Lærerstreiken

I sorg: - Perfekt storm

Embla Kjersti Amorim Senstad (12) mistet faren rett før lærerstreiken. Nå sitter hun hjemme med sorgen, og savner klassekameratene. - Tragisk, sier mor.

VENTER: Embla (12) og mamma Nancy Geraldo Amorim synes ventingen og usikkerheten tærer på. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
VENTER: Embla (12) og mamma Nancy Geraldo Amorim synes ventingen og usikkerheten tærer på. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Lørdag 13. august døde pappaen til Embla av kreft. Mandagen etter skulle tolvåringen ha sin første skoledag på ungdomsskolen.

Slik ble det ikke. I stedet ble hun sittende hjemme. Hadde det ikke vært for at mamma Nancy Geraldo Amorim hadde tatt ut sykmelding, hadde hun vært helt alene. Men tirsdag må hun tilbake på jobb.

- Jeg har ikke noe valg. Jeg kan ikke sitte her evig. Det er veldig frustrerende. Det som irriterer meg mest, er at de snakker om å verne barn, men det skjer ingenting, sier Amorim.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

Hun og Emblas far skilte seg for cirka to år siden, men bodde i nærheten av hverandre. De forble veldig gode venner, og hun holdt ham i hånda da han døde.

- Jeg gjorde det jeg lovet ham. Og jeg har lovet å passe på Embla. Derfor snakker jeg om dette. Kanskje får det folk til å snakke om barna. Jeg er ikke imot streiken. Men det får konsekvenser. Jeg skulle ønske de kunne snakke sammen og se på en løsning.

- Hun sitter her og tenker på faren sin hele dagen. De hadde et veldig tett forhold, sier mor, som tror at de begge hadde kommet lengre i sorgprosessen dersom de var på skole og jobb.

VIL SE VENNENE: Embla vil tilbake på skolen for å se venner og få tankene over på noe annet. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
VIL SE VENNENE: Embla vil tilbake på skolen for å se venner og få tankene over på noe annet. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Tom timeplan

Det er ingenting på timeplanen for Embla, som går på Gimle ungdomsskole, denne uka. Bergen kommune har opprettet et aktivitetstilbud, med blant annet dans og kortspill, men det falt ikke helt i smak.

- Jeg vil bare møte vennene mine på skolen. Jeg vet ikke hvordan det er på ungdomsskolen ennå, sier Embla.

TOM PLAN: For Embla, som går i 8E, er det ingenting på agendaen denne uka.
TOM PLAN: For Embla, som går i 8E, er det ingenting på agendaen denne uka. Vis mer

Nå sitter de bare og venter.

- Det er ekstremt slitsomt. Nå blir det som en brems for sorgen.

Søndag møttes partene i lærerstreiken til et nytt møte hos Riksmekleren. Da fikk Amorim et lite håp om at det skulle løse seg. Men etter to timer valgte Utdanningsforbundet å bryte forhandlingene.

Mandag ble streiken trappet opp ytterligere. Regjeringen kan gripe inn når liv og helse står i fare eller vitale samfunnsinteresser står på spill, og flere organisasjoner har tatt til orde for at regjeringen bør gripe inn.

- Det er skummelt. Jeg hører at de sier at de kan fortsette og fortsette. Det er ikke fare for liv og helse, men med barna kan dette komme snikende, sier mor.

Hun legger til:

- Det er dette med faren, som gjorde at dette ble en «perfekt storm». Det er så tomt. Det skjer ingenting. Det er frustrasjon, og man blir nesten sint. Det er ingenting vi kan gjøre. Det er helt tragisk.

Det er usikkerheten som gjør det ekstra vanskelig. Det å ikke vite hvor lenge streiken skal vare, forklarer hun.

- Når det nå har holdt på så lenge og det ikke finnes en plan for barna, da tenker jeg på de som har det verre enn henne.

Vurderer å søke dispensasjon

Alle kommunale skoler med ungdomstrinn i Bergen er berørt av streiken. Flesteparten av lærerne på Gimle ungdomsskole ble tatt ut i streik allerede før sommerferien.

- Bergen kommune registrerer at streiken er langvarig og kan få et svært stort omfang. Vi er bekymret og ser nå på hvilke konsekvenser streiken får for elevene. Vi ber skolene også vurdere muligheten for å opprette tilsynsordning i skoletiden der spesielt sårbare barn og de yngste barna vil bli prioritert, sier etatsdirektør for skole, Frode Nilsen, i en pressemelding.

Bergen kommune vil vurdere å søke dispensasjon fra streiken for enkelte lærere for å ivareta elever med behov for et omfattende spesialpedagogisk tilbud og andre elever i en sårbar situasjon.

- Vi følger også særlig tett konsekvensene ved Gimle og Slåtthaug skoler som har vært lenge og omfattende rammet av denne streiken, sier han.

Konflikt

Utdanningsforbundet gikk lørdag ut med et forslag som ifølge dem skal hjelpe lærerne med å komme bedre ut av lønnsoppgjørene i både 2022 og 2023 – og samtidig være innenfor rammen for oppgjøret og spiselig for de 37 andre forbundene i KS-oppgjøret.

De forlot imidlertid forhandlingsbordet fordi de mener KS er uvillig til å forhandle fram en løsning.

- KS har funnet en posisjon hvor de ikke vil gjøre noe. De sitter stille og ser på at streik rammer norske barn og elever mens de venter på at regjeringen skal gripe inn, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet i Politisk Kvarter hos NRK mandag.

KS sa nei til å bli med i sendingen på grunn av forhandlingene. De har tidligere sagt at de mener de har strukket seg langt i konflikten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer