Enorme mengder søppel: - En trussel

WWF slår alarm om forsøplingen av havet. I Bergen ryddes det opp enorme mengder. - På tide at folk våkner opp, sier Douglas Young i OceanFront.

MYE SØPPEL: Frank Ellingsen i OceanFront anslår at det er hentet opp mellom 50 og 100 tonn søppel fra Store Lungegårdsvann. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
MYE SØPPEL: Frank Ellingsen i OceanFront anslår at det er hentet opp mellom 50 og 100 tonn søppel fra Store Lungegårdsvann. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Det der er noe av det verste du finner!, utbryter Douglas Young idet båtens robotklo trekker opp deler av en gammel båt av glassfiber.

Dagbladet er med ansatte i OceanFront på jobb i Store Lungegårdsvann i Bergen. Her skal 380 000 kvadratmeter med sjøbunn ryddes.

Om bord på arbeidsriggen er det montert en spesialdesignet verktøybærer - som likner en robotklo. Med den henter de opp alt fra bildekk, gamle båter, sykler og pc-skjermer.

Det er Bymiljøetaten i Bergen kommune som har ansvar for opprydningsjobben gjennom Prosjekt Renere Havn Bergen. I prosjektet er det utført en risikovurdering som konkluderer med at det er «uakseptabel høy risiko for spredning av miljøgifter og negative effekter på økologi og human helse».

Nå skal skrotet ryddes før det skal mudres og legges ny og ren sjøbunn.

- Det har blitt en «bruk og kast»-trend. Det er trist å se. Det ligger masse skrot under brua, et tegn på at folk bevisst går hit for å kvitte seg med ting. Vi hentet blant annet opp en svær TV og båtbatterier, mye som ikke skal være i sjøen. Det er på tide at folk våkner opp, sier Young, som styrer arbeidsriggen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.