Høye strømpriser:

Kan stenges på ubestemt tid

Flere av Bergens største attraksjoner kan måtte stenge som følge av de høye strømprisene. - Vi kan ikke bare skru av strømmen, sier museumsdirektør.

DYRT: Flere av Bergens museer opplever en mangedobling i strømutgiftene. Nå vurderes drastiske tiltak. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet kan stenges på ubestemt tid. Foto: Bymuseet i Bergen
DYRT: Flere av Bergens museer opplever en mangedobling i strømutgiftene. Nå vurderes drastiske tiltak. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet kan stenges på ubestemt tid. Foto: Bymuseet i Bergen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Turister og skoleklasser som ønsker å se noen av Bergens største attraksjoner i høst, risikerer nå skuffelse.

En eksplosiv økning i strømprisene kan føre til at flere museumsanlegg i bergensområdet stenges på ubestemt tid.

Det er Museum Vest, Bymuseet i Bergen og MUHO som onsdag slår alarm.

- Med et årlig strømforbruk på til sammen 5,3 millioner kWh sier det seg selv at økte strømpriser nå får store konsekvenser for driften. Museene forvalter 289 bygg fordelt på over 52 000 m², og store deler av bygningsmassen er fredet eller av høy kulturhistorisk verdi. I tillegg tar vi vare på 166.073 gjenstander, 23.381 foto, store arealer kulturlandskap, historiske hageanlegg og husdyr. Dette betyr at vi er ekstremt eksponert for prisøkningene vi nå opplever, skriver museene i en pressemelding.

Firedobling

Bymuseet i Bergen har 120 av disse byggene. Blant annet Bryggens Museum, Gamle Bergen Museum, Rosenkrantztårnet og Håkonshallen.

Strømkostnadene er nesten firedoblet siden 2020.

- Vi har ansvar for veldig mange bygg, og kostnadsøkningen på strøm er dramatisk. Jeg fikk nå en regning fra juli, som vanligvis er den måneden vi bruker minst strøm, på 260 000 kroner. Kostnaden har økt med 80 prosent på bare ett år, og er nesten firedoblet siden 2020, sier direktør Marianne L. Nielsen til Dagbladet.

Bymuseet ser for seg at den totale strømregninga for 2022, vil havne på rundt seks millioner kroner. Prognosen for 2023 ser enda mørkere ut.

- For to år siden gikk ca. 2,7 prosent av driftsbudsjettet til strøm. Nå går det mot at strømkostnadene utgjør 10 prosent av budsjettet. Det får konsekvenser for driften, sier museumsdirektøren.

KULTUARV: Bryggen Museum stiller ut mange gamle gjenstander. Foto: Bymuseet i Bergen
KULTUARV: Bryggen Museum stiller ut mange gamle gjenstander. Foto: Bymuseet i Bergen Vis mer

- Trenger akutt hjelp

De vurderer nå drastiske tiltak, som kan innebære at anleggene som er dyrest i drift vil måtte stenges «ganske snart».

Det inkluderer noen av Bergens største attraksjoner: Bryggens Museum, Håkonshallen og Rosenkrantztårnet.

- Vi trenger akutt hjelp for å kunne ta unna de store strømregningene, samtidig som vi også trenger investeringsmidler for å kunne sikre omlegging til en mer bærekraftig drift.

Oppvarmingen i flere av byggene består i dag av gammeldagse systemer, som panelovner og glødelamper. Museet ønsker å kunne erstatte dette med varmepumper og ledlys. Det krever penger de ikke har i dag.

- Vi har et samfunnsansvar, vi er ingen kommersiell aktør. Vi tar vare på fellesskapets kulturverdier. Vi har også et formidlingsansvar, og dette kommer i konflikt med den situasjonen vi står i nå.

Vanskelig å spare

Vinteren ser spesielt ut til å bli krevende for museet.

- I desember og januar har vi normalt sett et forbruk på om lag 350 000 kWh. I januar 2022 betalte vi nesten én millioner kroner i strøm. Dersom vi skal legge til grunn en 80 prosent økning, som vi ser fra juli 2021 til juli 2022, blir utgiftsbildet svært dystert, sier Nielsen.

Til tross for at de tre museene som nå slår alarm har iverksatt strømsparende tiltak, er det begrenset hvor mye strøm de kan spare.

Det forteller direktør for Museum Vest, Øyvind Stang.

KAN STENGES: Norges Fiskerimuseum kan stenges allerede i november. Foto: Museum Vest
KAN STENGES: Norges Fiskerimuseum kan stenges allerede i november. Foto: Museum Vest Vis mer

- Vi har allerede installert varmepumper på ett museum, og er i ferd med å installere på et ytterligere bygg. Men det er vanskelig. Det er masse begrensninger, da dette er verneverdige bygg. Vi har også problemer med fukt, og må derfor ha avfuktere påslått hele tiden. Ellers går gamle gjenstander tapt. Vi kan ikke bare skru av strømmen, sier Stang til Dagbladet.

- Dramatisk

Museet har ingen løsning per dags dato, på hvordan de skal håndtere de mangedoblede utgiftene.

- For oss er det dramatisk, sier Stang.

Han håper at det vil komme på plass strømstøtte til museene, slik at de unngår å måtte stenge. Dersom det ikke skjer, vurderer de å stenge Norges Fiskerimuseum allerede i november.

- Det er et mye besøkt sted, men det er også der vi har de største strømutgiftene.

Tips oss om Bergen

Har du tips fra Bergen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer