Klar beskjed til Bergen:

- En veldig dårlig idé

Byrådslederen i Oslo advarer bergenspolitikerne.

ADVARER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) advarer mot at Oslo skal være den eneste byen i landet med et byråd. Foto: Ketil Bjærke / NTB
ADVARER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) advarer mot at Oslo skal være den eneste byen i landet med et byråd. Foto: Ketil Bjærke / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Å avskaffe det parlamentariske styringssystemet i Norges nest største by er en veldig dårlig idé, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

Han ønsker ikke å sitte som den eneste byrådslederen i landet.

Det går nemlig mot en ny skjebnedag i bergenspolitikken. Denne gangen er det ikke byrådets skjebne som skal avgjøres, men hele byrådsmodellen.

Det kan gå mot et flertall for å skrote dagens styringsmodell i Bergen, og dermed gjeninnføre formannskapsmodellen.

- Ikke oppskriften

En rekke partier har stilt seg bak forslaget som skal stemmes over i bystyremøtet onsdag. Ifølge BT vil minst 32 representanter stemme for endringen. Det kreves 34 for å få flertall.

Oslo-byrådslederen har tidligere forsvart dagens modell, og mener den er en mer demokratisk styringsform.

- Ingen styringsform er perfekt, men demokratiet er nå tross alt det beste vi har. Å gå tilbake til formannskapsmodell i Bergen vil i realiteten være å flytte makt fra de folkevalgte til administrasjonen, og det er ikke akkurat oppskriften på mer demokrati, sier Johansen til Dagbladet.

Johansen mener det under pandemien ble tydelig at den lokale, demokratiske kontrollen over smitteverntiltak var svært viktig.

- Vi var nærmere folk, og kunne både kommunisere, lytte og tilpasse til den lokale situasjonen. Slik er det i veldig mange saker. Som folkevalgt politisk leder står man til ansvar overfor folket, det gjør ikke ansatte, administrative ledere på samme måte.

Les flere saker fra Bergen her.

- Mange svakheter

Flere partier stiller seg nå bak forslaget om å skrote byrådsmodellen, deriblant MDG, Rødt, Folkets parti og SV.

- Det siste året har vi sett mange av de store svakhetene med byparlamentarismen, sier Rødt-gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom til Dagbladet.

Hun trekker blant annet fram hvordan Valhammer-byrådet i fjor gikk av for å «presse fram» et flertall for Bybanen langs bryggen.

- Etter valget i 2019 var det klart at det egentlig ikke var flertall i bystyret for dette. Byrådet fikk likevel presset det gjennom. Med en formannskapsmodell ville administrasjonen måtte gjennomføre bystyrets vedtak.

Flere eksempler i høst

Det har heller ikke manglet på gode eksempler på parlamentarismens svakheter, mener Rødt-politikeren.

- I høst har vi blant annet sette at det har vært gjort flere rokeringer i byrådsavdelingene som følge av endringer i byrådet. Det er forvirrende og vanskelig for de som er ansatt der. Dette ville ikke skjedd i en formannskapsmodell.

Hun omtaler samtidig Bergen som den kanskje mest topptunge politiske byen i landet. For i motsetning til Oslo, har ikke Bergen bydelsstyrer og bydelsutvalg.

- Rødt ønsker mer demokrati, og flere muligheter til å påvirke.

- Mye bedre

Det sittende mindretallsbyrådet er heller ikke et godt argument for å beholde dagens ordning, mener Solheim-Åkerblom og en rekke av de som stiller seg bak forslaget.

Dagens byråd består av Ap og Venstre, som til sammen har 17 av 67 representanter i bystyret.

- Formannskapet vil være representativt sammensatt. Det vil være mye bedre enn at veldig små partier får veldig mye makt.

Rødt var samtidig ett av partiene som tidligere i høst var med på å kaste byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og dermed hele byrådet. Bakgrunnen for mistilliten var en rekke alvorlige feil i byens barnevernstjeneste.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen eller Vestland? Kontakt vårt lokalkontor.

- Ikke på 1880-tallet!

Denne muligheten vil ikke bystyret ha i en formannskapsmodell. Likevel mener Rødt at alternativet er bedre.

Johansen i Oslo mener på sin side at den kaotiske situasjonen i bergenspolitikken ikke er et godt argument for å avskaffe hele den parlamentariske modellen.

- De siste åra har den svenske riksdagen hatt en liknende situasjon som den vi har sett i Bergen, med skiftende regjeringer og et komplisert parlamentarisk grunnlag. Men det ville jo vært absurd om det førte til forslag om å avskaffe parlamentarismen i Sverige! Vi er tross alt ikke på 1880-tallet. Særlig i de større kommunene tror og håper jeg parlamentarismen har kommet for å bli.

Krever ikke flertall

Selv om forslaget ikke skulle få flertall i dagens møte, er likevel dagens avstemming første steg i det som kan føre til en varig endring.

Vedtaket om å skrote parlamentarismen må behandles to perioder på rad for å kunne iverksettes. Første behandling krever ikke flertall, det holder at saken er behandlet og stemt over.

Dermed kan et nytt bystyre danne et eventuelt nytt flertall etter valget til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer