselsdepresjon.

- Gravide er en sårbar gruppe og under pandemien har de vært mer isolerte. Det har også blitt veldig kort liggetid på sykehusene, nå ligger mødre i snitt 2,5 døgn på sykehus i forbindelse med fødsel, sier hun.

Det er sjelden én enkelt årsak til at noen utvikler fødselsdepresjon.

HAR IKKE NOK: Under halvparten av fødende kvinner får hjemmebesøk av jordmor etter fødsel. det bekymrer leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup. Foto: Jordmorforbundet.
HAR IKKE NOK: Under halvparten av fødende kvinner får hjemmebesøk av jordmor etter fødsel. det bekymrer leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup. Foto: Jordmorforbundet. Vis mer

- Vanligvis skyldes det en kombinasjon av flere årsaker. En fødsel gir en mengde utfordringer – det gjelder både hormonelle endringer i kroppen og omstillinger i liver generelt. Mange er i tillegg også fysisk utslitt, sier Schjelderup.

God støtte rundt den gravide og god oppfølgning reduserer risiko for fødselsdepresjon, ifølge lederen i Jordmorforbundet.

- Vi har ikke jordmødre nok til at alle kan få hjemmebesøk. Under halvparten får hjemmebesøk etter fødsel.

Alle har krav på slike hjemmebesøk. Jordmormangel i kommunene gjør at 4 av 10 får hjemmebesøk av jordmor. Ikke alle med fødselsdepresjon fanges da opp.

Mannen tro til

I Meretes journal har jordmor skrevet «barnet dier fint». Men det var jordmor som hadde lagt sønnen til brystet, forteller Merete.

- Da suger jo alle barn på refleks. Da jeg kom hjem, fikk jeg ikke til å amme, sier Merete.

Hun har det hun omtaler som «en fantastisk mann som alltid har stilt godt opp». Det gjorde han også da. Da mannen kom hjem fra jobb, sto Merete klar med armene utstrakt for å overrekke sønnen.

Da sønnen var seks uker, fikk mannen permisjon fra jobben for å ta seg av Merete og sønnen. Han ble hjemme til sønnen var et halvt år.

- Jeg var jo glad i ham. Det var bare den siste biten som manglet. Han fikk alt han trengte og mer til, sier Merete.

Sønnen hadde kolikk, og «skrek 16 til 18 timer i døgnet», ifølge Merete.

- Det gikk noen år – jeg tror han var fire år før jeg kjente at det var noe glede. Da følte jeg endelig at jeg begynte å bli den mammaen jeg ønsket å være.

Den yngste sønnen, Herman, er nå blitt 2,5 år. Da Merete gikk gravid med andremann, ba hun om hjelp selv. Hun var redd for å få fødselsdepresjon den gangen også. To ganger var hun til samtale på Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus. I tillegg var hun til samtaler på DPS (Distriktspsykiatrisk senter).

GRAVID: Realityprofilene Cristian Brennhovd og Caroline Nitter avslører at sistnevnte er gravid, men har planer om å ta abort. Video: Rød Løper Vis mer

Ble deprimert igjen

Med den yngste sønnen har ikke Merete hatt tilknytningsvansker – morsfølelsen var der med det samme. Likevel ble hun deprimert.

- Etter hvert merket jeg at jeg var deprimert. Det tror jeg var mer på grunn av pandemien, redsel for ikke å strekke til og redsel for kolikk, sier Merete.

Heldigvis fikk ikke yngstemann kolikk. Han er født to uker etter at Norge stengte ned. Lenge var det usikkert om far i det hele tatt fikk være med på fødselen. Det løste seg heldigvis etter at DPS, hvor Merete gikk til oppfølgning av psykolog, hadde skrevet flere brev og understreket hvor viktig dette var.

Merete Fyllingsnes er glad hun nå har morsfølelse for begge sønnene sine.

- Jeg er veldig glad i begge gutta mine og ville aldri vært dem foruten, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer