Parkeringshus-drapet

- Han var nådeløs

Enka forteller om de dramatiske minuttene inne i parkeringshuset på Vestkanten kjøpesenter. Den tiltalte sønnen hadde forut for drapet på faren, reagert på en «horesønn»-kommentar.

TATT FRAM KNIVEN: Dette overvåkingsbildet viser sekundene før drapet i parkeringshuset. Her har den tiltalte mannen tatt fram kniven for å gå til angrep. Foto: Politiet
TATT FRAM KNIVEN: Dette overvåkingsbildet viser sekundene før drapet i parkeringshuset. Her har den tiltalte mannen tatt fram kniven for å gå til angrep. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Mandag startet rettssaken mot mannen (35) som gikk til knivangrep på sin far og hans kone i parkeringshuset til kjøpesenteret Vestkanten utenfor Bergen sentrum i mars i fjor.

Foran forskrekkede kunder, knivstakk han faren gjentatte ganger i hodet, halsen og kroppen, og sparket ham mens han lå på bakken, ifølge tiltalen. Kvinnen ble også sparket i hodet og andre steder på kroppen, og ble stukket med kniv i hånda.

Faren (59) døde av knivstikkene han ble påført, mens stemora slapp unna med lettere fysiske skader.

Tiltalte er iført svart dressbukse og svart skjorte-, og slips, og står oppreist mens tiltalen mot ham leses opp i Hordaland tingrett. Den fornærmede kvinnen gråter høylytt i retten.

Reagerte på «horesønn»-kommentar

Mannen sier «ja» til spørsmålet om straffskyld for drapet, men nekter straffskyld for kroppsskaden mot stemora. Han erkjenner de faktiske forhold, ifølge forsvarer Marius Wesenberg, men mener at skadene på kvinnen ikke ble påført med forsett.

Stemora forteller i retten at stesønnen skal ha reagert da faren omtalte en kompis av ham for «horesønn» under en telefonsamtale som fant sted cirka ei uke før drapet.

DREPT I PARKERINGSHUSET: Ekteparet ble angrepet med kniv i parkeringshuset til kjøpesenteret Vestkanten i Loddefjord i Bergen. Foto: Magnhild Mostad / Bergensavisen / NTB
DREPT I PARKERINGSHUSET: Ekteparet ble angrepet med kniv i parkeringshuset til kjøpesenteret Vestkanten i Loddefjord i Bergen. Foto: Magnhild Mostad / Bergensavisen / NTB Vis mer

Fram til dette, hadde forholdet mellom dem vært godt, ifølge henne.

Ifølge stemora hadde den tiltalte mannen fortalt at denne vennen hadde magiske krefter, at han kunne snakke med Gud og at han kunne se alt tiltalte gjorde selv om han ikke var til stede.

Hun forteller at faren mente at denne mannen hadde svindlet sønnen for penger i forbindelse med kjøp av et musikkinstrument.

- Nådeløs

35-åringen sier på sin side at han aldri har hevdet at vennen hadde krefter, men forteller at han opplevde «spirituelle ting» med ham.

- Jeg sa at om han var horesønn, er jeg også horesønn, sier tiltalte om telefonsamtalen med faren.

Dagen etter dette, bestemte han seg for å drepe ham.

Han kjøpte en kniv på Biltema og dro hjem til faren. Deretter fulgte han etter ham og kona til Vestkanten, der han angrep dem inne på parkeringshuset med flere vitner til stede.

FULGTE ETTER DEM: Her følger tiltalte etter faren og stemora på Vestkanten kjøpesenter. Foto: Politiet
FULGTE ETTER DEM: Her følger tiltalte etter faren og stemora på Vestkanten kjøpesenter. Foto: Politiet Vis mer

- Jeg ser fortsatt for meg denne scenen, sier stemora i vitneboksen, og knekker sammen.

En tolk oversetter vitnemålet hennes fra tyrkisk til norsk. Hun forteller at hun og ektemannen dro til kjøpesenteret for å kjøpe whisky. I parkeringshuset kjente hun «en sprut» og trodde ektemannen hadde knust whiskyflaska.

Da oppdaget hun at mannen var angrepet.

- Han var nådeløs da han drepte ham, sier kvinnen.

Hadde håp

Hun forteller videre at tiltalte sa «hvem er horesønn nå?» under drapet. Faren ble først knivstukket i halsen og falt i bakken.

- Mens han ligger på bakken, fortsetter han å sparke og knivstikke. Jeg prøvde å beskytte ham og stoppe det.

Hun forteller at den tiltalte mannen mistet kniven og at hun prøvde å ta den. Da sparket han henne i hodet slik at hun falt bakover på asfalten. Bilder tatt etter hendelsen, viser at kvinnen hadde flere skader.

- Ingen fortjener å bli drept på denne måten. Jeg hadde fortsatt håp om at mannen min skulle overleve. Det gikk så fort, sier hun.

Tiltalte kom til Norge fra Tyrkia i 2005, da han var i tenåra, for å bo med faren.

Den fornærmede kvinnen giftet seg med tiltaltes far i 2014, og hadde tidligere besøkt tiltalte da han var innlagt på Sandviken psykiatriske sykehus og da han var under behandling hos Voss Distriktspsykiatriske Senter (DPS).

Helse er sentralt

Hans helsehistorikk forut for drapet, er sentralt i rettssaken.

Påtalemyndigheten har varslet at det vil legges ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern for mannen, som har diagnosen paranoid schizofreni.

Dagen etter drapet åpnet Fylkeslegen i Vestland tilsyn mot spesialisthelsetjenesten. I slutten av juni kom konklusjonen, som slo fast at mannen ikke fikk forsvarlig helsehjelp ved Voss Distriktspsykiatriske Senter i månedene før drapet.

Faren skal ha kontaktet helsevesenet og forklart at han mistenkte at sønnen hadde drapstanker.

Tiltalte: - Beklager

Da den tiltalte 35-åringen inntar vitneboksen, beklager han.

- Jeg vil beklage. Jeg vet at det ikke hjelper mye. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre. Jeg var egentlig glad i min far. Jeg kan ikke forstå at jeg gjorde det jeg gjorde, og vil beklage til alle som er berørt. Spesielt kona til min far og mine søsken. I dag tenker jeg at det var en brutal skjebne. Det er en skjebne jeg må leve med resten av livet. Det er alt jeg kan si.

Sønnen sier at han flere ganger i barndommen og de siste åra hadde drapstanker om faren. Han begrunner det blant annet med at faren mistenkte ham for å være homofil - og understreker at «faren gjorde mye galt».

- Tok du feil? spør aktor Eirik Stolt-Nielsen.

- Jeg tok jævlig feil, sier tiltalte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer