Strømsjokk:

- Mange frykter å måtte stenge

Firedoblede strømregninger kan føre til drastiske tiltak for enkelte badeland.

FIREDOBLET: Ifølge daglig leder, Mette Thormodsen, har Vannkanten badeland i Loddefjord firedoblet strømregninga. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FIREDOBLET: Ifølge daglig leder, Mette Thormodsen, har Vannkanten badeland i Loddefjord firedoblet strømregninga. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN / OSLO (Dagbladet): Strømprisene i Sør-Norge er skyhøye om dagen. Badeland er blant stedene som merker store konsekvenser av de høye strømregningene. Dagbladet vært i kontakt med flere badeland-sjefer sør for Midt-Norge.

På Vannkanten badeland i Loddefjord i Bergen slår varmen imot deg idet du kommer inn i lokalene.

Her skal ingen gjester fryse, men det koster. Badelandet har firedoblet strømregninga, som i juli var på 500 000 kroner.

- Det er fortvilende. Vi vet ikke hva som kommer. Nå koster det over ti kroner. Til vinteren kan det bli over 20. Det er veldig tøft, sier daglig leder Mette Thormodsen til Dagbladet.

Mette Thormodsen er tydelig på at det må tas grep for at driften skal overleve. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
Mette Thormodsen er tydelig på at det må tas grep for at driften skal overleve. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Det er tøft

Bergensavisen (BA) skrev onsdag at det kunne bli aktuelt med kaldere vann i bassengene.

Det understreker Thormodsen at er siste utvei, og ikke noe som vurderes per nå.

Hun forteller at det særlig i terapibassengene er viktig å ha det varmt, da det er mange gjester med ulike muskelsykdommer som benytter seg av dette tilbudet.

- Men om dette fortsetter … Ja, vi må se det litt an. Vi følger nøye med på strømutviklingen. Det er tøft.

Aktuelle strømtiltak i første omgang vil være å slå av lys - og se om det er mulig å slå av noen av varmekablene.

- Vi har gått gjennom alt vi kan.

Må tas grep

Det er viktig for Thormodsen at alle som kommer på badelandet, får en god opplevelse. Men om situasjonen skulle vedvare, er hun tydelig på at det må tas grep for å overleve.

- Hadde folk kommet for å bade i et kaldt basseng?

- Det tror jeg ikke folk hadde syntes var kjekt. Det er temperaturen som gjør oss attraktiv. Men det kan være at jeg sier noe annet om et halvt år. Derfor sier jeg at vi må ta det dag for dag, uke for uke.

At situasjonen er krevende, er det ikke tvil om. Thormodsen venter i spenning på å se hva strømstøtten blir på. Det er hun ikke alene om.

- Det er spesielt energikrevende å drive badeanlegg, sier Vibeke Holm Ruud, daglig leder i Aquarama bad.

Begrenset alternativer

I Kristiansand hadde Aquarama bad stengt i to perioder i 2021, og halve januar i år på grunn av coronapandemien.

Nå er det de høye strømprisene som er den største utfordringen.

Fra januar til juni i 2021 var strømregninga på 1,7 millioner kroner. For samme periode i år, har strømkostnadene steget til 4,1 millioner, ifølge Ruud.

FÅ ALTERNATIVER: Vikebe Holm Ruud, daglig leder i Aquarama bad, håper på strømstøtte snarest da det er få alternativer for å kutte strømkostnader. Foto: Aquarama
FÅ ALTERNATIVER: Vikebe Holm Ruud, daglig leder i Aquarama bad, håper på strømstøtte snarest da det er få alternativer for å kutte strømkostnader. Foto: Aquarama Vis mer

- Framover frykter vi høyere strømregninger. Energi er en av de største utgiftene vi har, og det er begrenset hva vi får gjort av kortsiktige tiltak.

Også Ruud håper at det kommer en strømstøtte snarest.

På Aquarama har de investert i flere energitiltak i løpet av de siste fire åra. De har blant annet redusert bruken av fjernvarme og gjenvinner varmen i anlegget.

- Vi ser en effekt av det, men økte strømpriser spiser opp effekten vi hadde håpet på. Fortsetter trenden, trengs en del ekstra billetter for å hente inn merkostnaden.

TEMPERATUR: Å senke temperaturen i badebassengene er ikke et alternativ i Aquarama. Foto: Aquarama
TEMPERATUR: Å senke temperaturen i badebassengene er ikke et alternativ i Aquarama. Foto: Aquarama Vis mer

Driften av badeanlegget går hele døgnet og det er begrenset med alternativer av effektive og kortsiktige energibesparende tiltak.

Likevel vurderer heller ikke Ruud å senke temperaturen i badebassengene.

- Målet er at det ikke skal gå utover våre besøkende, verken på opplevelse eller pris.

Bekymret

Bade- og svømmeanlegg er svært energikrevende å drifte, forteller Erik Schreuder. Han er styreleder i Badelandene, en interesseorganisasjon for de største badelandene i Norge.

- Vi er selvsagt bekymret, hovedsakelig for alle medlemmer sør for Midt-Norge. Det er mange som frykter å måtte stenge om dette fortsetter.

I snitt er energikostnaden på omtrent 10 prosent av kostnadene under normale omstendigheter, forklarer Schreuder.

- Det er relativt høyt. Strømkostnaden har i gjennomsnitt mer enn doblet seg på våre anlegg i Sør-Norge siden i fjor høst.

Ifølge Schreuder har enkelte anlegg fått en kostnadsøkning på opptil 300 prosent.

- Det sier seg selv at en støtteordning må på plass snarest, sier han.

Ikke lønnsomt

På Superland i Sarpsborg er det 800 000 liter vann som skal varmes opp hver dag. Og det koster, sier Loreta Gomez som er direktør for Quality Hotel og Badeland.

STENGE: Loreta Gomez er direktør for Quality Hotel og Badeland må til slutt stenge Superland dersom det ikke kommer strømstøtte. Foto: Quality Hotel og Badeland
STENGE: Loreta Gomez er direktør for Quality Hotel og Badeland må til slutt stenge Superland dersom det ikke kommer strømstøtte. Foto: Quality Hotel og Badeland Vis mer

- Hvis det ikke kommer strømstøtte snart må vi ta standpunkt om det er lønnsomt. Det er det ikke nå. Til slutt vil vi måtte stenge ned. Vi klarer ikke å ta igjen prisstigningen.

Av badeland og hotell er Superland definitivt den største utgiften.

Bassenget blir renset daglig og det er mye vann som blir kastet og ikke brukt igjen, sier Gomez.

DAGLIG RENS: I Superland i Sarpsborg er det 800 000 liter vann som daglig skal renses. Foto: Quality Hotel og Badeland
DAGLIG RENS: I Superland i Sarpsborg er det 800 000 liter vann som daglig skal renses. Foto: Quality Hotel og Badeland Vis mer

Gomez forteller at strømregninga har firedoblet seg og at hotellet vurderer å investere i solcellepaneler.

- Det er ikke andre alternativer.

Store konsekvenser

Ved Ringeriksbadet som ligger i Hole kommune, er strømregningen nesten tre ganger så høy sammenliknet med fjoråret, ifølge daglig leder, Lars Gomnes.

Det til tross for store energitiltak som å benytte lokal fjernvarme.

- Hadde vi ikke gjort det, tør jeg ikke tenke på hva som hadde vært situasjonen nå, sier Gomnes.

I FULL DRIFT: Lars Gomnes er daglig leder for Ringeriksbadet som foreløpig er i full drift, men flere tiltak kan gå utover tilbudene. Foto: Jarran Flokkmann / Ringeriksbadet
I FULL DRIFT: Lars Gomnes er daglig leder for Ringeriksbadet som foreløpig er i full drift, men flere tiltak kan gå utover tilbudene. Foto: Jarran Flokkmann / Ringeriksbadet Vis mer

Gomnes er bekymret for å måtte kutte ned på tilbudene som skolesvømming og kurs for barn. Andre tiltak vil være å senke temperaturen i bassenget og stenge badstua.

Ringeriksbadet er et selskap som eies av Ringerike- og Hole kommune, men er fortsatt avhengig av strømstøtte.

Alternativet er å søke støtte av eierkommunene som allerede har en tøff kommuneøkonomi. Det er derfor ikke ønskelig.

- Dette har så store konsekvenser for våre driftsmuligheter at det er over det man kan klare.

KONSEKVENSER: Ringeriksbadet ligger i Hole kommune. De høye strømregningene kan få store konsekvenser for driftsmuligheter. Foto: Jarran Flokkmann
KONSEKVENSER: Ringeriksbadet ligger i Hole kommune. De høye strømregningene kan få store konsekvenser for driftsmuligheter. Foto: Jarran Flokkmann Vis mer

Det nærmer seg også for at publikum vil merke konsekvensene av de høye kostnadene som Ringeriksbadet har i dag.

- Bassenganlegg er viktig for mange. For at barn skal lære seg å svømme og kunne gi et folkehelsetilbud for alle. Det vil være synd om vi ikke skal kunne levere det, sier Gomnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer