Hemmelige møter: - Helt sykt

Politivarsler Kenneth Berg avslører detaljene fra innsiden av Reidar Osen-etterforskningen i ny bok.

HADDE MØTER: Etter at Reidar Osen ble brutalt bortført, møtte han politietterforsker Kenneth Berg i skjul. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
HADDE MØTER: Etter at Reidar Osen ble brutalt bortført, møtte han politietterforsker Kenneth Berg i skjul. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): I mange måneder sneik politietterforsker Kenneth Berg seg inn bakdøra på Galleri Nygaten for å ha hemmelige møter med mangemillionær Reidar Osen.

I Bergs bok, «Kidnappet - Osen-saken fra innsiden», skrevet sammen med Jon Gangdal, avslører han detaljene fra innsiden av etterforskningen av kidnappingen og det brutale ranet av Reidar Osen i desember 2015.

Ti måneder tidligere ble Petter Slengesol brutalt overfalt på Nesttun i Bergen. Først i fjor ble tre menn dømt for de to ranene.

Kenneth Berg, som nå er etterforskningsleder ved drapsavsnittet i Bergen, var politietterforsker på saken fra start. Han kjempet i flere år mot at saken skulle bli henlagt.

KIDNAPPET: Reidar Osen (71) besøker stedet han for fire år siden trodde han skulle dø. Video: Angelica Hagen Vis mer

Da han i 2016 ble bedt om å avslutte etterforskningen, fortsatte han å gjøre undersøkelser i skjul. Derfor sneik han seg inn bakdøra på Galleri Nygaten, bare et steinkast fra politihuset, for å bistå Reidar Osen i hans egen etterforskning av saken.

- Det var sterkt ubehagelig. Det å være både på utsiden og innsiden av politietaten samtidig. Men det handlet om å fullføre obligatoriske gjøremål, sier han.

I boka skriver Berg om Osen:

«Jeg merker at han har god kunnskap om politiarbeid, for han kommer stadig med synspunkter på hva forskjellige funn og observasjoner bør utløse av nye etterforskningsskritt. Av og til er det som om han ligger foran politiet».

Les alle saker fra Bergen her.

VARSLER: Politietterforsker Kenneth Berg i Vest politidistrikt varslet om det han mente var manglende etterforskning i Osen-saken. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
VARSLER: Politietterforsker Kenneth Berg i Vest politidistrikt varslet om det han mente var manglende etterforskning i Osen-saken. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer

- Reddet livet mitt

Kenneth Berg, Jon Gangdal, og fornærmede Reidar Osen og Petter Slengesol, sammen med redaktør Harald Engelstad i forlaget Aschehoug, møtte fredag pressen i Galleri Nygaten.

Til Dagbladet beskriver Osen de hemmelige møtene slik:

- Det er egentlig helt sykt. Kenneth gjorde bare jobben sin, men turte ikke å gå inn hovedinngangen her fordi han ble bedt om å legge vekk etterforskningen.

De to kjente ikke hverandre fra før, understreker millionæren.

- Hva betyr Kenneth for deg i dag?

- Han reddet livet mitt. Han betyr rett og slett utrolig mye for livet mitt. Det så håpløst ut en stund, men nå er all tvil borte. De er fengslet, sier han.

Samtidig skulle millionæren ønske at de tre som nå er dømt for ranene av ham og Slengesol, også hadde blitt dømt for selve kidnappingen. Det ble det aldri tatt ut tiltale for.

- Det svir fremdeles, at det ikke ble gjort, sier han.

Forlengelse av varslingen

Det var 20. april 2017 at Kenneth Berg sendte et 66 sider langt dokument til varslingsgruppa i Vest politidistrikt. Han mener det skjedde en rekke feil i etterforskningen, men det ble konkludert med at det ikke forelå kritikkverdige forhold i lovens forstand.

Han beskriver boka som en forlengelse av varselet.

- Det begynte som ren terapi for meg selv. Nå er det en forlengelse av min varsling. Det er 4,5 år siden Riksadvokaten sendte anken om varselet videre til statsadvokaten, og jeg har fortsatt ikke hørt noe, sier Berg.

Dagbladet har tidligere intervjuet Berg om varslingsprosessen. Han var sykmeldt i åtte måneder og ble på et tidspunkt innlagt på sykehus med panikkangst.

- Det var en tøff tid. Å varsle blir sett på som en sykdom. Det er tabu. Ingen snakker til deg om den. De vet ikke hva de skal si. Du tar på en måte steget ut av familien, og blir et sort får, sa han da Dagbladet møtte ham i 2019.

I dag sier Kenneth Berg at han ikke anbefaler noen å varsle. Han har jobbet 18 år i bergenspolitiet og har vært tillitvalgt i ni år. Nå åpner han for å forlate politikarrieren.

«Preg av tortur»

Da statsadvokat Ellen Cathrine Greve i januar 2019 besluttet at Osen-saken skulle etterforskes på nytt, følte Berg at han endelig ble hørt. Da hadde han på forhånd vært i møte med henne og gitt sitt syn på saken.

Endelig punktum i saken kom i februar i år. Da Høyesterett forkastet anken til to av de tre dømte.

«Ranene i saken her har også et betydelig voldsoverskudd og bærer preg av tortur», skrev Høyesterett i sin vurdering.

De tre er dømt for grovt ran av Osen og Slengesol, etter tiltalen. Osen trekker fram at Høyesterett slår fast at de ble bortført.

«Bortføringselementet gjør også denne saken oppsiktsvekkende og skremmende», skriver Høyesterett.

Petter Slengesol er i likhet med Osen skuffet over at ikke dommen var strengere for de tre.

- Det oppleves som at de slipper billig unna, sier han.

- Skremmende

Forfatter og tidligere journalist Jon Gangdal har bakgrunn som informasjonssjef i Oslo politidistrikt.

- Det er temmelig skremmende hvordan politiet har dysset denne saken ned. Jeg har omtrent ikke vært borti noe grovere. Det har vært total mangel på læring etter Monica-saken, sier Gangdal om arbeidet med boka.

På spørsmål om hvilke reaksjoner Berg ser for seg fra sine kollegaer i politiet, svarer han:

- Boka er ikke ønsket, etter hva jeg forstår. Noen vil nok bli forbanna, mens andre vil bli glad.

Dagbladet har vært i kontakt med politiet i Bergen, som har sendt ut en uttalelse fra politimester Kaare Songstad i forbindelse med boka. Les hele svaret i faktaboksen under.

Politimesteren erkjenner at saken burde vært prioritert høyere, men forklarer at Osen-saken sammenfalt med oppbyggingen av operasjon Dark Room, som trakk mye ressurser.

- Vi har ikke lest boka, men oppfatter av forhåndsomtalen at den bygger på én ansatts subjektive oppfatning. Mange har vært involvert i saken gjennom årene og det vil være ulike meninger om forfatternes versjon. Det er vid adgang for ansatte til å ytre seg kritisk om forhold på arbeidsplassen – også i bokform - men jeg forventer at dette foregår på en saklig og balansert måte der en tar hensyn til kollegaer, arbeidsmiljøet og de regler som gjelder for omtale av opplysninger i straffesaker, sier han.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill om saker fra Bergen? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer