Miljøgifter sprer seg: - Haster

Miljødirektoratet kaller situasjonen alvorlig. Slik skal Avinor rydde opp i miljøgiftene på flyplassene.

SKAL RYDDE OPP: Avinor starter nå arbeidet med å rydde opp på Bergen lufthavn. Foto: Bjørn Erik Larsen / Bergens Tidende / NTB
SKAL RYDDE OPP: Avinor starter nå arbeidet med å rydde opp på Bergen lufthavn. Foto: Bjørn Erik Larsen / Bergens Tidende / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): I mange år ble det brukt brannskum med det helse- og miljøskadelige stoffet perfluoroktylsulfonat (PFOS) og andre perfluorerte stoffer (PFAS-er) ved norske flyplasser.

I april sendte Miljødirektoratet ut en pressemelding om at de ville pålegge Avinor å rydde opp på Bergen lufthavn Flesland og andre flyplasser.

- Flesland er høyt prioritert av oss. Det er nok verre her enn mange andre steder fordi det er Norges nest største flyplass. Det har kanskje vært mer brannøving her og så er det bygget om, noe som har gjort at problemet har blitt spredt rundt med overskuddsmasser, sier seniorrådgiver Vanja Alling i Miljødirektoratet til Dagbladet.

PFOS- og PFAS-stoffene brytes aldri ned, og binder seg i proteiner til dyr og planter. Alling omtaler det som en stoffgruppe som er urovekkende.

- Alvorlig

Miljødirektoratet trodde først at miljøgiftene bare var i jorda ved brannøvingsfeltene, men har sett at det finnes områder med forurensing flere steder på Flesland.

- Det finnes PFAS på flere steder i grunnen på flyplassen, men det er verst på de to brannøvingsfeltene. Vi vet ikke helt hvordan PFAS spres fra disse brannøvingsfeltene, men vi vet at der er det så ille at Avinor må rydde opp. Jo mer det sprer seg, desto mindre får man gjort med problemet. Avinor må rydde opp der det er mest konsentrert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer