Coronapandemien

- Har ikke lært nok

Leder Esperanza Diaz på Pandemisenteret i Bergen er tydelig på at vi har mer å lære fra coronapandemien. Hun beskriver covid-19 som en «stresstest».

RAMMER DE SÅRBARE: Esperanza Diaz påpeker at pandemi rammer de sårbare hardest. Dette må vi lære av, mener hun. Bildet er fra Indonesia, som ble hardt rammet av coronapandemien. Foto: Andry Denisah / SOPA Images/ Shutterstock / NTB
RAMMER DE SÅRBARE: Esperanza Diaz påpeker at pandemi rammer de sårbare hardest. Dette må vi lære av, mener hun. Bildet er fra Indonesia, som ble hardt rammet av coronapandemien. Foto: Andry Denisah / SOPA Images/ Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Litt utenfor Bergen sentrum ligger Pandemisenteret. Fem forskere jobber tett med representanter for hvert fakultet for å se helheten i beredskap, ettervirkninger og læringspunkter fra coronapandemien.

Pandemisenteret i Bergen er helt unikt. Ingen andre sentere i verden jobber så bredt på tvers av fagområder.

- Vi har ikke lært nok. Pandemien var en stresstest. Nå må vi fortsette å lære, sier forsker og leder for senteret, Esperanza Diaz, til Dagbladet.

Les alle saker fra Bergen her.

Noe av det vi må lære av, er at det alltid er de mest sårbare som får det verst under kriser. Diaz beskriver coronapandemien som «urettferdig».

- Men vi skal ikke ha en urettferdig gjenoppretting. Da må vi aktivt lete etter løsninger som jevner ut, sier hun.

Diaz påpeker at Norge stort sett har gjort en veldig god jobb med å håndtere pandemien.

- Men det var også mye som ble gjort feil. Dette har Koronakommisjonen også konkludert med. Vi tok ikke nok hensyn til sosiale ulikheter. Det kom for seint og for dårlig. Det blir større sosiale forskjeller i Norge og det er i ferd med å bli et økende problem. Se mot Sverige som har mer kriminalitet. Vi skal ikke så langt unna for å se at den veien er farlig å gå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer