Hemmelige tiltak: - Høyt fokus

Politiet har økt beredskapen rundt olje- og gassinstallasjoner. Stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt ber folk melde fra om unormal aktivitet.

HAR IVERKSATT «USYNLIGE» TILTAK: Stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt vil ikke gi detaljer om tiltakene. Foto: Vidar Ruud / NTB
HAR IVERKSATT «USYNLIGE» TILTAK: Stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt vil ikke gi detaljer om tiltakene. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Onsdag ble beredskapen knyttet til petroleumsnæringen skjerpet, etter det som fremstår som sabotasje på Nord Stream-gassledningen i Østersjøen.

Flere mener Russland står bak, noe Kreml har avvist.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa på en pressekonferanse onsdag at ny informasjon styrker teorien om at lekkasjene var en villet handling.

Som følge av dette, har politiet iverksatt flere tiltak for å øke beredskapen rundt norske olje- og gassinstallasjoner. Ifølge NRK er det etablert et eget beredskapsteam på prosessanlegget for gass på Kollsnes i Øygarden.

Stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt bekrefter at det er iverksatt beredskapstiltak, men vil ikke gå inn i detaljer om hva disse omfatter.

- Vi har høyt fokus på verdifulle objekt i vårt distrikt og tar det på største alvor. Vi har lav terskel for å reagere på meldinger, sier han til Dagbladet.

- Kritisk

Han beskriver et allerede godt samarbeid med instanser som Forsvaret og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det er PST som har ansvaret for å vurdere trusselsituasjonen i Norge.

- Forsvaret bistår oss om det blir krise, og vi har et godt samarbeid med andre etater. Det samme gjelder opp mot eiere av de ulike objektene.

- Hvilke «objekter» er det snakk om?

- Det er sårbar infrastruktur. Petroleumsindustrien er sårbar akkurat nå. Vi vet at Norge sitter på store verdier for hele Europa. Det er kritisk nå inn mot vinteren og viktig for oss å ta vare på dette.

Equinors prosessanlegg på Kollsnes, som behandler gassen fra feltene Troll, Kvitebjørn, Visund og Fram, og Stureterminalen ligger i Øygarden kommune, vest for Bergen. Mongstad ligger i Nordhordland.

Han forklarer at Vest politidistrikt jobber med å beskytte landanleggene.

- Det viktgste for oss å formidle er at vi har et sterkt fokus på dette med å sikre verdiene i vårt distrikt. Så er vi glad om folk melder fra om noe unormalt, særlig knyttet til petroleumsindustrien eller annen kritisk infrastruktur.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer

Ber folk melde fra

Landro understreker at han ikke vil gi detaljer om hvilke tiltak som er iverksatt eller hvor mange ressurser som er satt av til dette, men sier:

- Noe vil være usynlig for folk, mens annet er mer synlig enn før.

Den siste tida har norske myndigheter observert unormalt mye aktivitet av droner på norsk sokkel, spesielt i september. Droneobservasjonene er under etterforskning.

Stabssjefen i Vest politidistrikt forteller at de over tid har hatt observasjoner ved områdene som de sjekker ut, men at det ikke er noe som er under pågående etterforskning.

- Men vi er glad for at folk ringer operasjonssentralen og melder fra om for eksempel droneaktivitet.

Etter invasjonen i Ukraina iverksatte politiet tiltak for å øke beredskapen knyttet til petroleumsnæringen. I en pressemelding onsdag informerte Politidirektoratet om at disse videreføres og forsterkes. Beredskapsdirektør Tone Vangen ville heller ikke gå inn på enkelttiltakene, ifølge pressemeldingen.

- For politiet handler det om å bidra til å redusere sårbarhet og sikre verdier i en usikker situasjon, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer