Budsjett Bergen 2023:

Her kommer kuttene

Byrådet i Bergen fjerner og utsetter større investeringsprosjekter.

FINANSBYRÅD: Finansbyråd Per-Arne Larsen presenterte byrådets budsjettforslag onsdag klokka 10.00. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FINANSBYRÅD: Finansbyråd Per-Arne Larsen presenterte byrådets budsjettforslag onsdag klokka 10.00. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): - Årene vi har bak oss har ikke vært en fest, sa finansbyråd Per-Arne Larsen (V) da han onsdag presenterte budsjettforslaget for 2023.

Budsjettet er på 26 milliarder kroner.

Finansbyråden hadde i forkant av budsjettframleggelsen varslet at budsjettet ville likne et krisebudsjett, og at befolkningen måtte vente seg flere «kjipe kutt». Årsaken er den høye prisveksten og strømkrisa.

Dette budskapet gjentok han onsdag.

- Kostnadene vokser og inntektsrammene blir strammere. Byrådet må derfor roe ned pengebruken. Likevel er det et godt og ansvarlig budsjett vi legger fram i dag, sa Larsen.

Foto: Marie Røssland / Dagbladet
Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Forventer 130 millioner i strømstøtte

Strøm ble også et tema under finanstalen.

- Strøm vil koste oss 600 millioner neste år. Det er en halv milliard i økte strømutgifter. Det er veldig, veldig mye penger. Og det er lite som tyder på at Trygve Slagsvold Vedum blir vår frelser. Vi skal likevel legge inn, basert på en kvalifisert vurdering, en forventning om et strømbidrag fra staten på 130 millioner kroner, sa Larsen, og fortsatte:

- Vi skulle selvfølgelig gjerne sett at staten dekket alt, men kan ikke forutsette det.

Larsen gjentok at det er store forskjeller mellom økte utgifter og økte inntekter gjennom eierandelen i Eviny.

- Hvis noen fortsatt tror at Bergen kommer godt ut av strømkrisen, må de tro om igjen.

Utsetter eller fjerner prosjekter

Byrådet gjorde i forkant av budsjettframleggelsen det tydelig at dette ville ramme investeringsbudsjettet. Bergen kommune har et mål om at gjeldsgraden i kommunen ikke skal overstige 70 prosent. Derfor ønsker ikke byrådet å øke gjeldsgraden.

- Trygg og ansvarlig økonomistyring gjør at vi i dag ser oss nødt til å presentere et budsjett med store konsekvenser for hvilke nye bygg vi kan bygge, og når vi kan bygge det. Jeg skal altså snakke mer om investeringer enn det som er vanlig i en finanstale, sa byråden fra talerstolen i bystyret.

Byrådet ønsker å skyve på prosjekter. Det er første gang de gjør dette av økonomiske grunner.

- I løpet av budsjettprosessen har vi skjøvet eller fjernet prosjekter for flere milliarder koner. Vi har skjermet nødvendige skoleprosjekter og bygging av sykehjem.

Blant de største prosjektene som nå er fjernet eller utsatt er disse:

  • Det kommunale ombyggningsprosjektet for familieboliger i Lotheveien selges på det åpne markedet. Dette hadde kostet kommunen 260 millioner å gjennomføre
  • Det nye Brannmuseet fjernes helt. Det hadde en prislapp på rundt 300 millioner kroner.
  • Fyllingsdalen kulturhus utsettes til 2026.

Endrer ikke eiendomsskatten

Byrådet forslår samtidig å investere for 13,3 milliarder kroner. Av dette er 2,6 milliarder kroner investeringer som er finansierte gjennom avgifter.

Innretningen på eiendomsskatten er uendret i byrådets forslag.

- Eiendomsskatten har lagt på bordet, og vi har måtte vurdere det. Spesielt før sommeren, da vi så hvor store disse strømutgiftene ville bli. Da måtte vi vurdere det. Men det er klart at de problemene vi har som kommune, med økte strømutgifter, generelt høy prisvekst og høyere renter, det treffer innbyggerne våre også. Så vi har gjort alt for å prøve å unngå å smøre våre problemer tynt ut over innbyggerne, sier finansbyråden til Dagbladet.

Gratis prevensjon og dyrere parkering

Samtidig har byrådet vært tydelige på at de vil prioritere velferdstjenestene, og har blant annet lovet gratis prevensjon for jenter under 16 år.

Bergens Tidende har også meldt at byrådet ønsker å øke bompenger for elbilister, samt gjøre det dyrere å parkere elbiler i kommunalt eide parkeringsanlegg i sentrum.

Dette for å finansiere bybanen, og for å få folk til å reise mer kollektivt.

Byrådet varsler samtidig at det vil komme en tilleggsinnstilling i november, da statsbudsjettet ikke legges fram før 6. oktober. Dette fordi de økonomiske rammene kan endre seg.

Byrådet trenger støtte fra flere partier for budsjettforslaget, som skal endelig vedtas av bystyret 14. desember 2022.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer