Stadig ynge barn ber om hjelp:

Mister nattesøvnen: - Helt forferdelig

Vetle Olsen-Ryum (23) sluttet å spise som 15-åring. Nå opplever organisasjon for personer med spiseforstyrrelser at stadig yngre barn tar kontakt med dem.

BLE SYK SOM 15-ÅRING: Vetle Olsen-Ryum (23) opplevde å få skryt for at han spiste sundt og trente så mye. I virkeligheten var han syk. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
BLE SYK SOM 15-ÅRING: Vetle Olsen-Ryum (23) opplevde å få skryt for at han spiste sundt og trente så mye. I virkeligheten var han syk. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Jeg glorifiserte det å være syk. At det var så kult at jeg dro så mye damer nå da jeg så så bra ut. At jeg var blitt den perfekte versjonen jeg så for meg i hodet, sier Vetle Olsen-Ryum (23).

Det begynte med at han sluttet å spise i 15-årsalderen. Anoreksien ble så til en megareksi. Han ble avhengig av trening, og spiste bare for å bygge muskler.

Alt endret seg da han kom i kontakt med ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser, som tilbyr gratis støtte, råd og veiledning.

- ROS hjalp meg med å se at heller var motsatt. At dette livet bare ga begrensninger, ingen muligheter.

Økt pågang fra yngre

I dag jobber 23-åringen frivillig på chatte- og telefontjenesten til ROS. I tillegg er han prosjektleder for organisasjonens Tiktok-konto. Her har de knekt «algoritmekoden», slik at unge som i dag fanges i en strøm av urealistiske kropper, kaloritelling og treningsvideoer, lærer om lavterskeltilbudet og hvordan en kan forebygge spiseforstyrrelser.

For spiseforstyrrelser er et stort og tilsynelatende økende problem.

ROS viser til en ennå ikke publisert studie fra Universitetet i Oslo. Den viser at så mange som 1 av 10 ungdommer oppfyller diagnosekriteriene for en spiseforstyrrelse. Enda flere har et problematisk forhold til mat, kropp og vekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.