Bergenslisten

- Får ikke et fnugg!

Bergenslistens Trond Tystad stiller ultimatum til det kommende byrådet i Bergen. Får han ikke omkamp på bybanen, skal han stemme imot alt.

KLAR TALE: Tidligere Ap-byråd Trond Tystad, nå i partiet Bergenslisten, er klar i sin tale til det kommende byrådet i Bergen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KLAR TALE: Tidligere Ap-byråd Trond Tystad, nå i partiet Bergenslisten, er klar i sin tale til det kommende byrådet i Bergen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det ble full jubel for Bergenslisten på valgnatta. Partiet, som har som kampsak at bybanen ikke skal gå over Bryggen, så ut til å få fire mandater.

Sammen med Industri- og Næringspartiet, som har et relativt likt partiprogram, endte «småpartiene» med tilsynelatende sju mandater.

- Vi er superfornøyd. Da vi startet partiet, tenkte vi at vi kunne få 6 til 10 mandater, men så kom INP med ganske likt partiprogram. Så vi har delt på våre velgere. Vi er større enn Venstre, KrF, MDG og Sp, større enn røkla i det norske partilandskapet. Da kan de ikke kalle oss et småparti lenger, sa Tystad til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Men så endret situasjonen seg tirsdag kveld.

«Mistet» mandat

Da kom kontrabeskjeden: Fintellingen i Bergen viste at også MDG og Venstre får et fjerde mandat, mens Bergenslisten står igjen med tre.

Ifølge Bergens Tidende mister Bergenslisten det fjerde mandatet på grunn av slengere. Det vil si at partiets velgere ga personstemmer til noen som står på liste for et annet parti.

- Dette er en sensasjon og et nytt kapittel i utrolige valg i Bergen. Det vil inngå i lærebøker om valg. Bergenslistens velgere har gitt så mange slengere på en måte som har svekket dem selv, sier valgekspert Johan Giertsen.

Trond Tystad har henvendt seg til kommunen med et ønske om å få stemmene talt på ny, bekrefter valgansvarlig i Bergen kommune, Ida Rambech, til BA.

Sjekk valgresultatene i din kommune her.

Valgthriller

I Bergen så det lenge ut til at det blir Christine Meyer (H) som skal danne byråd. Tirsdag morgen gikk Rune Bakervik (Ap) av, og Høyre har vært i sonderingsmøter med Venstre, KrF og Frp.

Etter at fintellingen var i boks, ble Aps muligheter større. Klarer de å samle Rødt, SV, MDG, Venstre og Krf, kan de beholde makta.

- Dette styrker sentrumspartiene – MDG, KrF, Venstre og Senterpartiet – sin posisjon. De kan nå skifte side, om de ikke blir enige med Christine Meyer (H), og heller sikre Rune Bakervik (Ap) det samme flertallet som sikret hans posisjon for ett år siden, sier Bergensavisens politiske redaktør Sølve Rydland.

Partileder i Høyre Erna Solberg feirer med kake etter at Høyre ble landets største parti. Vis mer

Allerede valgnatta åpnet Meyer døra for omkamp på «Bergens store nøtt», nemlig bybanen.

- Vi må lytte til de partiene som velgerne har gitt mandat, sa hun til BT.

Trond Tystad er imidlertid tydelig overfor Dagbladet:

- De må åpne mer enn på gløtt. Bergenserne flommer mot partier som ikke vil ha bybane over Bryggen. Meyer vil sikkert oppleve press både internt og fra Frp og INP.

Tystad gikk hardt ut mot det kommende byrådet overfor Bergensavisen tirsdag morgen:

- Gir de oss ikke vår ene sak, så får de vel bekomme ikke be oss om hjelp i andre saker. Vi hjelper de ikke et fnugg, sa han.

- Irriterende myggsverm

Det betyr at hver gang byrådet legger fram en sak, vil Bergenslisten stemme imot og heller legge fram sitt eget forslag - med mindre de får medhold i bybanesaken.

Han er klar på at den samme strategien vil gjelde uavhengig av om det blir et Ap-byråd eller et Høyre-byråd.

Tystad utdyper:

- Vi kan være verdens beste samarbeidsparti, men om bergenserne blir lurt en gang til, blir vi en irriterende myggsverm. Vi skal vinne denne kampen, ellers kjemper vi til vi vinner den.

Han forklarer at de heller ikke har dårlig tid, og påpeker at utgravingen av bybanen vil ta mange år.

- Vi gir oss overhodet ikke. Det skal graves opp i ti år. Det de bør tenke på, er at neste gang driver de valgkamp med hull i gatene i Bergen. Da får vi 50 prosent, hevder Tystad.

Unge Høyre-politiker Daniel Stensland ble valgvakens «meme» da denne videoen raskt spredde seg. Video: NRK/ Dagbladet TV Vis mer

- Ødelagt for seg selv

Tystad forteller at kampsaken bunner i at partiet ønsker at arealene ved Torgallmenningen og Bryggen skal komme gående og syklende til gode. Derfor ønsker de at bybanen skal gå i tunnel.

- Vi vil gjøre områdene mer tilgjengelige, pynte det opp og gjøre det enda hyggeligere for gående og syklende. Det er dette det handler om. Det beste byrommet i Europa fortjener å pyntes opp, sier han.

Tystad var medlem i Arbeiderpartiet i over 40 år. Han har sittet i bystyret og byråd i Bergen i totalt 20 år, flere av dem som nestleder og finansbyråd.

- De store partiene har ødelagt for seg selv. De rotet seg bort på denne saken. Det må de slutte med, mener han.

Både Arbeiderpartiet og Høyre har tidligere vært på «tunnel»-siden, men har seinere endret standpunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer