Gruppevoldtektssaken i Bergen:

Krever strafferabatt: - Helt uakseptabelt

Forsvareren til en av de tiltalte i gruppevoldtektssaken i Bergen, reagerer kraftig på aktors framstilling av de tiltalte. Hun krever også strafferabatt som følge av omtalen i sosiale medier, dersom klienten hennes ikke frikjennes.

KREVER STRAFFERABATT: En av forsvarerne i gruppevoldtektssaken i Bergen, ber om betydelig strafferabatt dersom hennes klient ikke frikjennes. Dette begrunnes med den massive uthengingen av de tiltalte i sosiale medier. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
KREVER STRAFFERABATT: En av forsvarerne i gruppevoldtektssaken i Bergen, ber om betydelig strafferabatt dersom hennes klient ikke frikjennes. Dette begrunnes med den massive uthengingen av de tiltalte i sosiale medier. Foto: Bjørnar Morønning / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Min klient kjører en 14 år gammel bil. Han skiller seg også fra de andre på flere punkter. De skiller seg fra hverandre alle sammen, sier advokat Maria Hessen Jacobsens i sin sluttprosedyre.

Hun representerer en av de tre som er tiltalt for en gruppevoldtekt i Bergen i 2021. Hun mener klienten hennes, 24-åringen, bør frikjennes.

Tidligere fredag ba Aktor Benedicte Hordnes om fem års ubetinget fengsel for alle de tre tiltalte. Hun ser ingen grunn til å skille de tiltalte fra hverandre her.

- Helt uakseptabelt

Saken har fått massiv oppmerksomhet.

Forsvarerne i saken har vist til at det foregår en slags parallell rettssak utenfor rettssalen, i sosiale medier. Her har navn på de tiltalte og to av de tre fornærmede blitt spredd. Flere av disse forholdene er anmeldt.

De tiltalte har forklart at de helt siden navnene deres ble gjort kjent i et kommentarfelt på nettstedet Document.no i november i fjor, har mottatt trusler og hatmeldinger. En forteller om skadeverk på bilen sin, og hevder at livet hans er ødelagt som følge av forhåndsdømmingen.

Dette ble det lagt vekt på av samtlige av forsvarerne.

Hessen Jacobsen omtaler eksponeringen som helt unik og omfattende.

- Det er helt uakseptabelt å leve med sånne omstendigheter i en rettssak, sier hun.

Dersom retten finner hennes klient skyldig, ber hun om betydelig strafferabatt som følge av dette. Dersom han frikjennes, vil det komme krav om oppreisningserstatning, varsler Hessen Jacobsen.

Om kvinnesyn: - Ser ikke bra ut

Hessen Jacobsen gikk også hardt til angrep på hvordan aktor har omtalt de fem som en gruppe med en gruppesex som hobby og dyre, fine biler.

Forsvareren kritiserer også at aktor har brukt henlagte saker mot de tiltalte som en del av bevisførselen, uten å opplyse om bakgrunnen for at sakene ble henlagt.

- Kvinnesynet til min klient vet dere lite om. Dere har bare sett hva han har skrevet til kamerater. Det ser ikke helt bra ut, fortsetter Hessen Jacobsen, og viser til at aktoratet har drevet med «cherry picking» av tiltaltes digitale liv.

Hun mener videre at spørsmålsstillingen og tilnærmelse til saken, viser til at «avleggs» kvinnesyn fra aktoratets side.

- Sex er ikke bare noe som skjer mellom to personer i misjonær, i et mørkt rom, klokka ni på kvelden.

- Ikke en objektiv sannhet

I sin prosedyre argumenterte Hordnes for at de tiltaltes forklaring framstår lite troverdig til sammenlikning med fornærmedes forklaring.

Det er forklaringene til de involverte som nettopp er de sentrale bevisene i saken. Aktor mener det finnes en objektiv sannhet, og at man må legge fornærmedes forklaring til grunn.

Dette ble utfordret av forsvaret.

Også advokat John Christian Elden argumenterte for at sin klient, 23-åringen, ikke kan straffes.

- Det er ikke en objektiv sannhet her. Det kan være en subjektiv sannhet, sier Elden.

Han legger vekt på det strenge beviskravet i straffesaker. Han viser blant annet til frikjennelsene i de mye omtalte Drevdal-saken og Hemsedal-saken. Her ble de tiltalte delvis eller helt frikjent for voldtekt i Borgarting lagmannsrett.

Mener videoer støtter tiltalte

De tre er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang med vold eller truende atferd, med en som var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, og for å - med vold eller truende atferd - fått noen til å ha seksuell omgang med en annen.

Ifølge tiltalen har dette skjedd ved at de tre bandt hendene hennes med et belte, slo henne på rumpa, og brukte fysisk makt til å tvinge henne til å utføre oralsex på en av de tre tiltalte. Hun skal ha vært så beruset at hun ikke var i stand til å motsette seg dette. I retten har hun også forklart at hun med tanke på maktforholdet uansett ikke ville kunne motsette seg hendelsen, selv om hun var edru.

Forsvarerne bestrider både at det etter lovens standard dreier seg om vold, og at fornærmede var så beruset at hun var ute av stand til å motsette seg.

Forsvarerne viser blant annet til at videoer fra den aktuelle hendelsen bør tale for de tiltaltes sin fordel.

- Det er ikke pålitelig i det hun selv sier om sin egen beruselsesgrad, sier Hessen Jacobsen.

Avbrutt av dommeren

- Vi har også hørt mye om ungdommens sexliv. Personer har forklart seg her om frivillige seksuelle aktiviteter, også samtidig, uten verken skam eller moralsk forargelse. Det er en lovlig aktivitet. Det er ikke noe i veien for å bedrive dette, sier Elden.

Forsvareren peker blant annet på at retten har hørt fra vitner som sier at de er frivillig har vært med på å la seg filme under sex.

- Det er helt greit. Vi har lært litt om denne kulturen, og hva som skjer når Tiktok-generasjonen møter rettsvesenet, som vi har lest i avisene, sier Elden.

Her bryter dommer Stein Dons Heinfjell inn.

- Jeg vil ikke si at alle i Tiktok-generasjonen vil si at det slik.

Elden svarer med at poenget hans er å vise til at dette ikke er noe uvanlig.

Avbrutt igjen

Da avbryter Heinfjell igjen, denne gangen med det han kaller en refleksjon. Han viser til tidligere juridiske vurderinger, og sier blant annet:

- Jo mer uvanlig den seksuelle aktiviteten er, jo mer sikker må man være på at den andre ikke motsetter seg dette.

Elden har ikke lagt ned en formell påstand om sin klient ennå, da klienten også er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig.

Den siste tiltaltes forsvarer, Erik Johan Mjelde, har ennå ikke holdt sin prosedyre. Også hans klient, 26-åringen, nekter straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer