«Helge Ingstad»-kollisjonen

Kunne endt fatalt: - Nære på

Fire år etter den dramatiske ulykken, skal vaktsjefen på fregatten KNM «Helge Ingstad» møte i retten. Påtalemyndigheten mener det var nære på at en rekke personer mistet livet.

HAVNET PÅ DYNGA: Fregatten til 4,3 milliarder kroner ble til skrapmetall etter dramaet i Øygarden. Nå må den 33 år gamle vaktsjefen om bord på fregatten møte i retten. Video: Havarikommisjonen, NTB, Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Mandag møter den 33 år gamle vaktsjefen på fregatten KNM «Helge Ingstad» i Hordaland tingrett.

Han er tiltalt for å uaktsomt ha forårsaket sjøskade som kunne medført tap av menneskeliv samt for brudd på militærloven «for som befalingsmann å ha gjort seg skyldig i forsømmelighet eller skjødesløshet ved utførelse av sine tjenesteplikter».

Det var natt til torsdag 8. november 2018 at fregatten, med 137 personer om bord, kolliderte med tankskipet «Sola TS» utenfor Stureterminalen i Øygarden utenfor Bergen. Sju personer ble lettere skadd.

Vaktsjefen hadde navigasjonsansvaret i minuttene før sammenstøtet.

- Tiltalen reflekterer at vi mener det var nære på at en rekke unge mennesker kunne mistet livet. Vi mener det var svært nærliggende at noen kunne ha omkommet i ulykken, sier statsadvokat Magne Kvamme Sylta til Dagbladet.

Han skal sammen med statsadvokat Benedikte Høgseth føre saken i retten.

- Veldig stor belastning

I tiltalen kommer det fram en rekke feil statsadvokatene mener vaktsjefen begikk i minuttene før kollisjonen med tankskipet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.