BERGEN (Dagbladet): - Nå gjennomfører vi en historisk satsing på fastlegeordningen, slo helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fast da hun i forrige uke presenterte endringer i ordningen.
Totalt øker bevilgningen til basistilskuddet fra 3,3 til 4 milliarder kroner. Leger med pasienter med store behov på sine lister vil få mer betalt.
- Det kom i ellevte time, sier fastlege Kirsten Rokstad. Hun tar imot Dagbladet på kontoret i Laguneparken i Fana i Bergen.
De siste åra har hun sett hvordan ordningen gradvis har blitt svekket på grunn av et økt press på fastlegene.
Rokstad beskriver Kjerkols krisegrep som «livreddende».
- Hadde det ikke kommet nå, hadde det vært full bonanza. Det tror jeg de skjønte. Sånn jeg ser det, er det en begynnelse og en vilje nå, sier fastlegen.

- Dypt urettferdig
Per 1. mars står 218 730 innbyggere uten fastlege, viser tall fra Helfo.
Rokstad er tydelig på at det er de svakeste i samfunnet som blir skadelidende samt studenter. De som ikke har økonomi til å gå privat.
- Det er dypt urettferdig. Derfor er det så viktig at fastlegeordningen ikke går fløyten. Det er en krise for deg. Hver innbygger i Norge skal ha sin fastlege. Det er et krav vi ikke kan fire på. Det er en pasientkrise som går utover de svakeste. Den uretten skal vi ikke tåle.
Da Rokstad begynte som fastlege dekket basistilskuddet utgifter til husleie, sekretær og PC. Nå dekker det halvparten av utgiftene, forklarer hun.
- Basistilskuddet har bare stått i ro. Du kan jo tenke deg om lønningen står i ro i ti år. Utgiftene har også økt ekstremt. Målet nå er at den skal dekke det vi trenger for å drifte, forklarer hun.

Faren drept: - Låste meg inne
Både Legeforeningen og Allmennlegeforeningen er skeptiske til endringene. Å øke basistilskuddet til fastlegene er som å kaste hundrevis av millioner ut av vinduet, mener lege Kaveh Rashidi.
Han sitter i det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget for fastlegetjenesten, og går i en kronikk i Aftenposten hardt ut mot regjeringens grep.
- Det er jo slik med fagforeninger at man ikke er fornøyd, og vi kan ikke være fornøyd med bare dette. Vi må ha flere leger inn i ordningen, sier Rokstad, som selv har sittet i både Legeforeningen og Allmennlegeforeningen.

Fikk blodpropp: - Kaos i hodet
Fire grep
Forskning har tidligere fastslått at pasienter som har hatt samme fastlege i mer enn 15 år har 25 prosent lavere dødsrisiko enn de som har hatt samme fastlege i ett år eller mindre. Tilsvarende har de 28 prosent mindre sannsynlighet for å bli akutt innlagt på sykehus.
- Jeg har vært lege for to generasjoner. Jeg vet hva foreldrene døde av, har sett vedkommende som baby. Vært med hele veien. Det er kjernen i fastlegeordningen. At du skal ha den kontinuiteten.
Rokstad har tidligere, i en kronikk i Bergensavisen, tatt til orde for følgende løsninger på krisen:
- Vi må først av alt ha flere fastleger inn i ordningen slik at hver fastlege kan ha færre pasienter på listen – og dermed få levelige arbeidsforhold.
- Vi må rasjonalisere arbeidshverdagen. Sykepleiere og annet helsepersonell må inn på fastlegekontorene i større grad enn i dag for å avlaste med oppgaver de håndterer kanskje vel så godt.
- Vi må ha en ytterligere digitalisering og hilse kunstig intelligens i pasientarbeidet velkommen.
- Vi må bli fritatt for alle tilleggsoppgavene fra forsikringsselskap, attester til reiselivet, skole og omsorgstjenesten.

Tredoblet: - Trist
- Idiotisk
Rokstad mener at det må åpnes for å ta inn sykepleiere på fastlegekontorene. Hun har en sykepleier på sitt kontor, men det koster penger.
- Om hun steller et sår, som hun er flinkere til enn meg, må jeg ha stelt såret for at vi skal få penger fra staten. Så idiotisk fungerer det. Jeg kommer inn og ser over, vi diskuterer og hun utfører, men vi må kunne ha en sykepleier som kan jobbe selvstendig og som da får lønn for det arbeidet. Det er ikke mulig i dag. Det mener jeg er framtida.

Sammenliknes med flyktninger
Hun tror også at kunstig intelligens, bildeverktøy og videokonsultasjon, kan gi mindre belastning på helsetjenesten.
- Vi må bruke mer av dette. Da tror jeg vi kunne hatt flere på listen. Vi må effektivisere oss.
Hun er helt enig i beslutningen om at krevende pasienter skal gi mer penger i kassa. Rokstad blir svært overrasket om ekspertutvalget lander på at det ikke er en god løsning. En eldre person kan ta dobbelt så lang tid å behandle i forhold til en ung og relativt frisk person, og derfor gir tilskuddet mening, understreker fastlegen.
Hun er veldig spent på hva ekspertutvalget lander på når de skal komme med sin konklusjon i april.
- Jeg håper de som sitter i utvalget er fremtidsrettet og ønsker digitalisering velkommen og peker på at ressurser til dette formålet må øremerkes slik at vi kommer raskt i gang med dette. Noe annet ville være å gå baklengs inn i fremtiden.