Budsjett Bergen 2023:

Krever millioner fra staten

Byrådet i Bergen forventer å få 130 millioner fra staten for å bøte på den skyhøye strømregningen. - Vi er helt avhengig av de pengene, sier finansbyråden.

KAN KOMME KUTT: Dersom Bergen kommune ikke får over 100 millioner i strømstøtte fra staten, kan det bety store kutt i Bergen, forteller finansbyråden. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KAN KOMME KUTT: Dersom Bergen kommune ikke får over 100 millioner i strømstøtte fra staten, kan det bety store kutt i Bergen, forteller finansbyråden. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Byrådet i Bergen la i dag fram et budsjettforslag sterkt preget av en trang økonomi. Økte materialkostnader, en høy rente og skyhøye strømpriser får skylden for at byrådet må utsette og fjerne en rekke investeringsprosjekter.

- Jeg vil peke på de sakene Dagbladet har skrevet tidligere, som tydeliggjorde utfordringene vi har på strøm. Det er klart at strømutgiftene har preget oss i veldig stor grad i arbeidet med budsjettforslaget, sier finansbyråd Per-Arne Larsen (V) til Dagbladet.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, venter kommunen at utgiftene til strøm vil øke fra rundt 100 millioner til over 600 millioner kroner i 2023.

Frykter nedadgående spiral

Dermed øker altså kostnadene med rundt en halv milliard kroner.

- Det er veldig, veldig mye. Det er to ganger vårt vanlige driftsresultat, og det påvirker det handlingsrommet vårt. Og når byggene vi vil bygge blir dyrere, og renten på lånene blir høyere, så er faren at vi går inn i en nedadgående spiral. Vi måtte stoppe den nå, hvis ikke kunne vi ikke stoppet den nest år, eller året etter. Det hadde vi ikke klart.

I det stramme budsjettet er det lagt inn en forventning om at regjeringen punger ut 130 millioner kroner i støtte til de økte strømutgiftene.

Finansbyråd Per-Arne Larsen (V). Foto: Marie Røssland / Dagbladet
Finansbyråd Per-Arne Larsen (V). Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Det er lite som tyder på at Trygve Slagsvold Vedum blir vår frelser. Vi skal likevel legge inn, basert på en kvalifisert vurdering, en forventning om et strømbidrag fra staten på 130 millioner kroner, sa Larsen under finanstalen i bystyret onsdag formiddag.

Avhengig av 130 millioner

Overfor Dagbladet forklarer Larsen at dette tallet er basert på beregninger om hvor mye staten vil kompensere kommunene for økte utgifter, slik regjeringen gjør hvert år.

- Dette er det våre tallknusere som har regnet seg fram til. Men det er også andre analysemiljøer i Norge som har regnet seg fram til omtrent samme sum, basert på andre modeller. Da er vi tryggere på at det kanskje treffer. Men vi skulle selvfølgelig ønske at staten stilte opp og dekket alle kostnadene.

- Hvor skuffet blir du om du ikke får de 130 millionene?

- 130 millioner må til for at vi skal lande på et driftsresultat på ett prosent. Det er ikke et høyt resultatet. Tar du det vekk, så halverer du nesten helt ned til 0,5 prosent. Og da kommer gjeldsgraden vår til å sprette i været. Vi er helt avhengig av de pengene. Det vil påvirke om vi da må i gang med kutt på driften, eller andre innsparingstiltak, svarer finansbyråd Larsen.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

- Kutt i sør, fest i nord

Kommunen er nest største eier i energiselskapet Eviny, og vil som følge av strømprisene få noen økte inntekter i form av utbytte fra selskapet. Dette er likevel langt fra nok til å dekke de økte kostnadene.

Det er dermed store forskjeller på inntektene og utgiftene mellom kommuner, også internt i Sør-Norge.

Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap). Foto: Marie Røssland / Dagbladet
Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap). Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) legger til grunn at regjeringen klarer å komme fram til en modell som tar hensyn til de store forskjellene, når de skal bergene pris- lønnsvekst i kommunene.

- Ellers vil det bli kutt i Bergen og i Sør-Norge, og en fest i Nord-Norge. Det vil jo ikke stå i stil til denne regjeringens politikk, om at man skal ha god velferd i hele landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer