Overgrepssaken i Bergen:

Filmet mindreårig: - Vanskelig

Én av de tre mennene som er tiltalt for seksuell omgang med ei jente under 16 år, innrømmer å ha filmet under hendelsen.

I RETTEN: Den omfattende overgrepssaken i Hordaland tingrett i Bergen er berammet til og med slutten av neste uke. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
I RETTEN: Den omfattende overgrepssaken i Hordaland tingrett i Bergen er berammet til og med slutten av neste uke. Foto: Bjørnar Morønning / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Jeg følte meg presset. Det var de tre og meg. Jeg var redd for hva som skulle skje om jeg ikke ble med på det, sa den yngste av de totalt tre fornærmede i overgrepssaken i Bergen.

Tirsdag fortsatte den massivt omtalte rettssaken i Hordaland tingrett, der fem menn er tiltalt for totalt tre ulike overgrep. Samtlige nekter straffskyld.

De fem tiltalte måtte forlate rettssalen under den fornærmede kvinnens forklaring. Hun er den siste av de fornærmede som forklarer seg i saken. Kvinnen var 15 år da, ifølge tiltalen, tre av de tiltalte vinteren 2020 hadde seksuell omgang med henne på samme tid.

Alle de tre mennene var over 20 år på dette tidspunktet, og er fem eller seks år eldre enn fornærmede.

Gikk i tiende klasse

Kvinnen var tydelig preget under forklaringen sin.

Hun fortalte at hun ikke kjente de tre mennene, men at hun hadde den ene tiltalte, 23-åringen, på Snapchat.

I januar 2020 la hun ut på Snapchat at hun trengte skyss. Hun forklarer at hun skulle til en hun på dette tidspunktet holdt på med. Da ble hun plukket opp av 23-åringen, som hadde de to andre tiltalte, en 25-åring og en 24-åring med seg i bilen.

Hun gikk på dette tidspunktet i tiende klasse på ungdomsskolen.

Hun fikk så ikke kontakt med personen hun skulle til, og endte opp hjemme hos en av de tiltalte. Det var seint på natta, og etter hvert skal de ha endt opp inne på soverommet, hvor alle tre hadde seksuell omgang med henne.

Ble filmet

Kvinnen forklarte at hun følte seg presset til dette, men at hun ikke motsatte seg dette med verken ord eller handling.

- Det var vanskelig. Jeg sa ingenting, gjorde ingenting.

Deler av hendelsen skal også ha blitt filmet, forklarte kvinnen.

- Det kom en blits på. Etterpå så jeg at det var trykket og sendt til flere telefoner. Jeg så det på telefonen hans, sa kvinnen gråtende.

Hun har i ettertid fryktet at det finnes video av henne på nettet.

- Det at jeg ble filmet, er helt jævlig, sa kvinnen seinere i sin forklaring.

Den tiltalte 24-åringen har i avhør innrømmet å ha filmet den aktuelle natta, og forklarte i retten tirsdag at videoen ble sendt til en av de to andre tiltalte.

Uenighet om alder og tidspunkt

Ingen av de tiltalte bestrider å ha hatt sex med kvinnen. Det er samtidig uenighet om når dette skal ha funnet sted, men de nekter straffskyld. Om det skjedde i januar, slik det står i tiltalen, eller seinere samme år, etter at kvinnen hadde fylt 16. Her har de tiltalte også forklart seg ulikt.

I retten ble det tirsdag også brukt mye tid på kvinnens alder, og hvorvidt de tiltalte var kjent med hvor gammel hun var da de hadde seksuell omgang med henne. Kvinnen forklarte at alderen hennes aldri ble et tema mellom henne og de tiltalte denne natta.

Hun nektet samtidig for at hun på noe tidspunkt har løyet om alderen sin. Unntaket var at hun oppga uriktig alder da hun seint i 2020 opprettet en Tinder-profil. Da oppga hun at hun var to år eldre enn hennes egentlige alder. Kvinnen begrunnet at dette skyldtes at datingappen har en nedre aldersgrense på 18 år.

Dette bestrider den tiltalte 24-åringen, som i sin forklaring innrømmer å ha hatt seksuell omgang med kvinnen etter å ha plukket henne opp med de to kompisene sine. Han har en helt annen versjon om hva som skjedde den aktuelle natta.

Hevder hun løy om alderen

Hun skal ha fortalt at hun var 16, forklarte mannen.

- Man tar folk på ordet når de sier at man er en viss alder, som regel, forklarte 24-åringen.

Videre forklarte han at den tiltalte 23-åringen skal ha opplyst om at han hadde sett legitimasjonen til fornærmede, og bekreftet at hun var født et år tidligere enn hennes egentlige alder.

Mannen beskrev også et annet hendelsesforløp enn det kvinnen forklarte. Han bestrider påstanden om at alle tre tiltalte befant seg i samme rom under den seksuelle omgangen.

Innledningsvis fortalte også 24-åringen at han som følge av nylig, alvorlig sykdom, har problemer med hukommelsen.

- Trenger ikke ta den

Aktor Hordnes presset 24-åringen på en rekke punkter, blant annet om hvorvidt siktede pleide å forsikre seg om at jenter han hadde sex med var over den seksuelle lavalderen.

- Det er viktig, hvis ikke ender du opp her, sa den tiltalte, og viste til at han nå satt i retten.

- Bare derfor? spurte Hordnes.

- Jeg skjønner jo selvsagt at man ikke skal utnytte unge jenter. Du trenger ikke ta den, svarte tiltalte, tydelig irritert.

Innrømmer filming

Seinere fikk han spørsmål om han «pleier» å filme under sex.

- Nei, ikke alltid, svarte 24-åringen.

- Er det noe spesiell grunn når du velger å filme?

- Nei, det er ikke noe spesiell grunn.

Den tiltalte 24-åringen ble ikke ferdig med sin forklaring i retten tirsdag. Forklaringen hans vil fortsette i neste uke. Da vil også de to andre tiltalte forklare seg.

Anmeldte en annen hendelse

I etterkant av hendelsen hadde kvinnen noe sporadisk kontakt med enkelte av de tiltalte, forklarte hun. I desember 2020 ble hun igjen kjørt av de tiltalte. Denne gangen 24-åringen og 25-åringen.

Også denne gangen skal det ha vært seksuell omgang mellom dem, og også her skal hun ha følt seg presset til det, forklarte hun.

Videre forteller hun at hun tidligere hadde sagt tydelig nei til en forespørsel om sex.

- Jeg var redd for at de kom til å bruke makt, og tvinge meg. Jeg er ikke store jenta, fortsatte kvinnen.

Etter denne hendelsen gikk kvinnen til politiet, og anmeldte 24- og 25-åringen.

Innrømmet annet tilfelle

Opplevelsene har preget henne sterkt, og i retten forklarte kvinnen at hun har hatt en rekke utfordringer siden dette.

Det var da 24- og 25-åringen var i avhør i forbindelse med det anmeldte forholdet fra desember 2020, at den tidligere seksuelle kontakten i januar ble gjort kjent.

Det er dette de nå står tiltalt for

Aktor Benedicte Hordnes forklarer overfor Dagbladet hvorfor det ikke ble tatt ut tiltale for forholdet kvinnen først anmeldte.

- Det har med det hun forklarer her, at hun ikke ble utsatt for verken vold eller trusler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer