- Folk må ta seg sammen

Thea Christine Økland (68) tør ikke å gå alene i Bergen sentrum. - Folk mangler kunnskap og respekt, sier hun om problemene hun og førerhunden Sara møter på.

ER REDD: Blinde Thea Christine Økland sier at hun ikke er modig nok til å bevege seg alene i Bergen sentrum av frykt for å bli påkjørt. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
ER REDD: Blinde Thea Christine Økland sier at hun ikke er modig nok til å bevege seg alene i Bergen sentrum av frykt for å bli påkjørt. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Thea Christine Økland har øyesykdommen Retinitis pigmentosa (RP). I dag er hun nærmest helt blind, med unntak av at hun kan skimte dagslyset.

68-åringen er avhengig av førerhunden Sara. Men når de to er ute i Bergen sentrum, møter de ofte på problemer.

- Det skal ikke være sånn, sier hun oppgitt.

Dagbladet møter henne hjemme i Åsane. Økland forteller at hun er redd for å reise til Bergen sentrum på grunn av syklister- og elsparkesyklister. Når hun er i sentrum, har hun med seg noen som kan gå bak og følge med på «skumle situasjoner».

- Jeg er ikke modig nok til å reise alene til sentrum. En påkjørsel kan ødelegge for en førerhund. Det er levende individer og de kan få traumer. Jeg merker at hun blir urolig når det er syklister i nærheten, sier Økland.

De to har blitt påkjørt av syklister tre ganger. Men har aldri fått noen beklagelse av de som har vært uheldige.

- Folkeskikk er forringet. Folk må ta seg sammen. Du skal ikke gå på en rullestol, en krykke og heller ikke en førerhund. Jeg synes folk tar mindre hensyn nå enn tidligere.

FØRERHUND: Thea Christine Økland har alltid med seg førerhunden Sara. Men det er ikke alle steder som er like begeistret for hunden. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FØRERHUND: Thea Christine Økland har alltid med seg førerhunden Sara. Men det er ikke alle steder som er like begeistret for hunden. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Avvist i døra

Hun oppfordrer syklister til å sykle forbi på hennes side, og ikke førerhundens. Om hunden blir skremt, kan det også være farlig for henne.

I tillegg til sykkelproblemene, er det mange som mangler kunnskap om førerhund, forteller Økland. Hun blir til tider avvist i døra på restauranter og butikker.

Forbudet mot husdyr i næringslokaler «gjelder ikke for nyttehunder som medbringes i de områdene av næringsmiddelforetak hvor kunder ordinært har adgang».

Dette er det ikke alle i servicebransjen som kjenner til, ifølge 68-åringen.

- «Hei, hei, du kan ikke gå inn her med hund», sier de. Man vekker uønsket oppmerksomhet. Det er ubehagelig og gjør at man kvier seg. Folk mangler kunnskap og respekt, sier hun.

Økland understreker at dette ikke gjelder alle, og at de noen steder i Bergen tas veldig godt imot.

- Et sjokk

68-åringen har hatt førerhund siden 1983. Kongepuddelen Sara har bodd hos henne i tre år.

Hun var 17 år da hun fikk vite at hun hadde en øyesykdom og at hun kom til å miste synet. Da var diagnosen forbundet med skam. Hun beskriver det å få beskjeden som et sjokk.

- Det var veldig tabu. Vi har kommet langt, men vi er ikke helt i mål ennå. Jeg opplever fortsatt å ikke bli inkludert. Mange tenker nok at det er litt arbeid å invitere meg med på tur, for eksempel, men jeg har gått både Preikestolen og Stoltzen, jeg. Jeg må ofte invitere meg selv, og det hadde vært hyggelig å bare bli bedt med.

Hun er tydelig på at «mennesker er mennesker og ikke en diagnose».

Blindeforbundet: - Trist

Forbundsleder Terje Andre Olsen i Blindeforbundet kjenner ingen problemet.

- Vi har erfart at mange ikke vet at man kan ha med førerhund inn på spisesteder. Alle førerhundbrukere har et kort der de kan vise til unntaket i næringsmiddelforskriften. Men selv etter å ha vist det, er det en del som ikke gir seg. De fleste stedene, der vi tar kontakt i ettertid, finner ut at dette er en uheldig praksis og snur. Men da er det jo for seint. Skal man ut og spise, vil man det der og da, og ikke uka etter, sier han.

Han forteller at Blindeforbundet har hatt noen kampanjer der de har prøvd å sette fokus på dette.

- Jeg synes det er trist at det er sånn. Det burde vært sånn at man kunne velge restaurant også som førerhundbruker. En førerhund er ikke et kosedyr, men et hjelpemiddel og da må man ha de med inn på restauranter og butikker. Når man nekter også etter at det er påpekt at det er lov, tenker jeg at det er diskriminering. Da sier man jo at man ikke vil ha blinde med førerhund som kunde.

- Forekommer det?

- Som oftest løser det seg med dialog, de gangene vi har tatt opp saken i ettertid. Men som sagt, man vil jo helt spise på restauranten der og da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer