Fant død person på stranda

Det var Ruben Oddekalv og en gruppe frivillige som gjorde funnet av den døde personen i Bergen onsdag.

GJORDE FUNN: Ruben Oddekalv (t.h.) oppdaget den døde personen på stranda i Bergen. Her med broren Odin Oddekalv. Foto: Leif Stang / Dagbladet
GJORDE FUNN: Ruben Oddekalv (t.h.) oppdaget den døde personen på stranda i Bergen. Her med broren Odin Oddekalv. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i dag meldte politiet i Vest om et funn av en død mann i Bjørndalspollen i Bergen kommune. Mannen ble funnet av en gruppe strandryddere.

En av dem var Ruben Oddekalv.

- Vi har jo ryddet strender over hele kysten, fra Oslo til Kirkenes, og jeg trodde egentlig vi hadde funnet alt det var å finne. Men dette var en første, forteller Ruben Oddekalv til Dagbladet.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

Oddekalv er leder for Norges Miljøvernforbund, og forteller at han og en gruppe frivillige var ute på en helt vanlig ryddeaksjon på en strand i Bergen.

- Var ute på en strand-ryddeaksjon som så ofte før. Vi i miljøvernforbundet hadde med oss en gruppe frivillige på rundt 15-20 mennesker fra en bedrift som ønsket å gjøre noe samfunnsnyttig, så vi tok dem med for å rydde en strandlinje.

Men ryddingen skulle få en brå stopp.

- Vi satte i gang som normalt, men kom ikke mer enn rundt 100 meter før vi fant en død person. Det var veldig tydelig at det var et menneske som lå der.

- Trolig ligget en stund

Han forteller at følget raskt trakk seg tilbake, uten å ta på personen. Deretter kontaktet de politiet.

- Vi ringte selvfølgelig politiet umiddelbart. Så avsluttet vi aksjonen med en gang og gikk tilbake for å vente på politiet, som kom raskt på stedet.

Oddekalv sier at politiet roset følget for hvordan de håndterte situasjonen.

- Politiet konkluderte veldig raskt det samme som oss, at det var en person som lå der, og at vedkommende trolig hadde ligget der en stund.

- De mente vi hadde gjort det riktige og kontaktet politiet med en gang, uten å røre personen eller gjøre noe liknende.

De fleste av de frivillige fikk ikke med seg det morbide funnet, forklarer han.

- Det var jo bare meg og et par andre som var fremst i gruppa og fant personen. Så majoriteten i gruppa fikk ikke med seg hva som hadde skjedd før etterpå. Folk var egentlig veldig behersket og respektfulle.

- Midt i byen

Oddekalv forteller at stranda der funnet ble gjort var lite tilgjengelig, men likevel svært nær et urbant område.

- Det er jo midt i en bydel i Bergen, men selv om det var tett på folk, så var det tett vegetasjon og lite tilgjengelig. Så det er ikke sånn at folk driver og går der. Men det ligger jo også rundt ti meter fra en gang- og sykkelvei.

Han sier at selv om det var et grusomt funn, håper han at noen der ute kanskje vil få svarene de har ventet på.

- Hadde ikke vi vært på stranda så er det ikke sikkert personen hadde blitt funnet på en stund. Jeg tenker at det må være positivt for de som kanskje sitter og lurer på hva som har skjedd.

Odekalv sier at han og de andre frivillige vil fortsette med strandryddingen.

- Vi kommer til å fortsette med strandryddingen vi, vi har ikke fått skrekken.

Ruben Oddekalv er sønn av tidligere leder i NMF, Kurt Oddekalv, som døde i 2021 etter å ha gått gjennom isen i Bergen. Kurt Oddekalv opprettet Norges Miljøvernforbund i 1993.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer