Krystallklare skattekrav: - Absurde påstander

SV-lederen forteller Dagbladet at det er et stort rom for å skattlegge Norges rikeste. Audun Lysbakken ler av påstander om pariakaste, og sier SV er «veldig for» en egen skatt på oppdrettsnæringa.

- BARE TULL: Audun Lysbakken har ikke sympati for det han kaller sutring fra rikingene. Nå varsler SV-lederen krav om mye hardere skattelegging av de som har mest penger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- BARE TULL: Audun Lysbakken har ikke sympati for det han kaller sutring fra rikingene. Nå varsler SV-lederen krav om mye hardere skattelegging av de som har mest penger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Rommet for å øke skattene på de rikeste er stort, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Tilbake fra pappaperm er SV-lederen klar for å forhandle budsjett med regjeringspartiene.

Han har brettet opp ermene, og er klar til dyst. Og Audun Lysbakken er klar på hvem som må ta regningen i det som blir et historisk stramt statsbudsjett: De på toppen.

- Vi vil at de rikeste bidrar med en mye mer rettferdig andel til fellesskapet. Det er bare tull at norske rikinger bidrar mer enn rike i andre land. Tvert imot. Det er et for gunstig skatteregime for de rike i Norge i dag, sier han.

- Absurde påstander

Kjell Inge Røkke har meldt flytting til Sveits, og investor Jan Petter Sissener mener at de rike har blitt en pariakaste i Norge.

En pariakaste defineres som en «undertrykt og foraktet samfunnsklasse».

Audun Lysbakken smiler, litt oppgitt.

- Altså, det kommer helt absurde påstander om en pariakaste av rike. Når vi skal forhandle budsjett så er jeg opptatt av å fortelle at på tross av syting og klaging fra enkelte av Norges rikeste, så går det veldig bra i toppen av det norske samfunnet.

Hardere skattlegging

Makta SV har fått som regjeringens samarbeidsparti vil Lysbakken blant annet bruke på en renovering av skattesystemet.

- Den eneste måten å få forskjellene ned på, og dermed bygge velferd for folk flest, er å skattlegge de rikeste hardere.

- Hva vil du bruke pengene på?

- Gratis SFO og tannhelsereform, for eksempel. Det er en direkte hjelp til vanlige folk i disse ellers krevende tidene.

Lakseskatt

Lysbakken vil ikke gå i detalj på hvilke skatter han vil øke i statsbudsjettet for 2023. Først må ha få regjeringens forslag i fanget.

- Men vi ønsker å øke ulike typer skatter som gjør at de rike bidrar med en mer rettferdig andel, sier han.

- Hva med en grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen?

- Det er vi veldig for.

- Er de rike en pariakaste?

- Nei. Forskjellene i Norge øker fordi de rikeste blant oss drar ifra. Det er sannheten, uansett hva Jan Petter Sissener sier.

- Hvorfor er det egentlig et problem?

- Fordi det betyr at stadig mer penger og makt samles i hendene på noen få. Dette er ressurser vi mener fellesskapet kan bruke på en bedre på. Det er sunt for det norske samfunnet å unngå for store ansamlinger av penger og makt.

- Dette intervjuet skal altså leses som et tydelig signal fra SV og Audun Lysbakken om at de rike må forberede seg på å bidra mer?

- Helt riktig, avslutter SV-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer